Ožujsko stratište preživjeli tek treći golman Tottenhama i branič koji za klub nije igrao pola godine

STIPE PLETIKOSA, koji je posljednji put standardno u klubu nastupao "početkom milenija" i u Hoffenheimu otpisani Joe Šimunić, jedini zaslužuju prolaznu ocjenu od 20-ak igrača koje je Bilić iskušao u mjesecu na izmaku. U Gruziji je Hrvatska sramotno poražena, a i u Parizu je bila zrela za porciju.

Naravno da lavovski dio odgovornosti za neuobičajeno loše igre u posljednje dvije utakmice leži na izborniku, ali i igrači su bili u "bilićevskoj" formi i moraju ponijeti svoj dio odgovornosti. Sreća je što su obje utakmice igrali u inozemstvu, jer da su ovakve predstave pokazali na nekom od domaćih stadiona, ljubimci nacije bili bi propisno izviždani.

Najveće zvijezde najviše podbacile u Bilićevim pretumbacijama

Kao što smo pisali prije utakmice s Gruzijom, Bilićeva na sva zvona hvaljena "napadačka" (4-2-3-1) taktika za gostovanje u Tbilisiju, bila je tek alibi nakrcavanje sredine (4-5-1) za željeni remi. Igrači se nisu  najbolje snašli u toj situaciji: Svi osim pretjerano pljuvanog Dujmovića i besposlenog Runje, odigrali su ispod svake razine, čak i ako Bilićevu taktiku uzmemo kao olakšavajuću okolnost, posebno za Petrića i Kalinića. Srna je nešto pokušavao na desnom boku, dok se Strinić na lijevom predstavio standardno lošim igrama za reprezentaciju, od kojih odudara tek njegov debi protiv Austrije.

Najlošiji i neučinkovitiji bili su oni od kojih se najviše očekivalo: Modrić, Rakitić i Kranjčar. Navodna prevaga na hrvatsku stranu na previše prometnoj sredini terena funkcionirala je kao poluga koja je gušila igru. Presporo i s previše dodira, bez ideje i s puno nervoze, tako su izgledali playmakeri Tottenhama i Seville u Tbilisiju i Parizu. Modrić je potpuno van forme i to je pokazao na obje utakmice, ali mu se to zbog klase i zasluga tolerira. Dojučerašnji spasitelj reprezentacije Kranjčar, na obje utakmice je podsjetio na izdanja iz izborničke ere tate Cice, kada je Hrvatska s njim u sastavu igrala s igračem manje.

Najbolji su rezervni veterani


Nema govora o "iskupljenju" za Gruziju u Parizu, što je teza koju provlači izbornik i dio medija. Hrvatska na Stade de Franceu nije uvjerljivo izgubila isključivo zbog Benzemine sebičnosti i Blancovog uvođenja Riberyja tek na poluvremenu, kako bi amortizirao nezadovoljstvo publike prema dezerteru sa SP-a. Da Realov napadač nije promašio prazan gol s pet metara, Rami umjesto mreže pogodio stativu, a Remy u "jedan na jedan" Pletikosine ruke (nabrojali smo samo najizglednije prilike domaćih), ne bi se isplatilo Bilićevih prestrašenih 5-4-1.

Jedina dva igrača koja su u Parizu odigrali dobro bili su Pletikosa, kod kojeg se nije vidjela duga apstinencija, kao i Joe Šimunić, požrtvovni branič, koji je posljednji put za svoj klub započeo utakmicu početkom listopada prošle godine. Svi ostali, bili su za zaborav.

Sastav i taktika Hrvatske na utakmici protiv Gruzije:

Runje; Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić - Dujmović - Petrić (Pranjić), Rakitić (Perišić), Modrić, Kranjčar (Jelavić) - Kalinić

Sastav i taktika Hrvatske na utakmici protiv Francuske:

Runje (Pletikosa); Srna (Vida), Ćorluka, Šimunić, Lovren, Pranjić (Strinić) - Vukojević, Modrić - Kranjčar, Perišić (Petrić) - Jelavić (Kalinić)

Pročitajte više