Pletikosa: Obrana je temelj svakog uspjeha

STIPE PLETIKOSA oduvijek je bio vratar i nije nikad poželio igrati na nekoj drugoj poziciji. Pritisak je velik, ogromna odgovornost je na njegovim leđima, a za kiks prostora nema.

"Na to sam navikao i u tome uživam", kaže Stipe Pletikosa. Naš prvi vratar jako je zadovoljan fizičkom spremom i tijekom priprema reprezentacije, te smatra kako su na prvenstvo došli u najboljoj mogućoj formi. Prisjetio se i prošlog Europskog prvenstva, onog u Portugalu, kad je imao velikih problema s ozljedama.

"Mislim da sam tada bio u dosta lošijoj fizičkoj spremi. Ali u Spartaku zadnjih godinu i pol dana radim vrhunski, uživam u svakoj utakmici, ali i u svakom treningu. Osjećam kako mi postaje sve lakše što sam stariji i mislim da tek sad ulazim u te najbolje vratarske godine. U utakmicu ulazim bez ikakve treme i nervoze, a to nije bilo tako kad sam bio mlađi", kaže Stipe Pletikosa koji je svoja vrata dosad čuvao bez greške.

"Veliku zaslugu naravno imaju braniči. I meni je bilo dosta teško kad je obrana bila pod upitnikom, kad ih se napadalo sa svih strana. To koordiniranje vrlo je bitno za vratara i za zadnju liniju, ali dok se god svi držimo taktičke discipline, sve je dobro. Mislim da je obrana temelj svakog uspjeha", kaže Pletikosa u razgovoru za HTV.

Slaven Bilić najavio je danas da u utakmici protiv Poljske možemo očekivati znatno drugačiju postavu od one koju smo gledali u prve dvije utakmice. O vratarima nije bilo riječ, a ni Pletikosa nije želio potvrditi hoće li na vratima stajati on ili netko drugi.

"To morate pitati izbornika", kaže Pletikosa koji vjeruje da će i ta "rezervna" momčad koja će istrčati protiv Poljske obraniti čast nacije.

"Sigurno je da se i ta promijenjena momčad protiv Poljske može predstaviti u dobrom svjetlu. To sigurno neće umanjiti značaj ove utakmice jer će ti momci dati sve od sebe i pokušati pobijediti", kaže Pletikosa.

Runje: Ne smeta mi što sam pričuva

Pletin glavni "konkurent" u reprezentaciji Vedran Runje kaže da mu je čast igrati u reprezentaciji i nimalo mu ne smeta što je pričuva jer "Stipe savršeno radi svoj posao".

"Svakome je čast braniti za reprezentaciju, to se ne može usporediti sa statusom u klubu", kaže Runje, koji se reprezentaciji pridružio u "poznim godinama".

"Već sam deset godina vani i vjerojatno ni sada ne bi dobio poziv da nije bilo gospodina Bilića. Istina je da je malo kasno, ali karijera vratara je dosta duga. Bit će prilike".

Van der Sar je najbolji

Oba su hrvatska vratara progovorila i o svojim favoritima za najboljeg golmana prvenstva. Uvijek se spominju standardna imena: Casillas, Buffon pa zatim i čuvar mreže našeg idućeg protivnika.

"Poljska ima odlične vratare. Boruc je i sad bio igrač utakmice. Rezervni golman im se ozlijedio, ali Boruc je u velikoj formi pa se za Poljake ne brinem", kaže Runje.

No, jedno se ime na ovom prvenstvu ipak ističe. Fantastična je lakoća s kojom Edwin van der Sar drži protivničke lopte daleko od svoje mreže. "Van der Sar me svaki put sve više impresionira. Fantastično je da on u tim godinama još ima toliko motivacije".

P.V.
Foto: Index

Pročitajte više