Presuda: Ademi nije varao, ali...

Foto: Hina

ARIJAN ADEMI u listopadu se može vratiti nogometu nakon što mu je Sportski arbitražni sud u Lausannei smanjio suspenziju s četiri na dvije godine.
 
Sportski arbitražni sud oglasio se priopćenjem u kojem je potvrdio da makedonski nogometaš i veznjak Dinama nije namjerio uzeo doping, ali i da se ne slažu s tome kako treba kaznu poništiti.
 
"CAS je smanjio igračevu četverogodišnju suspenziju na dvije godine, počevši od 7. listopada 2015. Uzorak koji je Arijan Ademi dao na doping-kontroli 16. rujna 2015. sadržavao je zabranjenu tvar stanozolol. Igrač je tražio poništenje UEFA-ine odluke na temelju toga da je uzimao propisani lijek nakon ozlijede koji je bio kontaminiran nedozvoljenom supstancom. CAS je uzeo u obzir posebne okolnosti u ovom slučaju. Iako je igrač dokazao da nije imao namjeru uzimati nedozvoljena sredstva, ne možemo se složiti s time da kaznu treba poništiti.
 
Umjesto toga, odlučeno je da je smanjenje kazne na kraći period prihvatljivo. Njegova žalba je tako djelomično prihvaćena. Posljedično tome, zabrana igranja nogometa od dvije godine, s početkom od 7. listopada 2015. godine, izrečena je za Arijana Ademija."
 
Podsjetimo na to da je nakon susreta između Dinama i Arsenala u 1. kolu Lige prvaka 2015. Ademi bio pozitivan na doping testu te mu je Disciplinska komisija UEFA-e u kasnijem postupku odrezala jednu od najvećih kazni u svijetu nogometa – četiri godine.
 
U međuvremenu je igrao nogomet na amaterskoj razini, a u Dinamu se nadaju da će se vratiti na igračku razinu prije suspenzije, kada je bio najbolji zadnji vezni HNL-a. U svibnju će proslaviti 26. rođendan, a posljednju utakmicu odigrao je 3. listopada 2015. godine protiv Intera. U vrijeme kada je izbila afera, bio je jedan od najvažnijih igrača Dinama i reprezentativac Makedonije s bogatim ponudama iz inozemstva.
 
U Dinamu su nezadovoljni odlukom. Smatraju kako je njihovu nogometašu uništena karijera. 

Pročitajte više