tenis

Pilić za Index: Kapa dolje Marinu, ali i dalje nije najveći hrvatski tenisač

Foto: EPA, Profimedia

U FENOMENALNOM meču Marin Čilić je pobijedio Rusa Andreja Rubljova s 3:2 u setovima i plasirao se u polufinale Roland Garrosa. Ulaskom u polufinale Čilić je ostvario najveći uspjeh na pariškom Grand Slamu. Do sada je dva puta stigao do četvrtfinala (2017., 2018.), no oba puta je ispao.

Prije pet godina izbacio ga je Švicarac Stan Wawrinka, a godinu dana kasnije Argentinac Juan Martin del Potro. Čilić je s ovim rezultatom postao jedini igrač izvan velike četvorke od aktivnih igrača kojem je pošlo za rukom da zaigra u polufinalu na sva četiri najveća svjetska turnira.

''Ovo je bio Marin Čilić kakvog smo gledali 2014. kad je uzeo US Open. Ulazak u polufinale Roland Garrosa je fantastičan rezultat. Rubljov je strašan igrač, već dugo je pri samom vrhu i svaka čast Marinu da je u 34. godini napravio ovako nešto. Velika je to stvar'', rekao nam je Nikola Pilić kad smo ga nazvali za prvi komentar odmah nakon meča.

Pilić se složio da je Marin imao sreće da je u lakšem dijelu ždrijeba, da je izbjegao Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Alexandera Zvereva te Carlosa Alcaraza, ali da to nimalo ne umanjuje ovaj rezultat te da Čilić sad ne smije osjećati nikakav pritisak da mora ući u finale. Zadnja prepreka mu je Norvežanin Casper Ruud.

''Ma kakav pritisak, nema tu pritiska. Pritisak ti je da samo prođeš u prvo kolo, kasnije samo dižeš samopouzdanje. Marin odavno nije ovako dobro servirao, igrao je točno onako kako je htio i ima jako dobru šansu da uđe u finale. No u sportu nema nikakvih garancija.

Jedan moj ludi, a jako bogati prijatelj je stavio ogromnu lovu kad su u Rimu igrali Nadal i Schwartzman da će Španjolac uzeti barem jedan set. Naime, do tada su igrali devet puta i svih devet puta je dobio Nadal. Imao je 18:0 u setovima. Ovaj moj je stavio veliki novac da će Nadal uzeti barem set, a Španjolac je na kraju izgubio 7:5, 6:4. To je sport'', dodao je legendarni igrač i trener.

Pitali smo Pilića je li Čilić ovim ulaskom u polufinale Roland Garrosa postao najbolji hrvatski tenisač svih vremena. Za Pilića je i dalje najbolji Goran Ivanišević.

''Goran je i dalje najbolji. U redu, ako Marin osvoji Roland Garros, drage ću volje promijeniti mišljenje. Goran je igrao tri finala Wimbledona, jedan je osvojio, a da je imao bolje živce, mogao ih je imati četiri ili pet bez problema. No Marin je bez obzira na to zaslužio naklon'', zaključio je Pilić.

 

Pročitajte više