NBA DOIGRAVANJE

Raptorsi zaustavili Giannisa i nakon dva produžetka spasili NBA doigravanje

Foto: EPA

TORONTO Raptorsi pronašli su način kako zaustaviti Giannisa Antetokounmpa, ostatak petorke Milwaukee Bucksa nije mogao ništa pogoditi, a svejedno su Kanađani trebali dva produžetka za pobjedu 118:112, kojom su se vratili u život u finalu Istoka NBA lige.

Da su se Bucksi uspjeli provući na sjeveru i povesti 3:0, praktički bi upropastili ovu fazu doigravanja, jer u zapadnoj konferenciji Golden State ima takvu prednost nad Portlandom, prednost kakvu nitko u povijesti doigravanja nije ispustio.

Kawhi Leonard nastavio je briljirati u doigravanju, ovaj put zabio je 36 koševa uz devet skokova i pet asistencija za čak 52 minute na parketu, koje je junački izdržao unatoč ozljedi desne noge pri doskoku još u prvoj četvrtini. 

Ali ozljeda noge očito više ne smeta Pascalu Siakamu, koji je odigrao najbolju utakmicu serije s 25 koševa i 11 skokova. Norman Powell bio je X faktor s 19 koševa, a Marc Gasol vrebao je triple-double sa 16 koševa, 12 skokova i sedam dodavanja.

Raptorsi su cijelu utakmicu nastojali oduzeti Giannisu najjače oružje - prostor. Konstantnim udvajanjima tjerali su ga da češće traži suigrače i natjerali ga na čak osam izgubljenih lopti. Zaustavili su ga na samo 12 koševa, ali Greek Freak uhvatio je rekordna 23 skoka, te uz sedam asista i četiri blokade držao Buckse u igri kako god je znao.

U prvoj minuti drugog produžetka su ga izbacili sa šest prekršaja, pa iako su baš nakon toga Bucksi prvi put poveli na utakmici, do kraja nisu izdržali.

Nije ni čudno, s obzirom na šutersku večer kakvu je imao ostatak petorke, osim Brooka Lopeza. Tri glavna Giannisova sekundanta - Middleton, Bledsoe i Mirotić - kombinirano su pogodila samo devet od 42 lopte, tek su s klupe Buckse uporno spašavali senzacionalni George Hill s 24 i Malcolm Brogdon s 20 poena.

Raptorsi su vodili cijelu utakmicu, ali nikako je nisu uspijevali prelomiti, pa čak ni kad je Pascal Siakam sedam sekundi prije kraja četvrte četvrtine na plus dva imao slobodna bacanja pa promašio oba. Na drugoj je strani Middleton popravio vlastiti promašaj i zabio za produžetak, jer dvije sekunde Raptorsima nisu bile dovoljne za otvoriti bolji šut od Siakamove dalekometne trice.

U drugom produžetku imao je Toronto puno više vremena i time-out za posljednji napad, ovaj put je Leonard promašio. Ipak, treću priliku Raptorsi nisu propustili. Nakon što je Siakam blokirao Lopeza, Kawhi je 32 sekunde prije kraja pogodio za plus četiri, konačno su se Raptorsi odmaknuli na dva posjeda prednosti. Zatim su agresivnom obranom natjerali Buckse na pogrešku, a Siakam je ovaj put pogodio oba bacanja i potvrdio pobjedu za veliko slavlje u Torontu.

Ova pobjeda ne mijenja previše na stvari u seriji, Bucksi su i dalje favoriti jer su unatoč realno vrlo lošoj predstavi skoro ukrali i ovu pobjedu, a treba pričekati i pregled Leonardove noge. A onda opet, možda ova teška pobjeda Raptorsima donese dovoljno samopouzdanja da se cijela momčad konačno razmaše i pruži Leonardu potporu koju treba. Još ako se ispostavi da je sinoćnja obrana na Giannisu recept, a ne jednokratan pothvat, možda ovo ipak postane rezultatski zanimljiva serija.

Odgovor ćemo dobiti već za dva dana, četvrta utakmica u Torontu je u noći s utorka na srijedu...
 

Pročitajte više