KRIMINAL U SPORTU

O dodjeli domaćinstva Kataru odlučivale su 22 osobe. Samo šest nije pod istragom

Foto: EPA-EFE

ORGANIZACIJA kontroverznog Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru dobila je još jedan udarac nakon što je danas u Parizu uhićen bivši UEFA-in predsjednik Michel Platini zbog sumnji da je prodao svoj glas tijekom glasanja o dodjeli domaćinstva.

Svjetsko prvenstvo 2022. godine je pod golemom sumnjom od prvog dana nakon što je dodijeljeno zemlji pet puta manjoj od Hrvatske, a Platinijevo je samo jedno u nizu uhićenja koja su se dogodila do 2011. godine. Sumnjivu pobjedu Katara u utrci s Južnom Korejom, Australijom, Japanom i Sjedinjenim Državama trenutačno istražuju Francuska, Švicarska te američki FBI.

Katar je u završnoj rundi glasanja pobijedio SAD 14:8, a u glasanju su sudjelovala 22 FIFA-ina dužnosnika. Nevjerojatan je podatak da je u godinama nakon dodjeljivanja domaćinstva Kataru njih čak 16 bilo pod istragom ili je suspendirano zbog korupcije i raznog kriminala u sportu ne nužno povezanog sa SP-om 2022., a baš svi su na neki način povezani sa sumnjivim poslovima.

Sastav izvršnog odbora FIFA-e koji je glasao 2. prosinca 2010. o domaćinstvu SP-a:

Jack Warner (Trinidad i Tobago): Uzeo deset milijuna dolara mita za glas JAR-u 2010. godine. Tražio četiri milijuna dolara za glas Kataru. U prošlosti preprodavao ulaznice, davao i primao mito. Doživotno suspendiran iz nogometa.

Chuck Blazer (SAD): Priznao da je uzimao mito za SP 1998. i 2010. godine. Priznao krivnju u korupcijskom skandalu u južnoameričkom i srednjoameričkom nogometu 2017. godine. Preminuo iste godine.

Nicolas Leoz (Paragvaj): Primao mito od ISL-a, švicarske marketinške kompanije povezane s FIFA-om. Tražio da postane vitez u zamjenu za glas Kataru. Doživotno suspendiran iz nogometa. Na Interpolovoj crvenoj tjeralici.

Ricardo Teixeira (Brazil): Primao mito od ISL-a. Utajivao porez. Duboko upleten u korupciju oko ugovora i televizijskih prava.

Rafael Salguero (Guatemala): Osuđen u istrazi FBI-ja i američkog pravosuđa. Mora vratiti FIFA-i 5,1 milijun dolara plaća i troškova.

Franz Beckenbauer (Njemačka): Suspendiran na tri mjeseca jer nije želio surađivati s istragom oko SP-a 2022. Od ožujka 2016. pod istragom FIFA-e zbog dodjele domaćinstva SP-a Njemačkoj 2006.

Julio Grondona (Argentina): Optužen da je primio 10 milijuna dolara mita za SP 2010. godine. Bio pod istragom za korupciju u dodjeljivanju SP-a Kataru. Preminuo 2014. godine.

A. M. Villar Llona (Španjolska): Kažnjen zbog odbijanja suradnje u istrazi oko korupcije u FIFA-i. Uhićen i optužen za primanje mita.

Mohammad bin Hammam (Katar): Doživotna zabrana bavljenja nogometom zbog višestrukih optužbi za korupciju i sukob interesa.

Worawi Makudi (Tajland): Nekoliko optužbi za primanje mita za glasanje. Suspendiran na pet godina zbog krivotvorenja dokumenata.

Sepp Blatter (Švicarska): Optužen za korupciju. Suspendiran na šest godina zbog nelegalne isplate dva milijuna dolara Michelu Platiniju 2011. godine.

Chung Mong Joon (Južna Koreja): Suspendiran na šest godina zbog kršenja pet etičkih načela FIFA-e u procesu dodjele domaćinstva 2018. i 2022. godine.

Michel Platini (Francuska): Suspendiran na šest godina zbog primanja mita od Blattera. Optužen i uhićen pod sumnjom da je prodao glas Kataru.

Vitalij Mutko (Rusija): Doživotno suspendiran iz olimpijskog programa zbog sudjelovanju u dopinškom skandalu u Rusiji.

Issa Hayatou (Kamerun): Optužen, ali nikad procesuiran zbog primanja mita od ISL-a tijekom devedesetih godina.

Junji Ogura (Japan): Optužen za kršenje etičkih načela. Odbio optužbe da je primio milijun i pol dolara mita za SP 2002. godine.

Geoff Thompson (Engleska): Šef engleske kandidature za SP 2018. godine. Optužen za kršenje etičkih načela u kampanji.

Michel D'Hooge (Belgija): Dobio sliku na dar tijekom ruskog lobiranja za SP 2018. godine.

Senes Erzik (Turska): Potpredsjednik UEFA-e. Bliski Platinijev suradnik.

Marios Lefkaritis (Cipar): Prodao katarskom investitoru zemlju vrijednu 32 milijuna dolara. Tvrdi da to nema veze sa SP-om u Kataru.

Jacques Anouma (Obala Bjelokosti): Odbio tvrdnje da je primio mito od Katara.

Hany Abo Rida (Egipat): Bio s Bin Hammaom 2011. godine u Trinidadu i Tobagu i navodno nosio novac Warneru.

Pročitajte više