PJACA ZABIO PRVI GOL ZA JUVENTUS Probio Porto u Ligi prvaka!

Foto: EPA

MARKO PJACA pet minuta nakon ulaska u igru postigao je svoj i Juventusov prvi gol kod Porta u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Gosti su slavili 2:0 i tako uzvrat koji se 14. ožujka igra u TorInu, pretvorili u formalnost.

Tellesova nevjerojatna glupost ubila je Portu svaku nadu

Juventus je već od 27. minute imao igrača više, jer tada je  Portov lijevi bočni Alex Telles dvije minute nakon prvog, dobio i drugi glupi, nepotrebni žuti karton. Odmah nakon što je na centru s leđa nagazio Cuadrada, jednako besmisleno i bez razmišljanja srušio je Lichtsteinera i zasluženo je isključen. Time je prelomio utakmicu, jer nakon što je ostao s igračem manje, Portov trener Nuno iz igre je morao izvući najboljeg napadača Andrea Silvu i rupu na lijevoj strani začepiti Layunom te se potpuno povukao, a Juventus već do kraja poluvremena imao tri velike prolike.

Juventusova superiornost nije ništa značila sve do Pjacinog ulaska u zadnjoj četvrtini utakmice

Ali, Juve ogromnu nadmoć, tijekom koje je loptu u posjedu imao i 80 posto vremena, nije pretvorio u gol sve do ulaska u igru rezervnih igrača, koji su postigli oba gola. Prvo je u 72. minuti, samo pet minuta nakon što je zamijenio Cuadrada, Pjaca postigao prvi gol otkako je ljetos došao iz Dinama. Marcano je pogriješio i praktično dodao Pjaci, koji s desne strane, na 12 metara iskosa pogađa Casillasov suprotni kut.

Pjaci za gol trebalo pet minuta u igri, Alvesu dvije

I dok je Pjaci za gol trebalo pet minuta, nakon kojih je prodorima s desne strane nastavio izluđivati Layuna i Marcana, Daniju Alvesu bile su dovoljne tek dvije. Lichtsteinera je zamijenio u 73. minuti, a odmah zatim postavio konačnih 0:2. Sandro mu je dodao loptu, a Alves je smirio prsima i zakucao u mrežu nepomičnom Casillasu. Juventus je tako zahvaljujući igračima koji su ušli su klupe, na korak do četvrtfinala LP. 

Pobjeda golovima zamjena velika je satisfakcija za trenera koji je "izgubio autoritet i kontrolu nad svlačionicom"

Ovakav rasplet velika je satisfakcija za trenera Maxa Allegrija. Jer nakon što ga je ključni branič Leonardo Bonucci tijekom prethodne utakmice s Palermom pred cijelom Italijom osramotio psovanjem i otkazivanjem poslušnosti, čime je natjerao trenera da ga izbaci iz sastava za Porto i tako oslabi momčad, medije su preplavile priče da je Allegri "izgubio autoritet" i "kontrolu nad svlačionicom". Podsjećalo se da Bonucci nije prvi koji ga verbalno šamara u javnosti i da je to prije njega radio još jedan Juveov as, Dybala. Novinari su isticali da je Allegri praktično već odlučio da na ljeto odlazi u Arsenal i da je sve ovo samo kulminacija pada njegovog autoriteta kod igrača.

Ali, Allegri je pokazao klasu, jer dva igrača koja je uveo, koliko god se činili logičnim zamjenama, ove večeri neuvjerljivom Juventusu su nakon jalove opsade protiv momčadi koja se dobro i organizirano branila usprkos brojčanom manjku, donijeli golove i veliku pobjedu. 

PORTO - JUVENTUS 0:2

Tijek utakmice:

87' Velika prilika za Juventus! Higuain je proigrao Pjacu, a on sjajno gurnuo loptu kroz Portovu obranu za Khediru, ali njegov udarac nije prošao samo pored istrčalog Casillasa, nego i pokraj stative. 

