Šalabahter za McClarena: Kako pobijediti Hrvatsku

BOLJE je biti sretan izbornik nego dobar izbornik, kažu Englezi. Steve McClaren je svoju dozu sreće dosad morao istrošiti. Upravo zato BBC je u suradnji s bivšim izbornicima, trenerima, igračima i ponajboljim nogometnim ekspertima na Otoku McClarenu složio šalabahter - "Kako pobijediti Hrvatsku".

Povijest nas uči da kvalifikacije engleske reprezentacije za velika natjecanja nisu nikad prolazila glatko. U Londonu se ovih dana puno priča o Linekerovom voleju koji je odveo Tri lava na Euro 1992, utakmicama bez golova protiv Sjeverne Irske i Italije 1985. i 1997, Beckhamovom slobodnom udarcu protiv Grčke koji im je u posljednjim trenucima osigurao Svjetsko prvenstvo 2002... Prisjećaju se Englezi tih teških, ali veselih trenutaka i priželjkuju još jedan.

Graham Taylor: Ako budemo igrali na remi, izgubit ćemo

Pobjeda s dva gola razlike Englesku će na Europsko prvenstvo odvesti kao prvu momčad skupine E, ali sve što je McClarenovim momcima potrebno je remi. Kad bi barem bilo tako jednostavno. "Nismo mi Talijani. Ne možemo složiti momčad koja će bez problema odigrati izjednačenu utakmicu. Moramo igrati svoj normalni nogomet", kaže veliki Gary Lineker.

Graham Taylor se slaže: "Ako budemo igrali na remi, vjerojatno ćemo izgubiti. Engleski se nogomet igra na pobjedu".

Lako je reći da engleska treba igrati na pobjedu, ali kako to postići. Bez najboljeg napadačkog dvojca (Rooney, Owen) McClarenu neće biti lako posložiti momčad koja može slomiti Hrvatsku. Napad ipak nije najveća dvojba, tu je sve jasno; kako i ne bi bilo kad je Crouch jedina opcija.

"Lampard mora biti u momčadi. On je golgeter. Osobno, stavio bih pet igrača u sredinu; Gareth Barry igrao bi povučeno na lijevoj strani što bi ostavilo prostora Joeu Coleu da krene naprijed i pomogne Crouchu", smatra Taylor.

Slaže se i bivši reprezentativac Trevor Francis, asistent za Linekerov pogodak protiv Poljske 1991. godine. "Barry u sredini dat će Lampardu i Gerrardu dovoljno prostora da rade ono što znaju najbolje - podupiru napadače". To je, na kraju krajeva, i bila Barryjeva uloga protiv Estonije; zatvarati sredinu terena kako bi kreativniji igrači, konkretno Gerrard imali manje brige s obrambenim zadaćama i više slobode u napadu.

Crouch ne može sam

Ali svi će se složiti da opcija s Crouchem kao usamljenim napadačem i nije najsretnija. "Potreban nam je igrač koji će ući iza hrvatske obrane", kaže Lineker. "Ako budemo imali samo Croucha, Hrvatska će se braniti daleko od svog gola, što će za nas biti jako frustrirajuće". Crouch ipak nije igrač koji može pretrčati naše stopere. On može dohvatiti centaršut glavom, uputiti udarac iz daljine po potrebi, ali nije ni blizu dovoljno brz da bi prihvatio okomitu loptu kroz sredinu terena.

Rješenje tog problema Lineker vidi u Jermaineu Defoeu. "Nadam se da će Defoe igrati jer bi s njim dobili tu dodatnu prijetnju prema naprijed, a Hrvatska bi dobro razmislila prije nego odluči visoko postaviti obranu jer ih on može uhvatiti na krivoj nozi".

Arsene Wenger: Nitko ne želi propustiti priliku da se dokaže na Wembleyju

Hrvatska na Wembleyju igra bez uloga, samo za ponos čast i prestiž, što je za Englesku prednost, ali i mana. "Hrvatska se kvalificirala i baš zbog toga mogu igrati neopterećeno. Mogu doći na Wembley i krenuti agresivno, u lov na pobjedu. U tom ćemo slučaju gledati jako dobru, ali i jako napetu utakmicu", smatra Taylor.

Na oprez upozorava i trener našeg Eduarda da Silve, Arsene Wenger. "U utakmicu uvijek morate ući s pretpostavkom da će se protivnik pokazati u svom najboljem izdanju. Svaka drugačija špekulacija oslabit će vam motiv i odlučnost i onda postaje opasno. Hrvatska je upravo izgubila utakmicu protiv Makedonije, ali ne treba u tom tražiti izgovor. Oni neće biti pod pritiskom, a Wembley ima posebnu auru. Nitko ne želi propustiti priliku da se dokaže u takvoj atmosferi. Bit će to vrlo opasna utakmica za Englesku", smatra Wenger.

P.V.
Foto: I.L.

Pročitajte više