Perasović treninzima šokirao Amerikanca: "U NBA-u toga nije bilo"

Foto: EPA-EFE

JALEN JONES prije osam dana postao je novi igrač Euroligaša Baskonije. Već je odigrao jednu utakmicu u najjačem europskom klupskom natjecanju, a jučer je službeno predstavljen na presici u klubu.

Iako je u Europi tek tjedan dana, Jones već sada primjećuje razliku između košarke u Europi i SAD-u, gdje je posljednjih sezona većinu vremena provodio u razvojnoj ligi.

"Treninzi su vrlo intenzivni. Nisam trenirao ovako jako još od koledža. Jedan trening traje sat i 45 minuta. Tijekom mog iskustva u NBA-u, nikada nisam imao takve treninge", rekao je Jones.

Baskoniju vodi bivši izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Velimir Perasović. Jones je objasnio na presici što hrvatski stručnjak želi od njega.

"Traži od mene da igram svoju igru. On pokazuje intenzitet u svemu što radi. Želi od svih da daju sve od sebe. Sve dok daješ sve od sebe, ostaviš sve na terenu, bit će sretan. Najviše naglašava važnost koncentracije. Pogotovo na treninzima."

"Ovako intenzivne utakmice nisam igrao od koledža"

Jones je u debiju protiv Darussafake odigrao samo osam minuta i zabio 2 poena, ali u španjolskom prvenstvu protiv Obradorija je bio puno bolji. Američki centar je u pobjedi zabio 12 poena i ulovio 5 skokova. Tada je shvatio i da će mu trebati neko vrijeme da se prilagodi europskim košarkaškim pravilima.

"Nisam znao što mogu raditi kada čuvam igrača na niskom postu. Zaradio sam dvije brze osobne pa sam pitao suigrače i trenera što sam napravio krivo. Rekli su mi da ne smijem nasloniti ruke na igrača kada igra okrenut leđima. Također, trebam se prilagoditi na intenzitet. Kao i treninzi, ovako intenzivne utakmice nisam igrao od koledža. Igrači daju sve od sebe u svakom posjedu lopte", kaže Jones.

Najveći razlog tome je što europski klubovi igraju maksimalno tri utakmice tjedno, što ostavlja više vremena za treninge pa i većina utakmica izvuče stopostotni trud košarkaša.

NBA ima 82 utakmice u sezoni, igra se svaka dva-tri dana pa treninzi ponajviše služe za naštimavanje nišanskih sprava i zadržavanje u formi. 25-godišnji Jones koji je u svojoj NBA karijeri imao kratke epizode u New Orleans Pelicansima, Dallas Mavericksima i Cleveland Cavaliersima, više je igrao u razvojnoj ligi, u kojoj je intenzitet utakmica još slabiji.

Pročitajte više