HNL

OSIJEK - ISTRA 1961 2:0 Lopa i Mance donijeli važnu pobjedu Osijeku u borbi za LP

Davor Javorovic/PIXSELL

OSIJEK je u 34. kolu HNL-a očekivano pobijedio Istru 1961 2:0 i nastavio utrku s Lokomotivom za drugo mjesto koje vodi u Ligu prvaka sljedeće sezone. Strijelci su bili Dmitro Lopa u trećoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena te Antonio Mance u 82. minuti.

Osijek je sada privremeno drugi, Istra 1961 ostala je deveta i izvjesno je da će ići s Orijentom u razigravanje za ostanak u 1. HNL.

Gosti su krenuli bez straha prema naprijed od prve minute, kako, uostalom, uvijek igraju pod vodstvom trenera Ivana Preleca. Osijek i večeras bez važnih igrača Laszla Kleinheislera i Erosa Grezde, no dovoljno jak da dođe do nove pobjede u sjajnoj atmosferi koju je režirala Kohorta pred 2178 gledatelja.

Kohorta nosila igrače, Osijek poveo u zadnjim sekundama prvog poluvremena

Prva velika šansa viđena je u 15. minuti kada je goste morao spašavati golman i kapetan Josip Čondrić. Merveil Ndockyt šutirao je poslije jednog odbijanca nakon kornera Osijeka, međutim Čondrić to paradom odbija u stranu. Minutu kasnije iz svog najjačeg oružja, slobodnjaka, prijeti Petar Bočkaj s 25 metara. Lopta je prohujala tik uz desnu stativu gola Istre.

U 24. minuti Istra traži penal nakon duela Ante Majstorovića i Josipa Maganjića, sudac Matoc ostaje tih što se u snimci pokazalo kao točna odluka.

Osijek u 35. minuti dolazi nadomak vodstva. Mihael Žaper s 4-5 metara tuče glavom poslije kornera Dmitra Lope s desne strane, no zajedničkim snagama s crte izbijaju Markus Pavić i Čondrić.

Bijelo-plavi ipak dolaze do vodstva u prvom poluvremenu u trećoj minuti sudačke nadoknade. Akciju po lijevoj strani započeo je Petar Bočkaj, priključio mu se Mirko Marić koji precizno šalje loptu na suprotnu stativu gdje Dmitro Lopa, desetka Osijeka, stiže lako poentirati sa svega nekoliko metara u praznu mrežu.

Istra igrala hrabro, Marić promašio penal za Osijek

Istra je rasterećeno zaigrala i u nastavku, ali uvodna najveća šansa pripala je domaćinu. Merveil Ndockyt izašao je sam na Čondrića te iz velike šanse poslao loptu pored gola. Sedam minuta kasnije Istra je mogla šokirati Osijek, Petar Bosančić ostao je nečuvan nakon kornera s lijeve strane gostiju i glavom tukao preko gola iz stopostotne situacije.

Osijek je mogao prelomiti utakmicu u 72. minuti. Mirka Marića, najboljeg strijelca prvenstva, u skoku je srušio Galilea, a Matoc je odmah svirao penal. Potom je sve provjereno na VAR-u koji je penal potvrdio, no na žalost domaćina, Marić je jako loše izveo penal i poslao loptu preko gola. Kohorta je, unatoč promašaju, nastavila skandirati svom najboljem napadaču.

Mance zabio za potvrdu važna tri boda

Osječani su odahnuli u 82. minuti nakon gola Antonija Mancea. Talys je ubacio s lijeve strane, Mance utrčao ispred Čondrića koji je nogom išao na tu loptu. Rezultirao je lakim, sedmim golom Mancea ove sezone za potvrdu važne pobjede u borbi za Ligu prvaka.

Antonio Mance mogao je zabiti i drugi gol, igrala se 89. minuta kada je nakon kornera zaprijetio u padu. Čondrić je i to obranio.

U sljedećem kolu Osijek gostuje u Varaždinu, Istra 1961 dočekuje Dinamo.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više