85' Pjaca je sada i natjerao Herreru da na njemu napravi prekršaj za žuti karton. 

78' Pjaca je nakon postignutog gola najbolji igrač Juventusa, par puta zaredom probija desnu stranu 

75. minuta: GOOOL za JUVENTUS! 0:2, strijelac DANI ALVES! Sandro mu je dodao loptu, a Alves je smirio prsima i zakucao nepomičnom Casillasu. Ne samo ova utakmica, nego i uzvratna, sada su formalnost, a Juventus je zahvaljujući igračima koji su ušli su klupe, na korak do četvrtfinala LP. 

73' Alves ulazi umjesto Lichtsteinera. 

72. minuta: GOOOL za JUVENTUS! 0:1, strijelac MARKO PJACA! Marcano je pogriješio i praktično dodao Pjaci, koji s desne strane, na 12 metara iskosa pogađa Casillasov suprotni kut. Pjaci je to prvi gol za Juventus, otkako je prošlog ljeta došao iz Dinama. 

70' Usprkos manjku igrača, Porto nastavlja s visokim presingom iz prvog dijela. Brahimi je sada tako stisnuo Lichtsteinera i natjerao ga na grešku. 

67' Marko Pjaca ulazi u igru umjesto Cuadrada. 

66' Higuain je pucao "iz mjesta" s 18 metara iskosa s lijeve strane, ali pokraj gol

61' Portov trener radi i drugu zamjenu - Corona umjesto Nevesa.

60' Odbijena lopta došla je do Khedire na 20-ak metara od gola, a on je smiruje i puca, ali pokraj gola. 

53' Dybala puca s 25 metara, ali točno u Casillasa. 

50' Lichtsteiner je prvi igrač Juventusa sa žutim kartonom. Dobio ga je za rušenje Herrere.

47' Velika prilika za Porto! Layun je ubacio za Herreru, koji s pet metara iskosa tuče glavom omdah uz Buffonovu lijevu stativu. 

46' Počeo je drugi dio.

Kraj poluvremena. 

45' Maxi Pereira dobio je žuti karton zbog prekršaja na Mandžukiću.

45' Velika prilika za Juventus- stativa! Upravo nakon vrebanja i kruženja s loptom, Dybala odlično s 20-ak metara tuče i pogađa Casillasovu lijevu vratnicu. 

44' Dominacija Juventusa. Kruženje oko Portovog kaznenog prostora, čiji igrači čekaju kraj poluvremena u nadi da će do tada sačuvati mrežu.

38' Velika prilika za Juventus! Alex Sandro je poslužio Higuaina u idealnoj poziciji, u srcu kaznenog prostora. Golgeter odmah puca, lopta se od dva braniča Porta odbija u donji desni kut, ali Casillas sjajnom paradom od tamo vadi loptu. 

31' Juventus još nema rezultatsku, ali itekako ima premoć u posjedu lopte. Porto je sabijen na svoju polovicu. 

30' Portov trener zbog igrača manje prisiljen je na zamjenu. Andrea Silvu, jednog od najboljih igrača domaćina, mijenja Layun.

28' Velika prilika za Juventus! Gosti zamalo odmah koriste brojčanu nadmoć. Pjanić je ubacio iz slobodnjaka, a Cuadrado puca desnicom i lopta prolazi par centimetara od okvira gola. 

27' Porto ostaje s igračem manje! Telles dvije minute nakon prvog, dobiva i drugi glupi, nepotrebni žuti karton. Sada je srušio Lichtsteinera. 

25' Portov lijevi bočni Alex Telles, prvi je igrač sa žutim kartonom, nakon što je na centru s leđa nagazio Cuadrada. Zaslužen žuti karton za potpuno nepotreban oštar start.

