Prepolovljeno tržište sportskih dnevnika: Izašao zadnji broj SportPlusa



PONUDA hrvatskih kioska već od sutra će biti umanjena za jedne dnevne novine. U petak, 25. ožujka, izašao je zadnji broj sportskog dnevnik SportPlus, koji je dogurao do 460. broja. SportPlus, sportski dnevnik u vlasništvu Novog lista, na hrvatsko je tržište ušao vrlo ambiciozno, ali već od samog starta suočili su se s velikim problemima.

Naklada je bila debelo ispod očekivanja, a neslužbeno se može čuti da su dnevno prodavali manje od 3000 primjeraka. "S obzirom da SportPlus u prvoj godini nije polučio očekivane rezultate, odlučili smo se na neminovno", kaže nam Igor Vranić, direktor nakladnika SportPlusa, tvrtke Nova Revija, koja je u vlasništvu Novog lista.

Vranić nam je također kazao da će SportPlus nastaviti funkcionirati kao specijalizirani prilog Novom listu. Kao takav počet će izlaziti u travnju, ponedjeljkom, na 24 stranice. Na izradi tog podliska radit će 30-ak ljudi, koliko je sad i zaposleno u redakciji SportPlusa. Broj novinara u tom je dnevnom listu ranije ove godine prepolovljen, priča nam Vranić, jer su troškovi jednostavno bili neodrživi.

"Sve je ovisilo o Novom listu, koji je kao matična tvrtka bio glavni financijski support. Budžet ovog projekta je jako velik, a mi ga nismo bili u stanju podmirivati naredne tri ili četiri godine, koliko bi trebalo da se novine etabliraju na tržištu", kaže Vranić. To je osim otkaza uzrokovalo i kašnjenje plaće nekolicini zaposlenika, ali Vranić obećava da će svi dugovi uskoro biti podmireni.

Jezgru buduće redakcije SportPlusa činit će sportski novinari Novog lista, te stalni zaposlenici Nove revije i desetak honorarnih suradnika koje će pokušati zadržati. Jedan od glavnih ciljeva je, kaže Vranić, da se dodatno isprofilira SportPlusova jezgra mladih novinara, prije svega iz riječke redakcije, koji su se već etablirali kroz rad na ovom dnevnom listu.

Pročitajte više