Kvalifikacije za SP

Poznata još dva putnika na SP iz Južne Amerike. Velika borba za dodatne kvalifikacije

Foto: EPA-EFE

NAKON susreta pretposljednjeg, 17. kola južnoameričkih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru ove godine, poznata su sva četiri izravna putnika s ovoga kontinenta pa su se tako Brazilu i Argentini pridružili Ekvador i Urugvaj.

Urugvaj - Peru 1:0

Urugvaj je osigurao najmanje četvrto mjesto, posljednje koje izravno vodi u Katar, minimalnom 1:0  domaćom pobjedom protiv izravnog konkurenta Perua. Jedini pogodak zabio je De Arrascaeta u 42. minuti kada je odlično pratio odbijenu loptu te s 10-ak metara zatresao mrežu. Prethodno su sjajnu kombinaciju izveli Bentancur, Nunez i Gimenez, nakon koje je potonji iskosa s desne strane pogodio gredu. Ovom pobjedom Urugvaj je stigao do učinka od 25 bodova, nedostižna četiri boda više od petog Perua.

Paragvaj - Ekvador 3:1

Pobjeda Urugvaja protiv Perua osigurala je izravni plasman u Katar i Ekvadoru usprkos njegovom 3:1 porazu na gostovanju kod Paragvaja u Ciudad del Esteu. Paragvaj je poveo u samom otvaranju utakmice, u 9. minuti kada je Enciso osvojio loptu na 20-ak metara od suparničkog gola i uposlio Moralesa koji je bio precizan s 13-14 metara.

Drugi gol Paragvaja stigao je nakon velikog nesporazuma u gostujućoj obrani. Stoper Hincapie je u šestoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena vraćao loptu vrataru s 40 metara, ovaj je bio loše pozicioniran te je lopta pored njega prošla u gol.

Kada je Almiron preciznim udarcem s 15 metara pogodio za 3:0 u 54. minuti, pitanje pobjednika je bilo odlučeno, a Caicedo je uspio tek ublažiti nevažan poraz Ekvadora iz penala u 85. minuti. Ekvadoru je ovo četvrti put da je izborio plasman na SP, a sva četiri puta to mu je uspjelo u 21. stoljeću, dok će dvostruki svjetski prvak (1930., 1950.) Urugvaj 14. put zaigrati na svjetskoj smotri. 

Poznato 19 reprezentacija za Svjetsko prvenstvo

Sada je poznato 19 reprezentacija koje će zaigrati u Kataru od 21. studenoga do 18. prosinca, još ranije su se uz domaćina Katar kvalificirali Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska, Argentina, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija.

Peru, Kolumbija i Čile se bore za dodatne kvalifikacije

U Južnoj Americi će se u posljednjem kolu voditi velika borba i to za peto mjesto koje donosi interkontinentalne kvalifikacije protiv najbolje reprezentacije iz Oceanije. Uz trenutačno peti Peru, izglede za dodatne kvalifikacije uoči posljednjih 90 minuta još imaju i šesta Kolumbija te sedmi Čile.

Kolumbija je stigla na bod zaostatka za Peruom uvjerljivom 3:0 domaćom pobjedom protiv Bolivije u Barranquilli. Strijelci su bili Diaz (39'), Borja (72') i Uribe (90').

Čile je ostao na 19 bodova jer je uvjerljivo izgubio od Brazila. Iako je odavno izborio nastup na SP-u, Brazil je nastavio dominirati te je u svom 16. nastupu u kvalifikacijama ostvario 13. pobjedu uz tri remija. Pogotke za 4:0 pobjedu Brazila postigli su Neymar (44-11m), Vinicius (45+1), Coutinho (72-11m) i Richarlison (90+1).

U posljednjem kolu u utorak igrat će Peru - Paragvaj i Venezuela - Kolumbija. Peruancima za peto mjesto treba pobjeda protiv Paragvaja, a mogao bi im dovoljan biti i remi ako Kolumbija ne svlada Venezuelu. Čileancima igra samo pobjeda, a treba im i pomoć Venezuele koja ne smije izgubiti od Kolumbije. Kolumbijcima je potrebna pobjeda u Venezueli i pomoć Paragvajaca koji ne smiju izgubiti u Peruu.

 

Pročitajte više