ZLATNA LOPTA

Ovo je ključni razlog zbog kojeg bi Messi mogao ostati bez Zlatne lopte

Foto: Getty Images / Guliver image

LIONEL MESSI je u ponedjeljak osvojio The Best, FIFA-inu nagradu za najboljeg igrača sezone 2018./19. koju je dotad držao Luka Modrić. Za mnoge je to bio pravi odabir i nemoguće je demantirati da ju Messi nije zaslužio. Međutim, FIFA-ina ceremonija u Milanu skriva nekoliko detalja koji sugeriraju da je Virgil Van DIjk, Messijevglavni rival, i dalje prvi favorit za drugu, važniju nagradu - Zlatnu loptu.

Dvije nagrade, koja je razlika?

Čak i da ste proteklih nekoliko godina živjeli ispod kamena, teško ste mogli propustiti sve moguće gala večeri koje nam FIFA, UEFA i ostale nogometne organizacije redovito pripremaju. One su posvećene dodjelama raznoraznih nagrada, a kada su u pitanju nagrade za najboljeg igrača svijeta, dvije najbitnije su već spomenute: FIFA The Best i Ballon d’Or (Zlatna lopta) France Footballa, francuskog nogometnog časopisa (tjednika).

Krovna nogometna organizacija je na godišnjoj bazi od 1991. dodjeljivala svoju nagradu za najboljeg igrača svijeta, ali se 2010. odlučila udružiti s France Footballom i formirati zajedničku nagradu. Nova nagrada je zadržala sve karakteristike Zlatne lopte, ali kako je ona godinama bila neovisna o FIFA-i, a pri tome cjenjenija i popularnija, već 2015. dogodio se raskol i opet smo dobili dvije različite nagrade. FIFA-ina nagrada The Best, ili FIFA World Player of the Year, kako se zvala prije udruživanja, je ponovno rođenje te stare nagrade.

Zlatna lopta, barem donedavno, bila je više cijenjena zbog načina glasanja. Naime, osvajača Zlatne lopte bira malen i ekskluzivan bazen novinara iz cijelog svijeta, dok o osvajaču The Besta odlučuje tzv. FIFA-ina “internacionalna porota” koja se sastoji od kapetana i trenera svih reprezentacija, novinara i navijača. Kao što smo mogli vidjeti i u ponedjeljak, dodjele takvih nagrada lagano gube na težini. Glasovi se nerijetko daju potpuno subjektivno i nevezano uz predstave igrača na terenu tijekom protekle godine. Tako su se čak trojica Realovih igrača nakon jedne od najgorih sezona u povijesti kluba pronašla u najboljem timu godine, mnogi će se složiti - neopravdano. 

Van Dijk je zaslužio individualnu nagradu

Ako se odmaknemo od marketinških spletki, predviđanja kladionica i subjektivnosti glasanja, a situaciju pogledamo iz sportske perspektive, teško je reći tko je više zaslužio nagradu. Messi ili Van Dijk? Trebalo bi ustanoviti metodologiju kojom bi bilo moguće usporediti učinke napadača i stopera, a s tim se složio Van Dijk:

"Ljudi koji su glasali donijeli su odluku i ja to prihvaćam. Ne možete usporediti Messija i mene kao nogometaše jer smo mi totalno drugačiji." 

Ono što možemo lako reći je da ju obojica zaslužuju.

Messi je bio Zlatna kopačka prošle sezone s preko 50 pogodaka u svim natjecanjima, statistički ponajbolji dribler i asistent u pet najjačih liga, a uz to je osvojio La Ligu, igrao finale Copa del Reya i polufinale Lige prvaka. Da Barcelona i Argentina nisu pokvarile momčadski dojam svojim predstavama, dalo bi se raspravljati o tome je li ovo jedna od najboljih sezona u karijer Lea Messija.

Virgil Van Dijk iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri. Osvajanje Lige prvaka i 97 bodova u Premier Ligi s Liverpoolom te finale Lige nacija s Nizozemskom ističu se kao momčadski uspjesi, ali ako pogledamo individualne brojke, vidimo gotovo jednaku dominaciju u obrambenim statističkim kategorijama kao kod Messija u napadačkim.

