Hrvatska reprezentacija

Ovo je stadion na kojem će Hrvatska igrati protiv Slovenije i Bugarske

Foto: Profimedia

HRVATSKA reprezentacija u svom rasporedu ima dvije prijateljske utakmice koje će igrati u Kataru. Najprije u subotu igra protiv Slovenije, a onda u ponedjeljak protiv Bugarske. Obje će se utakmice igrati na novom stadionu Education City u okolici Dohe, jednom od stadiona na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo.

Stadion je otvoren u lipnju 2020. godine i jedan je od mnogih stadiona u Dohi i njenoj okolici koji su napravljeni uoči Svjetskog prvenstva. Organizatori velikog natjecanja opisali su ovaj stadion kao svojevrstan spomenik znanja i društvenog razvoja, a s druge strane i održivosti, ekologije i zdravog načina života kakav bi se trebao njegovati u budućnosti.

Kritike zbog poginulih radnika

Stadion Education City ima 40 tisuća sjedećih mjesta, no najavljeno je da će se kapacitet prepoloviti, a sjedalice donirati za druge stadione koji se grade diljem svijeta. U budućnosti su Katarci stadionu namijenili da bude centar sporta za studente i mlade.

Naravno, to je idealistička strana priče jer je pri izgradnji stadiona u Kataru poginulo oko 6500 stranih radnika, prema informacijama britanskog Guardiana. Neki su nogometni savezi digli glas protiv takvog uskraćivanja ljudskih prava u Kataru, no nitko nije odustao od natjecanja.

Stadion je dizajniran po uzoru na arhitekturu Bliskog istoka koju su spojili s nešto modernijim pristupom. Vanjski dio stadiona kao uzorak ima oblik dijamanata koji mijenjaju boju ovisno pod kojim kutem sunčeva svjetlost pada na njih.

 

Pročitajte više