RK Zagreb zabranio HTV-u ulaz u Dom sportova

Hrvatsko novinarsko društvo (HND)i Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) uputili su danas Rukometnom klubu Zagreb, redakcijama hrvatskih medija i hrvatskoj javnosti protest zbog onemogućanajna ekipi HTVa da u subotu, 11. prosinca napravi izvješće s rukometne utakmice Kupa pobjednika kupova između Zagreba i Valladolida.

"Samovolja i drskost pojedinaca koji stjecajem nesretnih okolnosti obavljaju odgovorne dužnosti u hrvatskome sportu još je jednom prešla granicu iza koje se opasno ugrožavaju medijske slobode, ali i temeljna prava pojedinaca. Ovaj put riječ je o direktoru Rukometnog kluba Zagreb, Bartulu Kalebu, zbog čijeg je hira u subotu popodne u obavljanju svojeg redovitog posla bila onemogućena reporterska ekipa Hrvatske televizije.

Ekipa HTV-a željela je, naime, izvještavati s rukometne utakmice Kupa pobjednika kupova između Zagreba i Valladolida, no na ulazu u dvoranu II Doma sportova ispriječili su joj se redari s jasnim nalogom da istu ni pod koju cijenu ne puštaju u dvoranu. Razlog: HTV nije želio izravno prenositi utakmicu, pa im onda ne treba dozvoliti ni snimanje reportaže s iste. Tako su si to barem zamislili Bartul Kaleb i čelnici RK Zagreb.

Gospodina Kaleba bi, međutim trebalo podsjetiti na dvije stvari:

- On, zasada, nije urednik u sportskom programu HTV-a, pa nije ni taj koji odlučuje hoće li s nekog događaja HTV izvještavati izravno ili reportažno;

- Gospodin Kaleb, također, nije ni taj koji će nekome dozvoliti ili zabraniti da radi svoj redoviti posao. Te njegove ingerencije su, ipak, ograničene samo na RK Zagreb.

Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatski zbor sportskih novinara, stoga, traže od čelnih ljudi Rukometnog kluba Zagreb da se očituju o navedenom incidentu i da spriječe da se isti ponovi.

HND i HZSN će podržati svaku reakciju HTV-a protiv ovakvog ponašanja čelnika RK Zagreb i ataka na medijske slobode, a oštećene novinare HTV-a, kao i sve druge kojima se dogodi nešto slično, podsjećamo da se zbog očitog i grubog kršenja elementarnih ljudskih prava mogu osobno obratiti tužbom i Ustavnom sudu", stoji u protestu kojeg su potpisali predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce i glavni tajnik HZSN-a Marin Šarec.

(Hina) xad yad

Pročitajte više