U SURADNJI S GERMANIA SPORTOM

RIJEKA - REAL SOCIEDAD 0:1 Lider La Lige u sudačkoj nadoknadi srušio hrabru Rijeku

Foto: Slavko Midžor / Pixsell

RIJEKA - REAL SOCIEDAD 0:1 u prvom kolu skupine Europa lige. Strijelac Jon Bautista u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Španjolci su bili blagi favoriti u ovoj utakmici, a detaljnu ponudu donosi Germania Sport.

Rijeka je hrabro u obrani i ambiciozno u napadu parirala vodećoj momčadi La Lige koja je na Rujevici igrala u najjačem sastavu, ali je u na kraju pala golom primljenim debelo u sudačkoj nadoknadi. 

Gorka ironija. Rijeka je izgubila tako što je njen nesavladivi golman primio gol kroz noge

Jon Bautista postigao je jedini gol na utakmici u kojoj su prije toga Rijeka i Real Sociedad promašili niz velikih prilika. Akciju je počeo David Silva, a na dodavanje Mikela Merina je udarcem s deset metara dovršio Bautista, koji je u igru ušao samo osam minuta ranije. Gorka ironija za Rijeku je ne samo što je izgubila zgoditkom postignutim duboko u nadoknadi, nego što je gol primila tako što je lopta prošla kroz noge njenom do tada nesavladivom i sjajnom golmanu Ivanu Nevistiću.

Obje momčadi su se napromašivale. Gosti su gađali stativu i prečku

Rijeka može žaliti dakle što je ovako primila gol kojim je izgubila meč, pa zatim zato što je propustila realizirati pet velikih prilika. Međutim, nije samo Rijeka imala raspoloženog golmana. Sjajan je bio i Nevistićev kolega na drugoj strani, Alejandro Remiro. Osim toga, kada napominjemo velike i propuštene šanse Rijeke, moramo napomenuti da je Real Sociedad također propustio niz sjajnih prilika. Ono što nije spašavao Nevistić, jesu prečka i stativa njegovog gola.

Koronom i ozljedama destkovana Rijeka u čvrstom bloku, Real Sociedad u najjačem sastavu

Gosti su kod Rijeke igrali bez Asiera Illaramendija, odlične poveznice obrane i veze. Međutim, Rijeka je imala daleko veće probleme oko sastavljanja momčadi. Zbog koronavirusa i ozljeda nedostajalo joj je čak šest igrača: Prskalo, Arsenić, Galović, Ristovski, Halilović i Murić. Rožman je jakom suparniku, kojem su glavne odlike brza igra i sjajna kontra, suprotstavio oprezno postavljenu momčad, koja  se iz 5-4-1 u obrani transformirala u 3-5-2 u napadu.

S druge strane, Imanol Alguacil, trener Real Sociedada, u Rijeci je predstavio najjaču momčad. Neočekivani lider La Lige dakle doista je, prema najavama, došao po pobjedu na Rujevicu, ne odmarajući zvijezde i prvotimce za nedjeljnu utakmicu Primere protiv Huesce.

Gostima inicijativa, domaćinu prilike

Real Sociedad od početka je visokim presingom sabio Rijeku u njen kazneni prostor, ali domaćin je prvi imao dvije velike prilike i to u istom napadu. U 14. minuti Pavičić i Andrijašević duplim pasom izigravaju obranu gostiju. Franko puca s desne strane na desetak metara od vrata, ali golman Remiro odbija loptu. Ona dolazi do Lončara, koji puca s pet metara, ali vratar Real Sociedada skida i to.

Nevistić i okvir gola spašavali Rijeku

Prva velika prilika za Real Sociedad bila je u 26. minuti. Nevistić i Smolčić se nisu razumjeli, što koristi Le Normand i puca glavom, ali ne pogađa prazan gol, nego prečku. Velika sreća za Rijeku. U 35. minuti kreće Nevistić prvi put spašava domaćine. Golman Rijeke obranio je udarac s oko 20 metara, a zatim skida i šut Davida Silve iz blizine, koji je pucao nakon što je pokupio odbijanac.

Rijeka je u zadnjih pet minuta prvog dijela propustila još dvije velike šanse

Pet minuta prije kraja poluvremena i nova velika prilika Rijeke. Situacija "tri na tri" pred vratima gostiju. Andrijašević poslužuje Lončara, koji s 12 metara puca uz samu lijevu stativu. U zadnjoj minuti još jednom je Rijeka morala zabiti. Blok domaćih zaustavlja napad gostiju, Lončar sjajno proigrava Andrijaševića, koji dolazi pred gol Real Sociedada, ali Remiro još jednom spašava, ovaj put istrčavanjem. 

To je bio kraj obostrano odličnog prvog dijela. Obje momčadi igrale su očekivano. Rijeka je iz čvrstog bloka izlazila opasnim kontrama, a Real Sociedad koristio presing i gađao lijevu stranu Rijekine obrane. I jedni i drugi imali su niz velikih prilika, ali su golman Nevistić i prečka spasili Rijeku, a vratar Remiro goste. 

Po jedna sjajna prilika za obje momčadi na početku nastavka

Na startu drugog dijela po jedna velika prilika na svakoj strani. Portu je pucao s desetak metara, gol se činio siguran, ali lopta prolazi jako blizu okvira Rijekinog gola. Zatim  Lončar probija desnu stranu i ubacuje za Kulenovića, ali on sa šest metara puca glavom preko vrata Real Sociedada. 

Andrijašević se ozlijedio, Lončar se potrošio i Rijeka se ugasila

Važan je i događaj u 62. minuti. Rijeka je zbog ozljede Franka Andrijaševića ostala bez kapetana i najboljeg igrača. Zamijenio ga je Yateke, a kasnije je Lepinjica zamijenio Kulenovića. Rožman je novim igračem pokušao ojačati sredinu, odakle je bliže suparničkom golu otišao Pavičić, ali Rijeka više nije bila opasna, posebno nakon što se istrošio maratonac Lončar. 

Zadnjih 15 minuta gledali smo opsadu Rijekinog gola, koji je morao pasti

Zadnjih deset minuta i cijelu sudačku nadoknadu igrao je samo Real Sociedad, a Rijeka se panično branila. U 83. minuti Oyarzabal puca sa šest metara, ali pogađa stativu. Odmah zatim, zamijenio ga je Bautista. On u 88. minuti prima loptu u kaznenom prostoru i puca, ali Nevistić se baca u lijevu stranu i spašava siguran gol. Odmah zatim Willian Jose puca glavom iz neposredne blizine, ali lopta odlazi pokraj gola. Ipak, Real Sociedad je u 93. minuti dokazao zašto najviše golova zabija u završnicama poluvremena i utakmica. 

Sastavi:

RIJEKA  

Nevistić; Tomečak, Escoval, Velkovski, Smolčić, Štefulj - Pavičić, Čerin, Andrijašević, Lončar - Kulenović.

REAL SOCIEDAD

Remiro; Gorosabel, Elustondo, Le Normand, Monreal - Merino, Zubimendi, David Silva - Portu, Isak, Oyarzabal.

 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više