Pola Amerike ga mrzi zbog Odluke koju ne razumiju: Ovo je prava istina Kevina Duranta

Foto: Guliver Image/Getty Images

BILO je to epsko finale Zapada. OKC Thunder lani se borio s Golden State Warriorsima za ulazak u veliko finale NBA lige i imali su 3:1 prednost. Warriorsi su ipak preokrenuli rezultat i ušli u finale. Kevin Durant i Russ Westbrook kao veliki tandem iz Oklahome dali su sve što su mogli. Odigrali su najbolje u tom trenutku i malo je nedostajalo da protiv zaista puno jače momčadi izvanrednom timskom igrom izbore veliko finale NBA lige.
 
Nakon tih sedam prekrasnih košarkaških bitaka mnogi su očekivali da će NBA dobiti još jedno veliko rivalstvo – ono između Thundera i Warriorsa, između Duranta i Curryja te Thompsona i Westbrooka.
 
Izdaja Duranta naljutila je pola Amerike, a samo je Russell šutio
 
Međutim, samo mjesec dana nakon toga, Kevin Durant donio je kontroverznu odluku i kao slobodan igrač izabrao je to da će postati dio Dream Teama iz Oaklanda. U trenutku je priča oko tog transfera postala priča tjedna u Americi. Jedan od najomiljenijih američkih sportaša postao je najomraženiji lik u Oklahomi, a i šire. 
 
Navijači Oklahome bili su razočarani. Potez Duranta tumačili su kao izdaju. Na internet se tjednima pisalo o tome, na društvenim mrežama nazivali su ga izdajicom i idiotom, a tisuće Durantovih dresova spaljeno je u samo nekoliko dana.
 
Neočekivanim potezom velikog igrača bio je iznenađen i cijeli košarkaški svijet. Stephen A. Smith, poznati američki sportski novinar, Durantov odlazak u Golden State nazvao je najjadnijim potezom velike zvijezde ikad. Slično je razmišljao i njegov kolega Brandon Tierney, razočaran time da je odabrao najlakši put, a glumac Kumail Nanjiani nazvao ga je idiotom koji se pridružio najboljoj ekipi s kojom će najlakše osvojiti titulu.
 
Svi su imali nešto reći, a da pritom nitko nije razumio prave razloge Kevinove odluke
 
Durant je razočarao i legendarnog košarkaša Paula Piercea: "Ne možeš ih pobijediti, pa im se pridružiš...", napisao je Pierce.
 
"Netko te pobijedi i ti im se pridružiš? Zvijezde to ne rade", napisao je na Twitteru NBA košarkaš Jusuf Nurkić, dok je Jarrett Jack samo napisao: "Ha ha ha".
 
Ukratko, svi su se osjećali pozvanima da komentiraju tu kontroverznu Durantovu odluku, a pritom nitko nije razmislio o tome koji su bili pravi razlozi drugog najpoznatijeg ''The Decisiona'' u povijesti NBA lige.
 
Ovaj kratki uvod napisali smo zato da se oni koji nisu toliko upućeni u karijeru velikog košarkaša lakše mogu snaći u izvrsnom članaku objavljenom u uglednom Rolling Stoneu. Taj tekst otkriva puno toga javnosti nepoznatog o životu jednog od najboljih košarkaša u posljednjih 20 godina.
 
Fantastičan tekst koji otkriva jedan dio istine
 
Autor teksta Paul Solotaroff donosi intervju i priču o genijalnom, ali i kontroverznom Kevinu Durantu. U nastavku prenosimo neke od zanimljivijih dijelova tog teksta.
 
"Dame i gospodo, predstavljam vam Kevina Duranta 2.0: nadogradnju koja ukrašava svoje tijelo, a cijeli je svijet njegov. On će predvoditi Golden State Warriorse ove jeseni, a iza sebe ostavlja Oklahoma City Thunder. Na kocku je stavio svoju reputaciju najljubaznije zvijezde cijele lige. Ali zašto je sva ta mržnja usmjerena prema čovjeku koji je uvijek postupao ispravno? Sada je prvi put u životu na prvo mjesto stavio sebe, a ne milijune stranaca.
 
