Novi pravilnik i kopenhaška deklaracija za borbu protiv dopinga

Na kraju drugog zasjedanja Svjetske antidopinške agencije (WADA) u Kopenhagenu predstavnici međunarodnih sportskih federacija i organizacija prihvatili su novi Pravilnik kojim su, među ostalim, ujednačene sankcije za prekršitelje, te je uvedena jedinstvena lista zabranjenih sredstava.L

´Ovo možda i jest samo komad papira, ali riječi u njemu su zlatne. Oformili smo jedinstveni front borbe protiv prevaranata koji se služe nedozvoljenim stimulativnim sredstvima i od sada za njih nastupaju teški dani´, izjavio je u srijedu na kraju zasjedanja danski ministar sporta Brian Mikkelsen.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge napomenuo je kako je ovo izuzetno važan dan za sport i borbu protiv dopinga.

Prema novom praviliniku WADA-e sportaš kojem bude dokazano da je uzimao doping automatski će zaraditi dvogodišnju suspenziju. Dosad je svaka međunarodna sportska federacija samostalno odlučivala o visini kazne.

Do OI 2004. novi Pravilnik trebale bi podpisati sve sportske organizacije, a oni koji to ne učine prijeti im isključenje iz programa olimpijskih igara.

Podršku novom pravilniku WADA-e iskazali su i predstavnici vlada 49 zemalja, koji su usvojili Kopenhašku deklaraciju. Među njima je i Hrvatska. Također, svoj pristanak dali su predstavnici vlada sportski najjačih zemalja svijeta - SAD-a, Rusije, Njemačke, Australije, Francuske, V. Britanije. Nitko se nije protivio deklaraciji i očekuje se da će ju do ZOI 2006. potpisati blizu 200 zemalja.

Jedini koji su ostali izvan domašaja novog pravilnika su američke profesionalne lige u košarci (NBA), hokeju (NHL), američkom nogometu (NFL) i baseballu (MLB). Budući da su to lige koje se same financiraju, nisu obvezne slijediti nikakva međunarodno prihvaćena pravila.

Na njihovu adresu tek je upućen apel da se drže naputaka novog Pravilnika WADA-a. No, poznavatelji prilika sumnjaju da će čelnici američkog profesionalnog sporta pozitivno reagirati.

Pročitajte više