Osim što se na prste jedne ruke može nabrojati koliko je puta predriblan tijekom posljednjih godinu i pol, Van Dijk je najbolji i u efikasnosti kojom osvaja duele i zračne duele, što je najvažnija kategorija za njegovu poziciju. 

Pogledamo li brojke ekipa pet najjačih liga, vidjet ćemo da je Liverpoolova obrana postala najbolja u Europi. Dok su igrali “heavy-metal” nogomet u prvim Kloppovim sezonama, s ispodprosječnim obrambenim kadrom, redovito bi primali najviše golova od svih top ekipa. Od dolaska Van Dijka stvari funkcioniraju drugačije, sada primaju najmanje golova u ligama Petice. 

Klopp je podesio sustav tako da se Liverpool češće počeo braniti u srednjem i dubljem bloku, a ključeve obrane je preuzeo Van Dijk i time joj dao potpunu stabilnost. Više nema utakmica u kojima Liverpool ispušta rezultat nakon što povede kao što je to slučaj bio prije. On je taj koji je omogućio Liverpoolu da više ne mora igrati visoki presing na suparničkoj polovici i bez odmora trčati svih 90 minuta kako ne bi primao golove. On je taj koji se brine da ne dođe do gužve u šesnaestercu i koji najbolje brani protivničku skok-igru.

Gotovo jednako značajan je Van Dijk i u izgradnji napada. Nizozemac je jedan od najboljih dodavača na svojoj poziciji, čime je zaslužio i pjesmu Liverpoolovih navijača: ''He’ll pass the ball, calm as you like, he’s Virgil van Dijk, he’s Virgil van Dijk! (Dodaje loptu mirno kao od šale, on je Virgil van Dijk…). Mirnoća koju Nizozemac pokazuje u situacijama u kojima Liverpool kreće u fazu izgradnje napada je ključna.

Liverpool tako kompletnog igrača u obrani nikada nije imao. Van Diijka su čekali nekoliko godina i platili su za njega 75 milijuna eura. Pogodili su.

Gledajući učinke na terenu, i Messi i Van Dijk imaju svoje adute. Obojica iza sebe imaju impresivne individualne sezone i s razlogom su u užem izboru za najboljeg igrača svijeta. Van Dijku u prilog definitivno idu momčadski uspjesi i sjajne predstave Liverpoola i Nizozemske. Također, početak nove sezone - Liverpoolova sjajna igra i ozljede Messija - poboljšavaju šanse Nizozemca za osvajanje Zlatne lopte čime bi postao prvi obrambeni igrač nakon Fabija Cannavara 2006. godine koji ju ima u vitrini.

Od 1995., kada su igrači izvan Europe postali uključeni u izbor za Zlatnu loptu, 12 puta se ponovilo da isti igrač osvaja obje nagrade u istoj godini, a pet puta su osvajali različiti igrači. Ta statistika ide Messiju u prilog. 

Jesu li novinari već odlučili?

Ključni detalj koji Virgila Van Dijka gura na mjesto prvog favorita za osvajanje Zlatne lopte je distribucija glasova s dodjele nagrade The Best. Messi je pobijedio protivnike kada su u pitanju glasovi kapetana i trenera reprezentacija te navijača, ali su novinari prednost dali Nizozemcu.

Ako ovaj podatak gledamo kao anketu za predstojeću Zlatnu loptu, Virgil bi osvojio oko 42% glasova novinara, dok bi Argentinac osvojio 33% glasova. Ostatak bi otišao Cristianu Ronaldu. France Football će imati puno manji uzorak novinara koji će glasati, njih 30, pa se mogu javiti odstupanja, ali ovo je odličan pokazatelj da je Nizozemac u stranim novinarskim krugovima definitivno u prednosti.

Kladionice su također primijetile taj detalj. Nakon što je Messi osvojio FIFA-inu nagradu, moglo se očekivati da će postati favorit i za Zlatnu loptu. Ipak, Van Dijk i dalje ostaje uvjerljivo prvi sa 65 - 70% šansi za njezino osvajanje, dok je Messi na 30-ak posto.

Oni koji odlučuju i oni koji redovito najbolje predviđaju ishod su zasad složni - Virgil Van Dijk osvaja Zlatnu loptu. A on ju je, kao i Messi, potpuno zaslužio.

Pročitajte više