HAJDUK

Potvrđena dva slučaja britanskog soja koronavirusa u Hajduku

Foto: hajduk.hr / M. Gabela

RAVNATELJICA Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić u petak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite iznijela nove podatke o britanskom soju koronavirusa u Hrvatskoj.

"Nemamo još dovoljno podataka. Spomenula sam opservacije u Europi, ni oni nemaju pouzdane podatke. Procjena je da taj soj u Europi preuzima primat. Najsvježija informacija je da se u dva igrača Hajduka dokazao britanski soj. I u više uzoraka iz Dubrovačko-neretvanske županije je dokazan britanski soj", rekla je Markotić.

Testiranje je odrađeno prema protokolu

Postupak testiranja je proveden pod ingerencijom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je s razlogom sumnjao na to da hajdukovci boluju od britanskog soja. 

Procedura je izgledala ovako: uzorci testova koje su hajdukovci odradili u Splitu, sumnjivi zbog velikog broja zaraženih i brzog širenja virusa, poslani su u Zagreb na ciljani PCR-test, a tek nakon njega utvrđena je sumnja na britanski soj i provedeno je dodatno sekvencioniranje uzoraka.

Sve je krenulo prije utakmice s Rijekom

Zaraza u Hajduku krenula je prije utakmice s Rijekom na Rujevici u 33. kolu, kada su iz Rijeke za Split vraćena četvorica igrača i član stožera, a već nakon 24 sata u Hajduku je bilo 20 pozitivnih slučajeva među 33 osobe koje su bile na putovanju.

Nisu evidentirani inozemni kontakti i klub se držao propisanih mjera, no virus je negdje pronašao put do svlačionice Poljuda. Odgođene su već dvije Hajdukove utakmice na Poljudu, protiv Slaven Belupa i Dinama. 

 

Pročitajte više