Plitvice spremne za SP u streličarstvu

NAKON 30 godina Hrvatska će opet biti organizator Svjetskog prvenstva u field streličarstvu, jer će nakon Zagreba 1974., Plitvice od 5. do 10. srpnja ugostiti više od 300 streličara iz 27 zemalja sa svih kontinenata.

Nadmetanje će se održati u jedinstvenom ambijentu Nacionalnog Parka Plitvička jezera i to pojedinačno i ekipno u seniniorskoj i juniorskoj konkurenciji, a gađat će se složenim, zakrivljenim i golim lukom.

Zanimljivo je kako će ovo biti prvi Svjetski skup održan u jednom Nacionalnom parku prirode.

Time je streličarstvo željelo pokazati kako se bori za očuvanje prirode jer neće stradati ni jedna travka čime su odmah proglašeni i učlanjeni u Pokret Zelenih.

Na Plitvicama je sve spremno za doček brojnih gostiju od kojih su prvi već i stigli iz daleke Australije. Planirano je bilo natjecanja održati na dvije staze kroz šumu Labudovac, ali zbog velikog zanimanja i broja sudionika moralo se otvoriti i treća staza.

Reprezentacija Hrvatske bit će sa 18 članova među najbrojnijima, a prema prijavama najviše gostiju stiže iz Italije (23), Velike Britanije i Slovenije (22) itd.

Na Plitvice stižu i čelnici Svjetske federacije (FITA) te brojni suci, treneri ali i pratioci te organizator mora računati na još 200-ak gostiju.

Organizator Hrvatski streličarski savez te domaćini Ličko-senjske županije koji će prvi puta ugostiti sportaše na Svjetskom prvenstvu, potrudili su se i za popratne kulturno-zabavne sadržaje ali i izlete kako bi gostima pokazali sve ljepote Plitvičkih jezera i okolice.

Počasni pokrovitelj prvenstva je Stjepan Mesić, predsjednik RH koji je obećao streličarima na prijemu u Zagrebu na Pantovčaku da će ih obići i na Plitvicama.

Svečanost otvaranja uz bogat kulturno-zabavni program održat će se u Mukinjama 5. srpnja u 18 sati, dok kvalifikacije kreću dan kasnije (10.30).

(Hina) xch yad

Pročitajte više