Policija optužila Hajduk zbog nereda na Poljudu, prijeti mu rekordna kazna

Foto: Hina

NAČELNIK Uprave policije Krunoslav Borovec prokomentirao je za N1 televiziju huliganski ispad na Poljudu tijekom derbija Hajduka i Rijeke prošle subote.

Osim već standardnih uvredljivih pjesama i skandiranja, ovaj put  Poljudom su se orile i uvrede na nacionalnoj osnovi, prijetilo se Srbima i palile zastave, a vrhunac kaosa bio je upad jednog Hajdukova navijača na teren koji je s metalnom palicom u ruci trčao za sucem Zebecom. Zbog svega toga Hajduk očekuje teška kazna, a osim one od HNS-ove Disciplinske komisije, dobili su i prekršajnu prijavu policije, što je odmah nakon utakmice objavio Index.

"Odgovornost za ulazak u natjecateljski prostor leži na organizatorima, u ovom slučaju NK Hajduk. Podnesen je optužni prijelog protiv pravne osobe NK Hajduk i za to je zapriječena kazna od 250 tisuća kuna", potvrdio je Borovec.

Na pitanje tko je odgovoran za to da je mladić s palicom utrčao na travnjak, odgovorio je: "Prije svega odgovornost je na organizatoru i zaštitarskoj tvrtki. Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima definitivno jasno dijeli odgovornosti svih dionika o sigurnosti na sportskim natjecanjima. I ovdje se definitivno radi o propustima organizatora odnosno zaštitara koji su organizirani i angažirani ispred organizatora. Dakle, po samom rasporedu zaštitarske službe na tartan stazi, kod samog pokušaja silaska s tribine i ulaska u natjecateljski prostor trebala je uslijediti reakcija zaštitara".

Hajduk: Policija je trebala vidjeti navijača na kamerama

Na današnjem sastanku na Poljudu utvrđeni su propusti zaštitarskih tvrtki i odgovornost organizatora utakmice. Međutim, Hajduk je potvrdio da neće tužiti zaštitarske tvrtke koje su angažirali za derbi već će zajedno sudjelovati u pokrivanju štete. Razgovarali su i s policijom te i dalje tvrde da je ona bila zadužena za praćenje kamera, a nije vidjela navijača koji je na ogradi prošao više od 20 metara udaljenosti.

Borovec: Reagirali smo u roku od 2 minute

Zašto policija nije ranije reagirala?

"Kada smo vidjeli da zaštitar nije adekvatno reagirao, policija je reagirala u roku od dvije minute. Počinitelj je s optužnim prijedogom priveden prekršajnom sudu. Određeno mu je zadržavanje u roku od 15 dana tako da je u tom smislu policija napravila sve što je trebala".

Zašto utakmica nije prekinuta kod povika "Za dom spremni" i navijačkih poziva na mržnju?

"Odluku o prekidu utakmice ne donosi policija osim ako ponašanje gledatelja direktno ugrožava sigurnost posjetitelja na tribinama. Zabilježena su sva protupravna ponašanja. Njih je bilo izuzetno puno, radi se i o kaznenim djelima i pozivanju na mržnju i nasilje. To će biti procesuirano čim utvrdimo počinitelje. Zbog niza organizacijskih propusta omogućen je unos značajne količine pirotehnike, bez obzira na to što je policija prije ulaska gledatelja na stadion obavila pregled i našla 165 pirotehničkih sredstava", rekao je Borovec za N1.

 

 

 

Pročitajte više