PROTEST HZSN-a ZBOG ONEMOGUĆAVANJA RADA SPLITSKIM SPORTSKIM NOVINARIMA

Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec poslao je danas članovima Upravnog odbora HNK "Hajduk" i sportskoj javnosti prosvjedno pismo povodom odluke Upravnog odbora HNK ?Hajduk? da se zabrani sportskom novinaru ?Novog lista?, Toniju Biliću ulazak u klupske prostorije. Trener istog kluba odlučio je ne davati izjave još dvojici sportskih novinara, Zdravku Reiću i Jurici Radiću iz ?Sportskih novosti?. L

"Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara smatra da je taj čin, budući da ga podržava Upravni odbor, a ne pojedinac u klubu, presedan u hrvatskom sportu i osuđujemo takve postupke. Oni su izravni napad na slobodu medija i otvoreni pokušaj kanaliziranja samo određenih informacija javnosti. U demokratskom društvu, kakvom težimo, ovaj se potez mora osuditi. Objašnjenje koje su članovi Upravnog odbora dali još je poraznije za njih, jer bismo nužno morali naučiti da jedino činjenice i argumenti, a ne subjektivni osjećaji pojedinaca smiju biti razlogom neke reakcije. Uz to, izopćenjem novinara iz klupskog života javnosti se šalje poruka kako se u klubu nešto prikriva, a sumnjamo da je to bila namjera ovakve ishitrene i neargumentirane odluke. Istodobno, možemo razumjeti privatni stav klupskoga trenera, ali ga ne smijemo tolerirarti ako ga on misli primjenjivati na službenim press konferencijama kluba, na kojima će nazočiti i novinari kojima on izvan takvoga okružja, doista, ne mora davati izjave.

Ipak, u duhu stvaranja drukčije, profesionalnije klime, kakvoj težimo, moramo javno reći da smo uvjerenja da su odnosi na relacijama novinar ? klub, posebice baš u hrvatskom nogometu već poodavno izgubili mnoge od osnovnih postulata etike, moralnosti i, što je najvažnije ? profesionalnosti. I to ne krivicom samo jedne od uključenih strana.

Upravo zato, zbog podizanja kvalitete međusobne suradnje, zbog navijača splitskoga kluba koji čitaju prozvane novinare i novine, i zbog stvaranja profesionalnih odnosa na relaciji klub ? novinar, apeliramo na Upravni odbor HNK ?Hajduk? da preispita svoju odluku i da povuče zabranu ulaska novinaru u klupske prostorije, ili da javnosti podastre argumente koji bi dokazali da je novinar svjesno obmanuo tu istu javnost. Ako postoje. Sigurni smo da će baš čitatelji najbolje prosuditi", stoji u pismu Izvršnog odbora HZSN-a.

(Hina) ad ad

Pročitajte više