Cijeli život podredio je samo igri. Prije dvije sezone slomio je kost stopala, a to mu je otvorilo oči. U 25 godina života nikad nije otišao nikud niti uradio ništa što nije bilo povezano uz košarkašku igru. Trebao je nešto promijeniti, a sve je započelo pitanjem ''Koje mi stvari u životu pričinjavaju zadovoljstvo?''
 
Do prije dvije godine Durant nikad nije uzeo ni tjedan dana slobodno, ili otputovao na neko egzotično mjesto. Umjesto toga, dane je provodio poboljšavajući svoju igru. Već je osvojio naslove za najboljeg strijelca lige, bio MVP 2014. godine. Kad je trebao otići mjesec dana na Bora Boru da raščisti glavu, trenirao je dok se nije slomio".
 
Sve u njegovu životu bilo je podređeno igri
 
"Tako je na svom kauču nabrajao sve stvari koje su mu se dogodile u životu. Svaka velika i mala odluka bila je podređena košarci. Kao dijete žrtvovao se da spasi obitelj. Desetljeće života potrošio je na to da mu majka ne mora raditi i da je spasi od opasnih ulica. Otac nije živio s njima i nikad nije imao vlastitu sobu. 
 
Postao je usamljeno i tiho dijete koje je umjesto prijatelja imalo sport. Imao je košarku, ili točnije, košarka je imala njega.
 
Kad nije igrao košarku, bježao je od problema u gradu. "Ugrizao me pit bull dok sam trčao do dvorane", prisjeća se. Vidio je kako su mu upucali susjeda, kako mu jedan član obitelji drugom prijeti pištoljem, kako njegova teta povraća krv zbog raka. Odlučio je da će, ako mu plate, odvesti obitelj negdje gdje je mirno i tiho.
 
"Jednog dana sam se probudio i odlučio nešto promijeniti", rekao je. Potjerao je sve žicaroše, prešao kod drugog agenta i počeo s projektom izgradnje košarkaških terena u siromašnim četvrtima. Također, krenuo je s turnejom po svijetu, od Francuske do Kine".
 
U Oklahomi se prestao dobro osjećati
 
"Želim podijeliti s drugima priče koje čujem, napisati knjigu ili snimiti film, štogod. Sve mi je novo, ali to je u redu. Učim. Tek počinjem sve ovo shvaćati", kaže Durant.
 
 
Jedna od stvari s kojom se morao pomiriti bio je i njegov (sad) bivši klub. Warriorsi su mu se svidjeli zbog svog stila igre, ali je znao da se u Oklahomi ne osjeća dobro.
 
Organizirao je kod kuće predstavljanje klubova i na kraju se odlučio za Warriorse. Činili su mu se opušteni i prijateljski, a za dijete koje je odraslo samo i bez prijatelja, druženje je bilo važno. 
 
Posljednjih pet jeseni Warriorsi organiziraju utakmicu u zatvoru San Quentin. Ove jeseni otišli su Draymond Green i Kevin Durant. Durant je slušao priče zatvorenika, čak je i obišao njihove ćelije. Suosjeća sa zatvorenicima koji potječu iz sličnih sredina kao i on. 
 
"Takvi su kvartovi zamka, čovječe. Tamo se rodiš i umreš, a nema ništa između", kaže Durant. 
Zatvorenicima je rekao da su ga puno naučili i pri izlasku ih je pozdravio. 
 
Zatim odlazi - čeka ga plavo nebo, puno obećanja, onih ostvarenih i onih koja će se tek ostvariti", zaključio je Solotaroff za Rolling Stone.
 
 

Pročitajte više