ŠAH - MRAVNIČANI BRANE NASLOV

Sljedećih devet dana najbolji hrvatski šahovski klubovi vodit će u hotelu Neptun u Rapcu žestoku borbu za primat u seniorskoj, ženskoj i juniorskoj konkurenciji. L

Najveću pozornost privlači seniorska liga, koja zbog brojnih inozemnih pojačanja ima zavidnu europsku kvalitetu. Naime, u sastavima naših 10 prvoligaša ima respektabilan broj igrača s najvišim šahovskim titulama. Za prvoligaške bodove u Rapcu će se boriti 31 velemajstor i 25 međunarodni majstor iz čak 11 zemalja ? Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Češke, Engleske, Izraela, Mađarske, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

Najveći broj velemajstora u svojim redovima ima aktualni državni prvak Mravince- Dalmacijacement ? čak šestoricu, a po četvoricu imaju Požega, Osijek i zagrebački klubovi Mladost i Zrinjevac. Upravo zbog toga Mravinčanima se daje blaga prednost u odnosu na vrlo jaku, izjednačenu i opasnu konkurenciju i procjenjuje se da imaju realne izglede osvojiti i šesti uzastopni naslov prvaka Hrvatske. No, papirnate prognoze su jedno, a stvarni život nešto posve drugo. U svakoj partiji vodit će se pravi mali rat, a samo oni najspremniji, najhrabriji i najkoncentriraniji brati će lovorike. Na čelu sastava "Mrava" je sjajni Izraelac Ilja Smirin, uz njega su naš najbolji šahist Zdenko Kožul, te Dražen Sermek, koji se nalazi na slovenskoj rejting listi. Mravinčani su vrlo sigurni i na donjim pločama gdje su Emir Dizdarević, Bojan Kurajica i Vlado Kovačević, te pričuve Dražen Čvorović i Mirko Jukić.

Najozbiljniji suparnici trebali im biti zagrebački klubovi Mladost i Zrinjevac, te Požega i Osijek, a ne smije se potcijeniti ni odličan sastav Pule s velemajstorima Sergejem Movsesianom i Mišom Cebalom. Zagrebačka Mladost se znatno pojačala dovođenjem slovenskog Ukrajinca Adriana Mihaljčišina. Uz Krunoslava Hulaka, Slovenca Georga Mohra i veterana Juru Nikolca, Mladostaši imaju darovite poletarce Alojzija Jankovića i Davorina Kuljaševića i krene li ih karta mogli bi daleko stići. Jak sastav ima i Zrinjevac u kojem su prve violine Bjelorus Aleksej Fedorov i Rus Andrej Šarijazdanov. Vrlo jaka je i Požega s velemajstorima Mladenom Palcem, Csabom i Jozsefom Horvathom, te Mladenom Mušeom, dok su glavni aduti Osječana Čeh Zbynek Hracek i Slovak Igor Stohl. Mnogo se očekuje i od vrlo perspektivne i mlade momčadi Đakovo-Mlako, dok je riječka Liburnija stigla u oslabljenom sastavu i najvjerojatnije će se boriti za opstanak s Goranom iz Bibinja i TKC-Splitom.

U prvom kolu branitelj naslova prvaka Mravince DC igra protiv Liburnije. Posebnu pozornost privlači zagrebački okršaj, a ostali parovi su Mladost-Zrinjevac, Požega-TKC Split, Pula-Đakovo Mlaco i Osijek-Goran. Prvi put se igra olimpijskim tempom od 90 minuta po igraču za cijelu partiju, uz dodatak od 30 sekundi poslije svakog odigranog poteza. Ukupno će se odigrati 9 kola, a prvenstvo završava 13. rujna.

(Hina) xvkov ydl

Pročitajte više