22' Odlična akcija Juventusa, točnije Khedire, koji je dodao Higuainu, a ovaj produljio rubom kazenenog prostora do Dybale, ali on puca visoko preko gola.

18' Ovo je mirisalo na veliku opasnost, pa čak i gol za goste; Dybala je provukao loptu za Higuaina, koji u kaznenom prostoru kreće prema golu, ali ga Marcano blokira i spašava Casillasa.

14' Juventusov prvi pokušaj iz jako dobre pozicije, ali Sandrov udarac s 18 metara nakon dugog zaleta, odlazi daleko iznad Casillasovog gola. 

12' Porto igra "najviši" presing. Stisnuo je Juventus na 20-ak metara od njegovog gola i ne dopušta mu razvijanje igre od obrane. 

7' Porto poklušava iz daljine, ali neprecizno. Ruben Neves je sačekao loptu koju je izbio Chiellini i iz voleja s 20-ak metara pucao visoko preko gola. 

5' Odlična pozicija da Porto zaprijeti Buffonu. Chiellini ruši Andrea Silvu u prodoru na 18 metara od Juveovog gola. Brahimi je iz slobodnjaka prebacio živi zid, ali i gol gostiju. 

2' Porto kruži i testira Juventus preko bokova, ali ubačaje Pereire i Tellesa pred Buffonov gol čisti obrana gostiju. 

1' Počela je utakmica. 

Sastavi

PORTO (4-1-3-2)

Casillas; Maxi Pereira, Felipe Augusto, Marcano, Alex Telles - Danilo Pereira - Herrera, Ruben Neves, Brahimi - Tiquinho, André Silva.

JUVENTUS (4-2-3-1)

Buffon; Lichtsteiner, Barzagli, Chiellini, Alex Sandro - Khedira, Pjanić - Cuadrado, Dybala, Mandžukić - Higuain.

Ovo nije samo dvoboj dva velikana europskog i svjetskog nogometa na klupskoj, nego i na golmanskoj razini, jer brojke koje legendarni vratari Porta i Juventusa (koji su veliki prijatelji i uzajamni štovatelji) imaju u Ligi prvaka najbolje je ne komentirati. Dovoljno im se samo pokloniti i zapljeskati:
Utakmica se igra na Estadio do Dragao, stadionu UEFA-ine četvrte, najviše kategorije:
Prvak Italije ima najteži zadatak otkako je trener Max Allegri presložio momčad u novu taktiku 4-2-3-1. 
 
Porto je osjetno jača momčad od Palerma, Sassuola, Crotonea, Cagliarija i Lazia, koje je "novi Juve" lako pobijedio.
 
Mandžukić, koji je ovom promjenom od druge špice postao lijevo krilo, igrač je od kojeg trener očekuje najveći doprinos u postizanju cilja, koji se zove: zabiti barem jedan gol. Trener Allegri jasno ga je istaknuo i zato na Dragao izvodi momčad sa svih ofenzivnih "Pet zvijezda".
 
Uz "Juveovog Eto'a", kako Talijani tepaju radišnom i požrtvovnom Mandžukiću, tu su Higuain u špici, Cuadrado, Dybala i Mandžo iza njega, te Pjanić na centru.
 
I dok će Juve u napadu pucati iz svih oružja kako bi probio obrambeno čvrsti Porto, koji je u prventvu primio samo 11 golova u 22 utakmice, u obrani je oslabljen neigranjem Bonuccija, koji je vrijeđao trenera na utakmici protiv Palerma i odbijao izaći iz igre. Mijenja ga Barzagli.
 
Domaćin večerašnje utakmice igra furiozno i konkretno, s brzim protokom lopte i ubacivanjima pred gol, a trener Nuno Espirito Santo najviše voli taktiku 4-1-3-2:
 
Casillas; Maxi Pereira, Felipe, Marcano, Telles - Pereira - Herrera, Neves, Brahimi - Silva, Tiquinho.
 

Pročitajte više