Pokrajac zbog bolesti smršavio 15 kg: "Nadam se borbi još ove godine"

GOTOVO dva mjeseca stroge dijete i pauziranja zbog bolesti, koštalo je hrvatskog UFC borca, Igora Pokrajca, 15 kilograma tjelesne mase.

No, Poki je sretan što je napokon zdrav. Kaže kako će se kilogrami i forma lako vratiti, ako sve bude u redu na zdravstvenom planu. Podsjećamo, Pokrajac je završio u bolnici točno na dan kada se je trebao odletjeti na dvoboj protiv Krysztofa Soszynskog. Teška upala gušterače i žučni kamenac, prikovali su ga za bolesnički krevet, a prve crne prognoze govorile su o operaciji i višemjesečnom izbivanju. Ipak, situacija se smirila i Pokrajac samo još čeka zeleno svjetlo doktora kako bi krenuo s punim treninzima.

S Igorom smo porazgovarali tijekom njegovog godišnjeg odmora na hrvatskoj obali.

“Nalazi su napokon u redu  i sada samo čekam potvrdu svog liječnika da mi da dozvolu za početak pravih treninga”, rekao je zadovoljni Pokrajac na početku intervjua za Fight Site.

Odustalo se od operacije koja je bila najavljena?

“Operacija nije, na sreću, bila potrebna jer sam problem riješio alternativnom metodom. Uspio sam eliminirati kamenac iz žući koji je bio osnovni uzrok upale gušteraće. S obzirom da je problem riješen, sada je i žućnjak ponovno u punoj funkciji. Kada se vratim s odmora sredinom kolovoza, moram obaviti još neke pretrage, no očekujem da bi sve trebalo biti u najboljem redu.”

Što je bilo najteže tijekom oporavka?

“Gotovo sam dva mjeseca bio na strogom režimu ishrane koji se zove ‘pankreas dijeta’. Od tekućina sam pio samo vodu, smio sam konzumirati samo nekoliko vrsta povrća i zaista sam morao mnogo vremena posvetiti prehrani. Polako sam već počeo uvoditi neke stvari koje sam bio izbacio i situacija se malo po malo normalizira.”

Je li ti psihički palo teško to što ne možeš trenirati?

“Nasreću, nisam bio posebno nervozan jer nisam mogao trenirati i boriti se pošto sam potpuno bio okupiran bolešću i izliječenju. Želio sam se u potpunosti izliječiti, sanirati sve probleme i onda opet krenuti sa zdravih temelja.  Upravo zbog toga nisam razmišljao o tome što sve propuštam. Psihički sam sve zaista dobro podnosio. Glavni cilj mi je izliječiti se do kraja i biti siguran da sam potpuno zdrav.”

Kakve su posljedice dva mjeseca pauze i stroge dijete?

“Pao sam mnogo u kilaži. Izgubio sam u dva mjeseca 15 kilograma. Razlog je taj što sam prvo bio na infuziji, pa na vodi i dvopeku, a nakon toga na striktnoj dijeti. U jednom trenutku sam pao čak na 85 kila. Normalizacijom prehrane, vraća mi se i kilaža. Sada sam već vratio pet kila, a vjerujem da će se i ostala kilaža brzo dići.”

S obzirom da si već bio na 85 kg, jesi li razmišljao o prelasku u srednju kategoriju?

“Ne, o tome nisam uopće razmišljao. Poluteška je moja kategorija.”

Kako na situaciju reagiraju iz UFC-a?

“S poslodavcima u UFC-u sam se čuo glede nalaza jer sam morao poslati sve papire vezane uz bolest. Kada dobijem zeleno svjetlo za trening, javit ću se kako bih dobio sljedeći termin za borbu.”

Hoće li to biti do kraja ove godine?

“Nadam se da da. Ako bude sve u redu, vjerujem da bih se mogao boriti do kraja godine. Cilj mi je što bolji protivnik i nastup na main cardu. Primamljivo zvuči UFC 138 u Engleskoj, no koliko vidim, više-manje su sva mjesta popunjena.”

Neki posebno poželjan protivnik?

“Čuo sam da je Krysztof Sosyznski izjavio da bi se još uvijek volio boriti protiv mene. Pošto čovjek to zaista želi, mislim da bi bilo u redu da mu to i omogućim. On je sigurno jedan od protivnika s kojima bih želio ući u kavez. Žao mi je što se to nije već dogodilo prije dva mjeseca.”

Kako komentiraš uskrsnuće svog “prijatelja” Tita Ortiza kojeg si jednom prilikom javno prozvao?

“To je UFC. Vrlo brzo možeš propasti, ali se isto tako i vinuti s dvije velike pobjede. I dalje mislim da Tito nije bio toliko dobar, koliko je Bader bio loš u tom meču. To je isti onaj borac kao i prije četiri godine.”

Fedora si gledao? Kratak komentar?

“Gledao sam dvoboj i smatram da je sudac trebao pustiti još malo i dati šansu Fedoru da se oporavi. Obično uvijek kada se pripremaš, treniraš s većim i jačim protivnicima, tako da je Henderson bio spreman na Fedorovu veličinu. Ako se ne radi o velikoj razlici, tih 7 kilograma nije bila prednost za Rusa. Meni je u mečevima protiv većih protivnika obično otegotni faktor bila njihova visina i dužina ekstremiteta.”

Pročitajte više