Šahtar vodio do pet minuta prije kraja, a onda se pojavio Messi i donio Barci pobjedu

MOMČAD Darija Srne vodila je do 87. minute, a onda je Lionel Messi, koji je ušao s klupe, zabio dva gola i donio Kataloncima novu pobjedu.

> I Chelsea se opekao protiv Cluja, Baptista spasio Romu

> Werder napušta San Siro s bodom u vreći

> Tijek susreta u skupinama C i D

To je nogomet. Ne postoje druge riječi kojima bi se mogla opisati utakmica u Donjecku između Šahtara i Barcelone.

Šahtar je tijekom cijelog susreta pametnog igrom gradio svoj put prema pobjedi, vodio gotovo cijelo drugo poluvrijeme, da bi se onda pojavio Lionel Messi i sve preokrenuo u posljednjih pet minuta susreta. Ono što se činilo kao pobjeda Šahtara nad velikom i moćnom Barcelonom, pretvorilo se u očaj i gorak poraz u posljednjim trenucima.

Dariju Srni je sigurno kroz glavu još jednom prošla utakmica Hrvatska - Turska na Europskom prvenstvu, jer je gotovo na indentičan način Barca pobijedila njegov Šahtar. Pogotkom u 94. minuti u posljednjem napadu na utakmici.

Mircea Lucescu je vrlo pametno postavio taktiku protiv Barcelone, naravno, nije išao na nadigravanje s katalonskim velemajstorima, već je prepustio sredinu gostima, a onda brzim polukontrama i kontrama opasno prijetio preko Adriana, Branda i Ilsinha. Barca je u prvom dijelu bila bez pravih rješenja u napadu jer Eto'o i Henry, koji su krenuli od prve minute, nisu napravili na ovoj utakmici ništa. Messi je bio na klupi, zajedno sa Bojanom.

Ilsinho je nagovijestio da će postići pogodak kada je u 38. minuti izašao sam pred Valdesa nakon odlične kontre Brandaa i Adriana, no tada je španjolski vratar uspio obraniti čistu priliku. Sedam minuta kasnije Brazilac je doveo Šahtar u vodstvo i izazvao veliko oduševljenje na prepunom stadionu u Donjecku. Opet se radilo o kontri, ovoga puta jedna duboka lopta je završila kod Ilsinha, koji se uspio othrvati Puyola na leđima te u brazilskom stilu laganim potkopavanjem dovesti svoju momčad u vodstvo.

U drugom dijelu je Barca krenula puno odlučnije, stvorila još veći pritisak te konstantno prijetila. Pokušavali su prvo, Dani Alves, koji je iz slobodnjaka mogao izjednačiti, ali se ispriječio Pyatov, te Eto'o koji je izašao sam pred Pyatova, ali se u stopostotnoj prilici spetljao i izazvao smijeh gledatelja.

Pep Guardiola je napravio nekoliko vrlo bitnih izmjena koje su mu donijele pobjedu. Uveo je Messija u 60. te Bojana u 74. minuti.

Prvo je u 87. minuti Bojan ubacio na peterac, lopta je nezgodno odskočila i Pyatov je nije uspio iskontrolirati. Došla je na noge Messiju koji ju je s tri metra samo gurnuo u praznu mrežu. Velika pogreška Šahtarovog vratara koji je branio odlično tijekom cijelog susreta.

Barca na tome nije stala te su Katalonci uspjeli doći do pobjede. U 94. minuti Xavi je proigrao Messija na Srninoj strani. Argentinac je iskosa s nekoliko metara laganim lobom prebacio Pyatova i donio pobjedu gostima. Lucescu je tada naprosto poludio jer je smatrao da je sudac ranije trebao odsvirati kraj. Ipak, to se nije dogodilo, a semafor je pokazao konačnih 1:2.

Barca je upisala novu pobjedu i zasjela čvrsto na prvo mjesto u skupini.

Srna solidan, uz skrivljeni jedanaesterac koji sudac nije vidio

Darijo Srna bio je standardno dobar, probijao je stranu, izvodio kornere i slobodne udarce. Imao je jednu odličnu priliku u 77. minuti kada mu je Fernandinho servirao odličnu loptu na drugu stranu, naš je reprezentativac iz voleja odlično pucao, no Valdes je uspio obraniti. Darijo je zaradio i žuti karton nakon prekršaja na Iniesti koji mu je u drugom dijelu stvarao ogromne probleme. Na početku sudačke nadoknade, Iniesta ga je još jednom prevario, Srna ga je srušio u kaznenom prostoru, no sudac nije ništa vidio, dosudio je gol aut i zatim dodijelio žuti karton Iniesti zbog prigovora. Barca se bunila, vjerojatno bi i više govorili o ovoj situaciju da im Messi nije donio pobjedu. 

Sporting očekivano svladao Švicarce

U drugom ogledu skupine C Sporting je na stadionu Jose Alvalade u Lisabonu pobijedio Basel s 2:0, čime je potvrdio bolju igru tijekom cijelog ogleda. Strijelci su bili Romagnoli u 55. i Derlei u 86. minuti.

Ovom se pobjedom Sporting izjednačio sa Šahtarom, te sada također ima tri boda. Čini se kako će o drugom putniku za četvrtfinale u skupini C, odlučivati međusobno Sporting i Šahtar. Basel za sada nema niti jedan bod.

Redsi rutinski protiv PSV-a, Atletico došao i do druge pobjede

Liverpool je na Anfieldu potpuno nadigrao PSV i očekivano ukinjižio drugu pobjedu u ovoj skupini. Domaćini su poveli već u četvrtoj minuti. Gerrard je izveo korner s desne strane. Lopta je sjela Torresu na volej ali je njegov udarac vratar PSV-a Isaksson obranio, međutim, na odbijenu loptu je prvi stigao Kuyt i preciznim udarcem doveo ''Redse'' u vodstvo. U 34. minuti je Robie Keane povećao na 2:0 i postigao svoj prvi gol u Ligi prvaka za Redse. Najljepši je pogodak bio onaj kapetana Stevena Gerrarda u 76. minuti, kada mu je iz slobodnog udarca Fabio Aurelio samo kratko gurnuo loptu, a Gerrard je opalio s 25 metara i neobranjivo pogodio Isakssonov desni kut! Počasni gol za PSV-a postigao je Koevermans u 78. minuti.

Atletico je bio uspješan domaćin protiv Marseillea, Madriđani su slavili 2:1, a sva tri pogotka pala su u prve 22 minute utakmice. Već u 4. minuti Agüero je sjajno primio loptu ispred kaznenog prostora gostiju, i potom pored dvojice gostujućih igrača preciznim prizemnim udarcem matirao gostujućeg vratara Mandandu, i tako postigao već treći gol u drugom nastupu ovog natjecanja. Gosti su izjednačili u 16. minuti. S desne strane odlično je nabacio Bonnart, a Niang je finim udarcem glavom u bliži kut poravnao na 1:1. No, radost gostiju nije dugo trajala. Šest minuta kasnije, nakon slobodnog udarca s desne strane, Raul Garcia je fino podmetnuo nogu i skrenuo loptu u mrežu.

Atletico je uputio sedam udaraca u okvir gola, Marseille tek dva. No, u završnici su gosti napravili veliki pritisak, ali nisu stigli do izjednačujućeg pogotka.

Nakon dva kola, Atletico i Liverpool imaju po dvije pobjede, dok su Marseille i PSV bez bodova.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više