Raspad zlatne generacije: Rukometaši ostali bez brončane medalje

HRVATSKI rukometaši nisu uspjeli doći do medalje u Pekingu. U borbi za treće mjesto Španjolska je slavila 35:29 (14:12).

Treća je to uzastopna bronca Španjolaca na Olimpijskim igrama, izgleda da protiv specijalista za taj plemeniti metal nismo mogli polučiti bolji rezultat. Borba je trajala i trajala, igrali smo sasvim izjednačenu utakmicu, ali samo u prvih pola sata. Na odmor smo čak otišli s dva pogotka prednosti (14:12), ali u nastavku je uslijedio raspad ekipe koja je u Peking došla s namjerom da obrani zlato iz Atene.

Tužni, razočarani i potpuno prazni hrvatski će rukometaši napustiti Peking. Nadali smo se najmanje medalji, ali puno Červarovih igrača nije bilo spremno za utakmice na najvišem nivou. Treba dignuti glavu, jer tek nas čeka veliki posao; prije SP-a na domaćem terenu treba osvježiti momčad koja je godinama suvereno vladala svjetskim rukometom, a danas se nalazi na velikoj prekretnici. Sada će se vidjeti kako Červar diše, pred njim je utakmica života...

U utakmici za broncu pad je službeno uslijedio na samom startu drugog poluvremena, iako ni u prvom poluvremenu nismo prezentirali igru koja bi nam jamčila siguran pohod na postolje. Imali smo nekoliko puta šansu odlijepiti se, Balić je izgledao raspoložen i posebice nas je razveselio zeppelin koji je  prodao u suradnji s Metličićem. Zlatko Horvat prvi nas put dovodi do plus dva (8:6), ali Pietro vraća Španjolsku pogocima s crte.

Nismo uspjeli pronaći rješenje niti za sjajnoj Garciju, koji je držao priključak u prvoj polovici prvog poluvremena. Upravo je lijevi krilni igrač Barcelone po prvi puta na utakmici doveo Španjolce u vodstvo, u 22. minuti sijevnula je brza kontra, a semafor je pokazao 10:9. Dva je pogotka na konto Španjolske dodao i Romero, ali Šprem i Duvnjak uspjeli su nas dovesti do ugodne prednosti s kojom odlazimo na odmor.

Španjolci su drugo poluvrijeme otvorili serijom 3:0, dok su našom obranom "dirigirali" statisti. Nismo uspjeli organizirati igru ni u drugom smjeru, pa je logično da se od tog trenutka nismo mogli ni vratiti u utakmicu. Dovoljno je reći da smo u drugom poluvremenu primili 22 pogotka, dovoljno za čitavu utakmicu.

Protočnost lopte u napadu ostavljena je u svlačionici za vrijeme odmora, nastale su pukotine u obrani, a sve to Španjolci su iskusnom i mirnom igrom znali okrenuti u svoju korist.

Najefikasniji pojedinac u redovima Hrvatske bio je mladi Domagoj Duvnjak sa sedam pogodaka uz 2/2 iz igre i 5/5 sa sedam metara, Zlatko Horvat i Goran Šprem dodali su po četiri gola, no uz slab dan hrvatskih vratara (Losert devet, Alilović jedna obrana) poraz je morao uslijediti.

S druge strane bez milosti su hrvatsku mrežu punili Carlos Prieto sa sedam pogodaka iz osam pokušaja. Jednak je učinak imao i Juan Garcia.

Hrvatska: Losert, Alilović, Šprem, Džomba, Horvat, Sulić, Vori, Valčić, Lacković, Duvnjak, Balić, Metličić, Vuković, Dominiković.

Španjolska: Barrufet, Hombrados, Davis, Tomas, Rocas, Juanin, Garabaya, Prieto, Entrrerios, Romero, Malmagro, Raul, Lozano, Belaustegui

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više