Ovo je zadnji SP s remijima u skupinama. Slijedi revolucija

Foto: EPA

FIFA od idućeg Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se 2026. održati u Meksiku, SAD-u i Kanadi, planira uvođenje izvođenja penala u slučaju da neriješenim rezultatom završe utakmice u skupinama. Ovo otkriva pouzdani britanski Athletic. Pobjednik serije penala dobio bi bonus bod.

Van Basten se založio za veliku promjenu

Postoji i varijanta čak i da se penali izvode prije početka svake utakmice u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između reprezentacija jer bi se moglo doći u situaciju da određeni rezultat ide u korist obje momčadi, a da se tako eliminira treća reprezentacija u grupi", piše Athletic. 

Na idućem SP-u prvi će put igrati čak 48 reprezentacija, što je povećanje od 50 posto u odnosu na aktualni broj sudionika. Za četiri godine će reprezentacije biti podijeljene u 16 skupina s po tri selekcije. U nokaut-fazu će ići po dvije prvoplasirane iz svake skupine. Marco van Basten, proslavljeni golgeter i FIFA-in direktor za tehnički razvoj, zalaže se za uvođenje ovakve penal-serije kako bi se lakše odlučivalo o konačnom plasmanu u skupinama.

Razlog su skupine s po tri reprezentacije

"Penali bi zaista mogli biti opcija za turnire s grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Zato što postoji veliki rizik da sva tri ekipe na kraju budu izjednačene po bodovima i golovima", rekao je Van Basten za Bild.

Athletic ističe kako je moguće da FIFA promijeni sustav natjecanja na SP-u 2026. U tom slučaju bi 48 reprezentacija bilo podijeljeno u 12 skupina s po četiri selekcije. Plasman u nokaut-fazu izborile bi po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz svake grupe. U šesnaestinu finala bi otišlo i osam najbolje trećeplasiranih momčadi. FIFA u tom slučaju razmišlja o uvođenju penala u slučaju neriješenog rezultata.

Pročitajte više