Ottova Hrvatska sa sedam stopera u Portugalu nije mogla do čuda i do nove Fatime

Foto: Guliver Image/Getty Images, Uefa.com

OSTALO je još točno sedam dana do početka Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, koja je po treći put domaćin završnog turnira najboljih momčadi Starog kontinenta. Inicijalni Euro 1960. održan je u Francuskoj, baš kao i turnir 1984., kad su se domaćini predvođeni Michelom Platinijem okitili svojim prvim velikim nogometnim zlatom.
 
Premda u Francuskoj ovog ljeta neće biti nogometne sile kao što je Nizozemska, a tamo ćemo gledati Sjevernu Irsku, Island, Albaniju i Wales, reprezentacije iz drugog, pa čak i trećeg razreda europskog nogometa, ne treba sumnjati da ćemo punih mjesec dana uživati u spektakularnom nogometu.
 
Dok ludnica 10. lipnja ne krene, odbrojavamo do Eura uz zanimljivije priče iz povijesti Eura, najljepše golove, legendarne utakmice i najbolje igrače.
 
Odbrojavanje je počelo.
 
Barićeva Hrvatska sa sedam stopera u Portugalu 2004.
 
Nakon blijedog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, s izborničke pozicije odstupio je Mirko Jozić, a u povijest su otišli i preostali Vatreni. Od stare garde preživio je jedino Alen Bokšić. Bio je to početak jedne nove ere u hrvatskom nogometu, a za pomlađivanje reprezentacije odgovornost je preuzeo novi izbornik Otto Barić.
 
S njim na čelu Hrvatska je krenula u kvalifikacije za Euro 2004. u Portugalu, a protivnici su bili Bugarska, Belgija, Estonija i Andora. Naizgled laka i prolazna skupina, no otvaranje kvalifikacije pokazat će da pred Hrvatskom stoji krvav put do Portugala.
 
Otvaranje kvalifikacija bilo je u Osijeku, a protivnik je bila amaterska družina iz Estonije. Reklo bi se, idealan protivnik za početak, no očajna igra bila je dovoljna tek za bod.
 
Tog sedmog rujna u Osijeku u prvih 11 su zaigrali neki zanimljivi igrači, kojih se danas malo tko sjeća, no u to vrijeme taj kadar bio je dokaz da je Hrvatska bila najtanja igračkom kvalitetom u svojoj sad već 26 godina dugoj povijesti.
 
Barić sa šest stopera doma protiv Estonije
 
Obranu i vezu, kod Otta teško je bilo procijeniti što je što, činili su Filip Topalović, Mario Tokić, Boris Živković, Danijel Šarić, Dario Šimić i Marko Babić. Sve to na domaćoj utakmici protiv jedne Estonije, a u napadu je uz Vugrineca igrao i Tomislav Marić.
 
 
Drugo kolo i novi šok. Bugari su rutinski s 2:0 slavili u Sofiji, a utakmica je bila gotova već nakon 37 minuta igre. Stari i dobri Krasimir Balakov pokazao je hrvatskim reprezentativcima kako se igra vrhunski nogomet, a golove su zabili Dimitar Berbatov i Stilian Petrov.

Najnetalentiranija Hrvatska ikad
 
U tom trenutku Hrvatska se nalazila pred šokantnim ispadanjem već nakon dva kola, a Belgija je dolazila u Maksimir. Tada je Otto napravio ključan potez. U prvi sastav uveo je neke igrače, koji će za budućnost hrvatskog nogometa imati važnu ulogu. Barić je priliku dao mladom Dariju Srni, Mikiju Rapaiću dao je svu odgovornost, instalirao je Niku Kovača, a kao najveće otkriće, izmislio je Dadu Pršu.
 
Belgija je deklasirana s 4:0 i šanse Hrvatske naglo su porasle. Uslijedile su pobjede protiv Andore i Estonije, no poraz kod Belgije značio je da Hrvatska mora dobiti Bugarsku u Zagrebu 11. listopada kako bi izborila drugo mjesto koje vodi u doigravanje.
 
