70. rođendan torcide

Pogledajte nestvarne scene iz Splita. Torcida za rođendan zapalila nebo

Foto/Video: Index /Luka Šangulin, Milan Lakić, Dalmacija danas, Dalmatinski portal, Radio Dalmacija, Torcida

NESTVARNE scene snimili smo sinoć u Splitu. Torcida je povodom 70. rođendana bakljama obasjala cijeli grad. Proslavu Torcide snimali smo s nekoliko lokacija. Donosimo vam kadrove snimljene s Poljuda, Marjana, splitske Rive te iz mnogobrojnih splitskih kvartova koji su sinoć izgledali čudesno.

28. listopada 1950. Torcidu su osnovali splitski studenti u Zagrebu inspirirani pričama Bajde Vukasa i ostalih hajdukovaca koji su se nedugo prije toga vratili sa SP-u u Brazilu, gdje su bili oduševljeni navijanjem brazilske Torcide.

>>> Fotografije i videa proslave rođendana Torcide šaljite nam na mail desk@index.hr i Facebook Index Sporta.

 

TIJEK PROSLAVE:

01:05 Prije točno 70 godina Torcida je osnovana u Zagrebu, a rođendan najstarije navijačke skupine u Europi burno se slavio u glavnom gradu Hrvatske. Evo kadrova sa zagrebačkog Bundeka.

01:00 Dobili smo fotke proslave iz Makarske, pogled na bakljadu iz Solina te Kaštela, ali i slavlje Torcide iz slovenskog Kranja.

00:50 Kadrovi vatrometa i bakljade iz Splita i ostalih gradova bili su zapanjujući, ali u svojoj ljepoti posebno se izdvaja slika Poljuda obasjanog bakljama.

00:30 Stigle su nam nove videosnimke kadrova za naježiti se iz Splita.

00:15 Slavi se i u Šibeniku. 

00:10 Dobili smo od čitatelja Indexa niz prekrasnih i spektakularnih fotografija splitskog neba obasjanog tisućama baklji.

00:00 Uživo se javljamo s Marjana (Index), Rive (Radio Dalmacija) i sa službenog Torcidinog streama. Svjedočimo nestvarnim, predivnim kadrovima iz Splita.

23:10 S Vidilice na Marjanu imamo prekrasne fotke baklji koje obasjavaju Split .

23:00 Stigle su i prve snimke sa splitske Rive.

22:20 Već su se navijači počeli zagrijavati, donosimo videosnimku s Blatina.

22:00 U splitskom kafiću Krom, jednoj od glavnih baza Torcide, također je počela proslava rođendana. Pogledajte slavlje u videu.

21:45 Premda još nije ponoć, proslava je počela u nekim gradovima. Tako smo dobili video iz Biograda koji je sav osvijetljen bakljama.

Uoči ključne utakmice za naslov prvaka 1950. protiv Crvene zvezde 1950. osnovana je Torcida, najstarija navijačka skupina u Europi.

Torcida je objavila da će proslava rođendana biti spektakularna, veličanstvenija čak i od proslave stotog rođendana Hajduka 2011.

Ipak, trenutne vremenske prilike u Splitu i okolici organizatorima ne idu na ruku.

Obilna kiša koja pada smočila je papirnate i druge ukrase, a dio njih se zbog natopljenosti spustio nisko, ugrožavajući promet.

Zbog toga su u utorak poslijepodne na više mjesta u Splitu morali intervenirati splitski vatrogasci i skinuti one ukrase nad prometnicama koji su pali nisko zbog natopljenosti kišom. Čak se jedan Torcidaš obratio Zoranu Vakuli da kaže kakva će prognoza biti tijekom noći u Splitu, a ovaj je odgovorio stihovima u čast Hajduku.

Pročitajte više