OI TOKIO

Olimpijske igre u Tokiju pred odgodom. Stigla važna objava

Foto: EPA

MEĐUNARODNI olimpijski odbor je pred odlukom odgode Olimpijskih igara u Tokiju, službeno je potvrđeno nakon današnjeg izvanrednog sastanka MOO-a. 

Olimpijski čelnici popustili su pod pritiskom pandemije koronavirusa, ali i žestokih kritika sportaša i saveza koji su glasno tražili odgodu jedinog većeg natjecanja u svijetu koje još nije otkazano te je zakazano za 24. srpanj. MOO i japanske vlasti tjednima su odbijali komunicirati o odgodi, no u nedjelju poslijepodne Međunarodni olimpijski odbor na čelu s njemačkim pravnikom i nekadašnjim prvakom u mačevanju na izvanrednom sastanku donio je odluku da u naredna četiri tjedna odgodi službeni početak Olimpijskih Igara u Tokiju, 32. u povijesti.

U večernjim satima u nedjelju MOO je i službeno objavio kako će s obzirom na situaciju, uzimajući u obzir zdravlje i sigurnost sportaša i navijača, razmotriti hoće li biti moguće održavanje Igara u planiranom roku od 24. srpnja do 9. kolovoza. 

"Razmatramo scenarije u odnosu na posljednje informacije, a jedan od tih scenarija je i odgoda početka Igara. Odluke donosimo u suradnji s japanskom vladom i svim nacionalnim savezima. Unatoč posustajanju epidemije u Japanu, situacija se u drugim zemljama diljem svijeta pogoršava i virus se širi te su prognoze nezahvalne. Situacija je složena jer je nepredvidljiva. Neke dvorane predviđene za održavanje Igara možda i djelomično trenutno nam nisu dostupne. Imamo problem s rezervacijama, milijuni noćenja su u pitanju. Imamo veliki problem s kalendarom, moramo prilagoditi natjecanja u 33 sporta i dovršiti kvalifikacije. Razmatrat ćemo sve scenarije imajući u vidu sigurnost svih involviranih", objavio je MOO na službenim stranicama.

Prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša sinoć je u razgovoru za Index najavio ovu mogućnost i izrazio osobni stav da Igre u Tokiju treba odgoditi te da ih je već sada nemoguće u roku organizirati. Kvalifikacije za turnir u mnogobrojnim sportovima nisu okončane.

"Mislim da se sada sve mijenja i Bachove su izjave danas drugačije. Smatram da moramo pričekati kraj ove situacije. Sport sada nije tema, natjecanja su nemoguća i protiv propisa, teško je bilo što prognozirati. Vjerujem da je Igre nemoguće održati u roku, to će se prolongirati za par mjeseci, ne vjerujem da će odgode biti dramatične", rekao nam je predsjednik HOO-a i poručio da nema straha za budućnost Olimpijskih igara.

"Nema straha za Igre, to baš nikako nije tema. Krizu ćemo osjetiti svi, posebno neke grane gospodarstva", ističe Mateša. 

Odgodu OI-ja u pismu predsjedniku Bachu u proteklih nekoliko danas su zatražili američki i norveški olimpijski savezi, čelni ljudi atletske i plivačke svjetske organizacije, sportaši iz Slovenije, Velike Britanije, Brazila i mnogih drugih zemalja. 

Olimpijsku baklju koja je prekjučer stigla iz Grčke u Japan dočekale su prazne tribine.

Masovna pobuna sportaša 

Predsjednik Olimpijskog odbora Slovenije Bogdan Gabrovec izjavio je u petak za nacionalnu novinsku agenciju STA da Olimpijske igre trebaju biti pomaknute jer sportaši nemaju jednake mogućnosti za pripreme.

"Olimpijske igre ne mogu se održati u srpnju u skladu s olimpijskim principom. Ne bi bilo ništa loše da se održe 2021. godine, do tada će se uvjeti smiriti", poručio je Gabrovec.

Među onima koji traže odgodu Igara su i Američki atletski te Američki plivački savez. Poruke šalju i mnogobrojni bivši olimpijci i prvaci, poput Carla Lewisa koji je danas izjavio da Tokio 2020. mora postati Tokio 2022., unatoč kratkom razmaku do sljedećih ljetnih olimpijskih igara u Parizu 2024.

"Svjesni smo težine svog zahtjeva i znamo koliko je teško logistički koordinirati odgodu Olimpijskih igara s obzirom na rasporede brojnih sportskih saveza, sportaša, sponzora i ostalih, ali ustrajanje na sadašnjem terminu u svjetlu aktualne globalne situacije ne bi bilo u najboljem interesu naših sportaša", stoji u objavi koju je potpisao predsjednik Američkog atletskog saveza Max Siegel.

"Vidjeli smo kako su se životi naših sportaša preokrenuli i stoga je prava i odgovorna stvar prioritizirati zdravlje svih nas i na pravi način prepoznati štetu koju je pandemija napravila pripremama sportaša", stoji u objavi šefa Američkog plivačkog saveza Tima Hincheyja.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u nedavnom razgovoru za New York Times naglasio kako MOO razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih. Danas se situacija i pogled MOO-a mijenja, a u naredna četiri tjedna trebala bi biti poznata konačna odluka o Tokiju. 

 

Pročitajte više