Barić izmislio Pršu, ovaj Hrvatsku odveo na Euro
 
Gol odluke djelo je Ivice Olića, koji je u 48. minuti zabio za pobjedu i baraž protiv Slovenije.
Slovenci su na Maksimiru šokirali Barića i s 1:1 Hrvatska je u Ljubljani morala tražiti pobjedu. Kad je 25 minuta prije kraja isključen Tudor, Slovenci su bili na korak do Portugala, no tada se ukazao još jedan Barićev džoker Tomo Šokota, koji sjajno asistirao fantastičnom prši za gol vrijedan Eura.
Hrvatska je bila smještena u grupu s Engleskom, aktualnim prvakom Europe Francuskom i Švicarskom. Bariću su mnogi prigovarali da mu u veznom redu igra previše stopera i premalo kreativaca te da tada mladi Niko Kranjčar mora dobiti poziv. 
 
Međutim, Herr Otto je bio tvrdoglav. Smatrao je da je Kranjčar zna, da on hoće, ali da ne može i u Portugal je odveo momčad koja zaista nije puno obećavala.
 
''Ako ne govorim sve što vi želite, ne znači da ne znam što ću učiniti. Nema nekih tajni, ali ne želim informirati naše suparnike. Ne znam ni ja tko će igrati za njih. Naći ću najbolju veznu liniju, imam ideju. Napravit ću nešto što nitko ne očekuje, to će bit jako dobro iznenađenje'', govorio je Barić uoči Eura.
 
Ipak, od iznenađenja nije bilo ništa, Bjelica i Kovač u sredini protiv nejake Švicarske na otvaranju nisu imali snage i znanje da ostvare terensku dominaciju i Hrvatska čak ni s igračem više nije mogla izvući više od mršavih 0:0.
 
Nakon očaja protiv Švicarske Ćiro javno napao Otta
 
Nakon te utakmice Ćiro Blažević javno je kritizirao igru Hrvatske smatrajući da je Barić posve promašio s taktikom.
 
''Zvali su me novinari iz Austrije i nije im jasno kako bivši izbornik može kritizirati sadašnjeg'', poslije se jadao Barić.
 
Očajna atmosfera, svađa u taboru reprezentacije, a drugi protivnik bila je Zidaneova Francuska.
 
''Nemamo šanse protiv Francuske, uvijek imamo prevelika očekivanja'', pričao je Barić prije utakmice s aktualnim prvacima Europe, no kako to i inače biva, Hrvatska je protiv najboljih odigrala najbolje.

Fantstična igra protiv Francuske, suci pomogli Zidaneu
 
Francuzi su u 22. minuti poveli nesretnim autogolom Tudora, no igrači Otta Barića nisu se predavali. Osjetili su da je moćni protivnik ranjiv i drugo poluvrijeme nije moglo početi bolje.
Kombinacija Nike Kovača i Giovannija Rosse donosi penal kojeg je skrivio Silvestre, a Rapaić zabija za 1:1.
 

U tom trenutku Hrvatska je bila puno bolji protivnik, a fantastičan gol pod prečku Dade Prše bio je samo kruna dobre igre.

Butina je branio ono što je trebao, a Hrvatska je kontrolirala igru, no loše ispucavanje Igora Tudora i očajna reakcija suca Nielsena koji nije vidio igru rukom Davida Trezegueta, donijeli su Francuskoj 2:2.

Moka promašio zicer u sudačkoj nadokandi: ''Da sam zabio, bila bi to druga Fatima''
 
U sudačkoj nadoknadi Ivica Mornar promašio je zicer za pobjedu, a poslije utakmice je rekao:
''Da sam zabio, bila bi to druga Fatima.''
 
Bilo kako bilo, Hrvatska je protiv Engleske trebala pobjedu za prolazak u četvrtfinale i utakmicu je otvorila da bolje nije mogla. Već u drugoj minuti Rapaić je sjajno ubacio u peterac, a Niko Kovač je zabio za 1:0.
 

Protiv Engleske Butina primio četiri gola i bio najbolji igrač Hrvatske

I to je bilo to od Hrvatske. Cijela se momčad povukla u krilo Butine, koji je te večeri bio daleko najbolji igrač Hrvatske i da njega nije bilo na vratima, debakl je mogao biti potpun. Ovako, rezultatski, tih 2:4 s obzirom na prikazanu igru i ne zvuči tako loše.

''Ja sam zadovoljan. Zar smo stvarno očekivali da ćemo biti drugi'', nakon poraza pričao je Barić, koji je valjda odmah nakon posljednjeg sučevog zvižduka protiv Engleske postao bivši, a reprezentaciju će preuzeti Cico Kranjčar.
 
 

Pročitajte više