Povijesni dan za hrvatsku košarku: Bender izabran kao četvrti pick, igrat će za Sunse

Foto: Screenshot; Youtube

DRAGAN BENDER izabran je kao četvrti pick na ovogodišnjem NBA draftu, a igrat će za Phoenix Sunse. Ivica Zubac postao je prvi Hrvat koji će igrati za LA Lakerse (32. pick drafta), dok je Boston Celtic izabrao Antu Žižića (23. izbor).

Bender postao najviše rangirani izbor drafta Phoenixa još od 1987. godine


Hrvatski krilni centar, Dragan Bender, postao je najviše draftani igrač Sunsa još od Armona Gilliama kojeg su 1987. godine uzeli kao drugi pick, a od 2000. godine samo triput su birali među prvih deseti pickova, 2002. uzeli su Amarea Stoudemirea kao deveti pick, 2002., Luola Denga koji je bio sedmi na draftu 2005. godine, te Alexa Lena, 5. izbor 2013. godine. Baš kao i lani Sunsi su odabrali najmlađeg  košarkaša na draftu, Bender 19 dana mlađi nego što je to bio Devin Booker prošle godine.

"Ispunio mi se san," rekao je Dragan Bender nakon što je izabran.

"Puno je mladih igrača u Phoenixu i to je odlično za ovu organizaciju i za njezinu budućnost, uvijek će imati mladih igrača koji će ih gurati na treninzima, koji će se na svakom treningu boriti sa starijima za mjesta u momčadi."

Bender Amerikance podsjeća na Kristapsa Porzingisa, prošlogodišnji peti izbor drafta, koji je na kraju protekle sezone bio drugi u izboru za novaka godine.

"To bi mu mogao biti problem, svi će ga uspoređivati s Porzingisom, ali on nije ni blizu tako spreman za NBA, kao što bio on prošle godine," kažu američki košarkaški analitičari.

"Spreman sam za ovaj korak u mojoj karijeri, igram profesionalnu košarku od svoje 15, igranje u Maccabiju pripremilo me za ove izazove," smatra Bender.



Ante Žižć će u Boston

Centar Ante Žižić otišao je u Boston Celticse kao 23. izbor drafta, vjerojatno neće odmah u NBA, ali američki košarkaši analitičari smatraju kako ima sve što je potrebno za uspjeh u najjačoj svjetskoj ligi kad odluči zaputiti se preko bare. U Bostonu vrlo dobro poznaju Hrvate, Dino Rađa igrao je za jednu od najpoznatijih košarkaških momčadi u svijetu sredinom devedesetih.

"Ja sam moderan centar," rekao je Žižić nedavno. "Dobro se krećem po terenu i mogu završavati akcije zakucavanjima, dobro pokrivam reket, blokiram i skačem."

Zubac izabran visoko u drugoj rundi drafta

LA Lakersi kao 2. pick u 2. rundi uzeli su Ivicu Zubca za kojeg mnogi smatraju kako je zbog svoje goleme konstitucije spreman vrlo brzo ući u startnu NBA petorku, čak i ako mu to ne uspije, dovoljno je dobar za klupu u skorašnjoj budućnosti. Postao je prvi Hrvat u povijesti ove slavne NBA franšize.

Njegova najočiglednija prednost jest njegova veličina, odlično razumije igru i ima dobre ruke, a najviše bi trebao poraditi na blokadama i skoku u reketu, smatraju košarkaški analitičari.

 

Pročitajte više