Portugalski mediji: Patnja, tjeskoba, emocije i pobjeda

Foto: Getty Images / Guliver Image

PORTUGALSKI mediji likuju nakon pobjede Benfice nad Dinamom (3:0) u uzvratu osmine finala Europa lige. Lisabonski velikan poništio je poraz iz Zagreba (1:0) u regularnih 90 minuta, a potom u produžecima zabio još dva gola i dokopao se četvrtfinala natjecanja.

"Crveno vrelo željezo", konstatira renomirana A Bola, koja ističe kako je momčad Bruna Lagea uspjela koncentriranom igrom okrenuti hrvatskog prvaka.

"Benfica je strpljivom igrom uspjela zabiti gol obrambeno dobro postavljenom Dinamu, nakon čega se konačno oslobodila. U produžecima je preživjela neke prilike protivnika, ali i pokazala sigurnost i svježinu s obzirom na to da svaka tri dana igra utakmice. Lage je dobro balansirao momčad, a izmjene su donijele dodatni impuls za veliku pobjedu i plasman u četvrtfinale Europa lige", navodi se u tekstu.

"Željezo i vatra", također poručuje portugalski list Record.

"Patnja, tjeskoba, emocije i pobjeda. Bilo je tu svega u pobjedi Benfice 3:0 nad Dinamom u produžecima i plasmanu u četvrtfinale Europa lige. Svi su mislili kako će biti lako, ali je Benfica dobro morala zaslužiti pobjedu nad hrvatskim predstavnikom, koji je slavio 1:0 u Zagrebu. Nije bilo lako ekipi Bruna Lagea, koja je morala zabiti barem gol i to je uspjela preko Jonasa u 71. minuti. Uslijedili su produžeci, imali su gosti nekoliko sjajnih prilika i promašili, a Ferro u 94. i Grimaldo u 105. minuti uspjeli su osigurati prolaz Benfice u sljedeću fazu natjecanja gdje je čekaju još bolji protivnici. Također, Lage je dobro rotirao igrače, sačuvao svježinu tijekom većeg dijela utakmice i na kraju pokazao kako i dalje drži konce u svojim rukama", naglašava Record.

"Orlovi naplatili dodatne sate", analizira O Jogo.

"Zavjese europske pozornice ostaju otvorene za Benficu", piše Mais Futebol.

"Nije bilo jednostavno, ali je Benfica uspjela slomiti Dinamo u produžecima. Trener Lage promiješao je ekipu, dao priliku igračima koji su do sada manje igrali, a oni su dokazali da se na njih itekako može računati u finišu sezone. Sada je na redu četvrtfinale i ždrijeb na kojem Benfica može dobiti rivale poput Chelseaja, Arsenala, Napolija...", ističe portugalski medij.

Također, Portugal je nakon još jedne utakmice ostao Dinamova "crna mačka".

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak kako su Modri na gostovanjima u Portugalu nanizali osam poraza bez postignutog pogotka, a jedinu pobjedu na krajnjem zapadu Europe ostvarili su 1962. godine protiv Porta (2:1) u prvom kolu Kupa velesajamskih gradova.

Golove su zabili Ribić i Pašić.U uzvratu u Zagrebu je bilo 0:0, a te je sezone Dinamo igrao svoje prvo finale Kupa velesajamskih gradova u povijesti. Nakon Porta Modri su izbacili belgijski Royal Gilloise, Bayern Munchen i Ferencvaros, a u finalu su izgubili od Valencije.

Nakon toga Dinamo je tri puta izgubio od Porta (0:3, 0:3, 0:1), tri puta od Benfice (0:3, 0:2, 0:2) te po jednom od Barreirensea (0:2) i Sportinga (0:2) uz razliku pogodaka 0:19.

DINAMO U PORTUGALU: 

Porto - Dinamo 1:2 (1962./1963.) 

Barreirense - Dinamo 2:0 (1970./1971.) 

Benfica - Dinamo 2:0 (1980./1981.)

Sporting - Dinamo 3:0 (1982./1983.) 

Porto - Dinamo 1:0 (1983./1984.) 

Porto - Dinamo 3:0 (1998./1999.) 

Benfica - Dinamo 2:0 (2004./2005.) 

Porto - Dinamo 3:0 (2012./2013.) 

Benfica - Dinamo 3:0 (2018./2019.)

 

 

Pročitajte više