PANIKA U ARGENTINI Viceprvaci svijeta bez najboljeg igrača na planetu ostaju bez SP-a?

Foto: Getty Images/Guliver Image

SAMO nekoliko sati nakon što je saznala da je Lionel Messi kažnjen s četiri utakmice neigranja zbog seljačkog vrijeđanja suca na utakmici protiv Čilea, Argentina je šokantno izgubila u Boliviji 2:0 i tako si ozbiljno kompromitirala plasman na Svjetsko prvenstvo.

Izabranici Edgarda Bauze skoro su se ugušili od muke na 3600 metara visine u La Pazu. Od zadnjih sedam kvalifikacijskih utakmica protiv Bolivije u alpinističkim uvjetima, Argentina je dobila samo jednu, a jučerašnjim porazom upala je u ozbiljne probleme.

Argentinci su trenutačno na očajnom 5. mjestu na tablici, koje vodi u dodatne kvalifikacije protiv momčadi iz Oceanije. No, u ne tako nemogućem scenariju, "gaučosi" bi mogli ostati i bez ikakvog plasmana u Rusiju.

Da je Lionel Messi tu, čovjek na takav ishod ne bi uložio ni kune. No, budući da najbolji igrač Argentine neće igrati tri od preostale četiri utakmice, znak za uzbunu ozbiljno odzvanja Buenos Airesom.

Argentina je s i bez Messija potpuno drukčija momčad. Nismo otkrili toplu vodu s tom konstatacijom, ali pogledate li brojke, vjerojatno nijedna reprezentacija na svijetu ne ovisi toliko o jednom igraču.

Kad je Messi igrao, njegova reprezentacija je osvojila 12 od mogućih 15 bodova u ovim kvalifikacijama, a jedini poraz bio je onaj protiv Brazila. Gol razlika 9:4. Bez Lea, priča je potpuno drukčija. Od osam utakmica Argentina je pobijedila samo Kolumbiju, četiri puta je remizirala, a triput izgubila uz gol razliku 6:10.

Rezultati by SofaScore

Da stvar bude gora, ni raspored im baš ne ide na ruku. U sljedećem kolu, krajem kolovoza, Argentinci gostuju u Urugvaju. Nakon toga imaju dvije lakše utakmice protiv Venezuele i Perua kod kuće. Sve bi to bilo lakše da imaju Messija, ali kapetan će propustiti sve te utakmice i vratiti se tek na zadnje kolo u Ekvadoru kad bi sve već moglo biti odlučeno.

Nema sumnje da je Argentina dovoljno kvalitetna da do tog zadnjeg kola osigura plasman ili barem te dodatne kvalifikacije. Ipak, fascinatno je da je momčad nakrcana tolikim zvijezdama bez Messija toliko slaba da ne može dobiti praktički nikoga.

Pročitajte više