ZANIMLJIVOSTI

Ovo je najboljih 11 nogometaša kojima cijena leti u nebo

Grafika: Index

MNOGO je nogometaša koji tijekom sezone zahvaljujući dobroj formi i učinku u značajnoj mjeri povećaju svoju vrijednost i reputaciju. To se ove sezone najbolje vidjelo na primjerima Erlinga Haalanda, Ansua Fatija i Lautara Martineza. S druge strane, u Premier ligi, igrači poput Jacka Grealisha, Jamesa Maddisona i Tammyja Abrahama tijekom sezone su postali zvijezde u svojim timovima.

Na stranici givemesports.com napravljena je lista nogometaša na svakoj poziciji koji su tijekom sezone najviše podigli svoju tržišnu vrijednost.

Vratar: Alex Meret | Napoli
Vrijednost: 40 milijuna eura (povećanje - 15 milijuna eura)

Trenutno prvi vratar Napolija koji se za ovaj status izborio prije Davida Ospine je Alex Meret, 22-godišnjak koji je u studenom i debitirao u reprezentaciji Italije. Trenutno se njegova vrijednost procjenjuje na oko 40 milijuna eura, što je 15 milijuna eura više u odnosu na početak sezone.

Obrana: Trent Alexander-Arnold | Liverpool
Vrijednost: 110 milijuna eura (povećanje - 30 milijuna eura)

Trent Alexander-Arnold se u posljednjih nekoliko godina nalazi na stazi kojom su hodale sve zvijezde svjetskog nogometa. Jedan je od najboljih asistenata u Premier ligi i nevjerojatno zvuči podatak da će startni desni bek prvaka Europe napuniti tek 21 godinu u listopadu.

Alexander-Arnold je postigao dva gola i upisao čak 12 asistencija za Liverpool ove sezone.

Obrana: Caglar Soyuncu | Leicester
Vrijednost: 40 milijuna eura (povećanje - 25 milijuna eura)

Mnogi u Leicesteru su prošlog ljeta strahovali nakon prodaje glavnog igrača obrane Harryja Maguirea Manchester Unitedu. Međutim, Caglar Soyuncu je otkriće Lisica ove sezone. Internacionalac iz Turske koji ima samo 23 godine, trenutno je bez ikakve dileme jedan od najboljih stopera u Premier ligi.

Obrana: Alphonso Davies | Bayern München
Vrijednost: 40 milijuna eura (povećanje - 30 milijuna eura)

Aktualna sezona ispostavila se kao prijelomna za Alphonsa Daviesa. Devetnaestogodišnji internacionalac iz Kanade nastupio je do ovoga trenutka 26 puta za Bayern, a uspio postići jedan gol i asistirati šest. Ovaj brzi tinejdžer svakako je netko na koga će biti vrijedno obratiti pažnju tijekom utakmica Bayerna u završnici Lige prvaka.

Vezni red: Eduardo Camavinga | Rennes
Vrijednost: 35 milijuna eura (povećanje - 31 milijun eura)

Od svih nogometaša koji se nalaze na ovoj listi, Camavinga je najmlađi. Sedamnaestogodišnji nogometaš je ove sezone nastupio u 22 od 24 utakmice za Rennes, koji trenutno zauzima treće mjesto na tablici. Nećemo dugo čekati prije nego što ovaj član mlade reprezentacije Francuske ne zaigra i za seniorsku ekipu svoje zemlje.

Vezni red: Denis Zakaria | Borussia Mönchengladbach
Vrijednost: 45 milijuna eura (povećanje - 25 milijuna eura)

Borussia će se mnogo namučiti zadržati 23-godišnjeg zadnjeg veznog nogometaša za kojeg su zanimanje pokazali Manchester United, Liverpool i Tottenham. Zakaria, koji je postigao tri gola u 24 utakmice za reprezentaciju Švicarske, svoju vrijednost na tržištu je od kolovoza više nego udvostručio.

Desno krilo: Dejan Kuluševski | Parma
Vrijednost: 35 milijuna eura (povećanje - 34 milijuna eura)

Procijenjen na samo 1 milijun eura na početku sezone, Dejan Kuluševski je zabilježio 25 nastupa za Parmu, za koju igra kao posuđeni nogometaš iz Juventusa. Postigao je pet golova, a sedam puta je asistirao. Kuluševski ima samo 19 godina i ovaj mladi Šveđanin se želi vratiti u Juventus gdje će dobiti priliku zaigrati u startnoj postavi.

Lijevo krilo: Ansu Fati | Barcelona
Vrijednost: 40 milijuna eura (povećanje - 40 milijuna eura)

Ansu Fati je prošle godine u ovo vrijeme bio potpuno nepoznato ime. Danas je zvijezda koja igra pored Lea Messija i Antoinea Griezmanna na stadionu Camp Nou. Ovaj 17-godišnjak je postao najmlađi strijelac Barcelone u španjolskom prvenstvu, kao i najmlađi strijelac u povijesti Lige prvaka. Postigao je pet golova i zabilježio jednu asistenciju tijekom 20 nastupa za Katalonce ove sezone, i predviđa mu se blistava karijera.

Napadački vezni: Martin Odegaard| Real Sociedad
Vrijednost: 50 milijuna eura (povećanje - 35 milijuna eura)

Dojam o mladom norveškom nogometašu nije bio dobar poslije blijedih utakmica na posudbama u Heerenveenu i Vitesseu, ali Odegaard je na posudbi u Real Sociedadu pokazao da je vrhunski playmaker.

Ovaj 21-godišnjak je od početka sezone svoju vrijednost povećao s 15 na 50 milijuna eura zahvaljujući svom fantastičnom pregledu igre, i ne bi bilo nimalo iznenađujuće da mu Zinedine Zidane odluči sljedeće sezone pružiti priliku u Realu. Šest golova i osam asistencija ove sezone Odegaarda jasno kandidiraju za igrača svjetske klase u budućnosti.

Napadač: Lautaro Martinez | Inter
Vrijednost: 80 milijuna eura (povećanje - 50 milijuna eura)

Neki od najvećih europskih klubova "ispituju puls" Lautara Martineza koji je ove sezone postigao 16 golova u 27 utakmica za Inter.

Internacionalac iz Argentine (22) procijenjen je na 30 milijuna eura na početku sezone. Ta brojka značajno je povećana i sada iznosi oko 80 milijuna eura.

Napadač: Erling Haaland | Borussia Dortmund
Vrijednost: 60 milijuna eura (povećanje - 55 milijuna eura)

Devetnaestogodišnji Erling Haaland ima svijet pred svojim nogama. Norveški internacionalac je ove sezone tresao mreže i za Salzburg i za Borussiju. Odigrao je ukupno 27 utakmica za ova dva kluba i postigao je nevjerojatnih 36 golova, usput udijelivši i osam asistencija. Ovo su brojevi na koje bi i Leo Messi i Cristiano Ronaldo bili ponosni.

Njegova vrijednost povećana je za 55 milijuna eura od početka sezone, a do kraja sezone i svibnja nesumnjivo će se dodatno povećavati.

Pročitajte više