Rukometašice sanjaju polufinale: Norveška je prvak Europe, ali tukle smo već i srebrne i brončane

HRVATSKA ženska rukometna reprezentacija u srijedu u Sao Paulu u 20:15 po srednjoeuropskom vremenu protiv Norveške igra četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Izabranice Vladimira Canjuge pobjedom protiv Rumunjske 28:27 i plasmanom u četvrtfinale osigurale su nastup na jednom od kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre. Svjetske prvakinje iz Brazila u London će izravno, a druga, treća i četvrta reprezentacija dobit će domaćinstvo turnira. Bude li na nekom od tih mjesta ekipa koja je već osigurala Igre (kontinentalne prvakinje Brazil, Norveška, Angola), lista domaćina pomicat će se prema dolje, zbog čega nije nemoguće da i nakon poraza od Norvežanki naše izbore domaćinstvo.

Izbornik Canjuga: Problem je uglavama jer smo od njih gubili 15-20 razlike

Naše, naravno, ni ne pomišljaju na bijelu zastavu:

"Moramo reći da se sada sasvim drukčije osjećamo, vidimo da smo među osam najboljih i to je velika počast za našu reprezentaciju. Velika je i pažnja medija sada, naročito iz Norveške. Vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu, da će cure spojiti kvalitetna izdanja u obrani i napadu. Norveška je na svakom natjecanju imala poneku crnu rupu, možda je to u Brazilu bilo protiv Njemačke, ali moram reći da smo mi dobile i Švedsku i Rumunjsku, srebrne i brončane s Europskog prvenstva", optimističan je izbornik:

"Ne smijemo ući u njihov mlin, dozvoljavati im da istrčavaju kontre i polukontre nakon tehničkih grešaka. Postoji i problem u glavama, nikad ih nismo dobili, gubili smo 15-20 razlike, ali nadam se čvrstoj i teškoj utakmici. Ako i izgubimo, ostaje nam borba za peto i sedmo mjesto", rekao je Canjuga.

"Glavni cilj je ispunjen. Sve iznad ovoga je jackpot"

U napadu će dosta toga ovisiti o Kristini Franić, koja je u slavlje nad Rumunjkama ugradila pet golova:

"Od početka nam je bio glavni cilj da uđemo među osam, možda to nekima izgleda malo, ali nije lako ovo postići u teškom sustavu natjecanja i pored ovakvih ekipa. Idemo na Norvešku, nema smisla tražiti neka opravdanja jer protiv njih igramo već sad. Bez obzira što imaju odlične igračice i što im je sustav igre odličan, mislim da uz agresivnu obranu i postavljen napad imamo šanse. Naći ćemo dovoljno snage, da se odmorimo i spremne dočekamo utakmicu. Spoznaja da su aktualne europske prvakinje stavlja neki strah, ali mi nemamo što izgubiti, znamo koliko bi nam donijela pobjeda. Ne možemo baš rasterećeno igrati, ali bit će nužan fajterski pristup. Najbitnije od svega bit će da u napadu budemo efikasne, jer polukontra i kontra su njihovo sredstvo ubijanja. Ne razbranimo li njihovu golmanicu, itekako ćemo im moći parirati", samouvjerena je Franić.

Anita Gaće ističe kako je potrebna maksimalna mobilizacija:

"Primarni cilj je bio ulazak u četvrtfinale, drago nam je što smo došle u Sao Paulo. Vidi se da je ostalo još malo ekipa. Sve ovo što dalje napravimo to je za nas jackpot, ovo nam je velika šansa jer nemamo što izgubiti. Nikad ih nismo pobijedile dosad, ali nismo ni Rumunjsku do ovog natjecanja. Igrali smo i u klubovima protiv Skandinavki, znamo kako one igraju. Greške moramo svesti na minimum ako se ičemu želimo nadati", poručila je Gaće.

Pročitajte više