TRANSFERI

Ovaj je prijelazni rok najčudniji u povijesti. Samo je uvod za ludilo idućeg ljeta

Foto: Guliver

TO JE jedan od nusproizvoda financijske krize koju je u nogometu izazvao covid-19, zbog kojeg je širom Europe nastala neviđena situacija. Ni u jednom trenutku u novijoj povijesti nije se toliko ključnih nogometaša u velikim klubovima našlo u posljednjoj godini ugovora kao što je slučaj sa sezonom 2021./2022., piše ESPN.

Želite li napadača? Nudimo Paula Dybalu, Alexandrea Lacazettea ili Kyliana Mbappea. I vjerojatno možemo pridodati Erlinga Halanda na taj popis. Iako nije u posljednjoj godini ugovora, s obzirom na njegovu odštetnu klauzulu koja se aktivira nakon sljedeće sezone, za koju se smatra da iznosi oko 70 milijuna eura i koja je bitno manja od njegove tržišne vrijednosti, u ovu kategoriju spada i norveški golgeter.

I to su samo poznata napadačka imena s 30 i manje godina. Ako želite malo iskusnije, ali i dalje zvučne nogometaše, što kažete na Karima Benzemu, Luisa Suareza ili čak Cristiana Ronalda? I Gareth Bale, ako je on po vašem ukusu...

Modrić i Brozović među veznjacima kojima istječe ugovor

Možda vam se više sviđaju veznjaci? Razmislite o Leonu Goretzki, Francku Kessieju, Thomasu Delaneyu, Marcelu Brozoviću, Sergiju Robertu, Iscu i Paulu Pogbi, svi su mlađi od 30 godina. U kategoriji malo starijih nalaze se Luka Modrić, Axel Witsel i Angel Di Maria.

Sigurno tražite braniče? U ponudi su Raphael Varane, Andreas Christensen, Antonio Rüdiger, Nacho, Alessio Romagnoli, John Stones, Serge Aurier i Dani Carvajal. Imamo i golmane! Andre Onana, Samir Handanović i Hugo Lloris, među ostalima.

Nekada je u nogometu postojalo prilično jednostavno pravilo dobrog upravljanja momčadi. Osim u rijetkim situacijama koje uključuju starije ili slabije igrače, zvijezdi nikada ne smijete dopustiti da uđe u zadnju godinu ugovora. Treba produžiti ugovor prije nego što je igrač stigao do te točke ili ga se riješiti, pokušavajući izvući koliko god se može.

Logika je jasna. Jednom kad se igrač približi posljednjoj godini ugovora, ima sve adute u pregovorima o ugovoru. Mogao je izboriti plaću koju je želio, znajući da može otići bez odštete ako njegov klub ne pristane. A slobodni igrači rutinski dobivaju veću plaću kad se pridruže novom klubu jer nema odštete za transfer.

Zašto bi igrač u siječnju pristao na transfer po želji kluba kad na ljeto može kamo hoće?

Iz perspektive kluba, igrač kojem je preostala godina dana ugovora uglavnom ne vrijedi previše na tržištu. Da bi se takav transfer dogodio, igrač mora na njega pristati i neće se složiti s prelaskom u novi klub po izboru svog dotadašnjeg kluba, osim ako postigne dogovor kakav želi. Zašto bi to učinio ako se sezonu kasnije može preseliti kamo god želi? Dakle, igrači koji se odluče na transfer godinu dana prije isteka ugovora čine to zbog nižih odšteta jer im novi klub mora ponuditi znatno povećanje plaće. A to znači da je preostalo još manje jer sve dolazi iz istog lonca.

Financijska kriza zbog covida-19 jedan je od glavnih razloga zbog kojeg smo se našli u ovoj situaciji. Prema Europskoj udruzi klubova, prošle sezone klubovi su ostali bez devet milijardi eura. Možete zamisliti razloge. Zatvoreni stadioni znače da nema prihoda od ulaznica. Mnoge su lige također morale davati rabate televizijskim kompanijama na dotadašnje ugovore zbog potpunog zaustavljanja nogometa u ožujku 2020. A zbog svjetske gospodarske krize povukli su se i mnogi sponzori.

Novčana kriza stvorila je nesigurnost, a to je ono što poslovni svijet najviše mrzi. Lakše je primiti udarac koji se može predvidjeti. U ovom konkretnom slučaju klubovi ne samo da nisu znali da će uslijediti udarac već nisu znali ni koliko će trajati. A kad se to dogodi, postajete konzervativni. Stoga su klubovi postali oprezni i ne žele plaćati previše za produljenje ugovora.

Goretzka je odličan primjer

Uzmimo za primjer Goretzku iz Bayerna. Ima 26 godina, imao je dobru sezonu, popularan je i klub ga je želio zadržati. Napokon, osim Joshue Kimmicha, on je jedini iskusni i vjerodostojni centralni veznjak kojeg ima (osim ako računamo često ozlijeđenog Corentina Tolissoa, kojem također sljedećeg ljeta istječe ugovor, no čini se da je interes drugih klubova slab). Ili Pogba? Možda nemaju baš svi visoko mišljenje o njemu, ali činjenica je da je više-manje redovito igrao kod Olea Gunnara Solskjaera i ako ode, Manchester United mora potražiti zamjenu. A ako pričeka, 28-godišnjak može jednostavno otići kao slobodan igrač nakon što je 2016. potpisao za nevjerojatnih 105 milijuna eura. Pa ipak, nijedan klub nije ozbiljno povezan s njim.

Što PSG čeka s Mbappeom?

Mbappe? Sportski direktor Paris Saint-Germaina Leonardo rekao je prije tri mjeseca da definitivno dobiva novi ugovor. Sjajno! Samo što se to još nije dogodilo. A sat otkucava. I svakim novim danom mogućnost da dogovor propadne raste. Da se ovo događalo prije pet godina, njegovo lice ne bi silazilo s naslovnica španjolskih dnevnika poput Marce i Asa. Emisari Manchester Cityja ili Chelseaja stalno bi dolazili u Pariz. A sada? Nije baš da interesa nema, ali daleko je to od prošlih godina.

Potom je tu i veteranska zvijezda - Ronaldo. Juventus navodno za njega želi najmanje 25 milijuna eura odštete, prema trenutnom ugovoru dobiva više od 60 milijuna eura po sezoni, a njemu je 36 godina. Fino. S druge strane, Juventus je nedavno objavio da tijekom dvije godine očekuje gubitke od 300 milijuna eura, pa je možda spreman dati popust. Osim toga, prošle je sezone postigao 36 golova, a upravo je osvojio Zlatnu kopačku na Euru 2020. I kao što vjerojatno znate, Ronaldo je komercijalno vrlo primamljiv.

Kako vrijeme odmiče, nervoza u klubovima raste

Ipak, ni on ne pokazuje da će napustiti Torino. Sve ovo upućuje na ljetni prijelazni rok drukčiji od svih prethodnih, prijelazni rok u kojem će igrači držati sve adute. Klubovima možda neće smetati čekanje, no kako će se bližiti 30. lipnja 2022., postat će nervozni.

S obzirom na to da jedan veliki transfer može pokrenuti lančanu reakciju, sve bi se to moglo promijeniti do završetka ovog prijelaznog roka krajem kolovoza. Ali nemojte se kladiti u to. Umjesto toga očekujte majku svih prijelaznih rokova sljedeće godine; ne toliko u smislu odšteta koliko u pogledu plaća.

Jednom kada se promijeni odnos snaga, teško ga je vratiti, zaključuje ESPN.

Pročitajte više