dinamo - omonia

Ovo je Dinamov sastav za Omoniju. Vrijeme je da pokaže koliko je dobar

Grafika: Index, Foto: Pixsell

DINAMO u utorak u 20 sati na Maksimiru dočekuje Omoniju u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka.

Hrvatskom prvaku utakmica s ciparskim dolazi u nezgodnom trenutku u sezoni, kad se momčad još traži, a nisu toliko zabrinjavajući rezultati, nego igra. Dinamo je u prve tri utakmice ove sezone na visokom nivou odigrao 70 minuta prve utakmice protiv Valura, a sve ostalo je za momčad takve individualne kvalitete bilo daleko ispod zadovoljavajućeg.

Iako je Dinamo na pripremama izgledao uglavnom jako dobro, a povremeno i odlično, Krznar se u spomenute tri utakmice ove sezone dosta gubio sa sastavom. U početnoj postavi za dvije utakmice s Valurom i jednom sa Slavenom Dinamov trener izrotirao je 22 igrača, od kojih dio definitivno nije zadovoljio. Dinamo je u uzvratnoj utakmici s Valurom startao s četiri promjene u sastavu, da bi Krznar za utakmicu sa Slavenom izmijenio još devet igrača u odnosu na susret u Reykjaviku.

Prolazak Omonije donosi mir

Što je bilo - bilo je. Krznar nema previše vremena da momčad vrati na pravi put. Nije kraj svijeta što se izgubilo od Slavena i odigralo nešto slabije na Islandu, ali Dinamo je sam sebi postavio takve standarde da se nakon onakve igre kao na otvaranju HNL-a pale alarmi uoči ključne utakmice za europsku sezonu.

Zašto ključne? Jer mu prolazak Omonije jamči najmanje play-off Europa lige u kojem bi bio nositelj i narušena atmosfera u momčadi odmah bi se popravila, a samim time i trenerov status. Nije ni Krznaru lako. Dinamo je prošle sezone preuzeo uoči uzvratne utakmice protiv Tottenhama koju je senzacionalno dobio i samim time sebe i momčad napunio samopouzdanjem.

Sad je u situaciji u kojoj potencijalno jednu od najtežih Dinamovih sezona, zbog zaoštrene konkurencije u HNL-u i užasno dugih kvalifikacija za Europu, mora sam započeti iznova, a to je situacija u kojoj se u svojoj kratkoj trenerskoj karijeri nije još našao. Da mu situacija bude još teža, svi glavni igrači nisu u ni u kakvoj formi, što je potpuno razumljivo s obzirom na napornu prošlu sezonu i obveze na Europskom prvenstvu. Uz to, u Dinamu je na treningu čak 35 igrača, konkurencija je ogromna, ali je istovremeno dosta nezadovoljnih koji smatraju da bi trebali imati veću minutažu. Iz tog razloga je Krznar rotirao protiv Slavena, da "u hodu" odmori Oršića, Petkovića, Ademija i ostale, ali protiv Omonije odmora neće biti ni za koga niti će se ispunjavati želje.

Krznar će protiv Ciprana izvesti najjači mogući Dinamov sastav, nadajući se da će oni od kojih se najviše očekuje to i opravdati. Dinamov trener ne može računati, odnosno ne želi se kockati da će izrazito neugodnu Omoniju proći s relativno kombiniranim sastavom. Sutra će igrati najbolji i od njih se apsolutno očekuje da to pokažu koliko god bili umorni.

Dinamo će sutra igrati praktički u identičnom sastavu koji je prije točno četiri mjeseca pregazio Tottenham, uz samo jednu promjenu. Iako na poziciji lijevog beka ima četiri igrača, Krznar će protiv Omonije najvjerojatnije od prve minute gurnuti Francoisa Moubandjea koji trenutačno kotira najbolje. Štefulj još nije pokazao dovoljno, Leovac nije ni u kakvim kombinacijama, Čabraja je otpisan, a Franjiću to ipak nije prirodna pozicija i nema smisla da on igra na tome mjestu prije svih ostalih. Moubandje nije briljirao na Islandu, ali je fizički najspremniji i dovoljno iskusan da može iznijeti teret takve utakmice.

Ciprani su sigurno gledali Slaven

Ostatak momčadi bit će nepromijenjen. Jakić bi trebao igrati zadnjeg veznog, ispred njega Majer i Ademi, na krilima Ivanušec i Oršić i u napadu Bruno Petković. Dinamov udarni napadač daleko je od prave forme, ali isprika više nema i u utorak mora biti pravi kako god zna. Isto vrijedi za sve ostale glavne zvijezde koje su tu gdje jesu upravo zbog ovakvih utakmica. 

Omonia nije Real Madrid, ali je trenutačno potencijalno vrlo neugodan protivnik. Riječ je o vrlo organiziranoj momčadi koju vodi iskusni i dugogodišnji član Premiershipa (Blackburn, Manchester United) Hening Berg. Od prosinca prošle godine izgubio je samo dvije utakmice, a u Maksimiru bi mogao igrati slično kao što je igrao Slaven. 

Dinamo je sigurno kvalitetniji, ali vrijeme je da to i pokaže.

 

Pročitajte više