Sampdoria - srednja klasa Serie A s poviješću punom uspona, padova i naftnih magnata

HAJDUKOV protivnik u drugom pretkolu Kupa UEFA sigurno nije član elitnog društva najboljih talijanskih klubova, ali je na najbolji mogući način iskoristio kazne koje su neki jači klubovi dobili prošlog ljeta i izborio mjesto u Europi.

Sampdoria je osnovana 1946. godine udruživanjem Sampierdarenesea i Andrea Dorie, dva kluba iz Genoe čiji početci sežu još u 19. stoljeće. Njihovim spajanjem nastao je klub s današnjim imenom Unione Calcio Sampdoria, a uvedeni su i današnji dresovi plave boje s bijelom, crnom i crvenom crtom na prsima.

Najbolje dane Sampdoria bilježi u drugoj polovici 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Od osnivanja, Sampdoria je ispala iz elitne talijanske lige u Serie B, a 1979. klub je preuzeo bogati naftaš Paolo Mantovani i godinama ulagao da bi se 1982. Sampdoria vratila u Serie A.

Osvojen Kup kupova i finale Lige prvaka najveći europski uspjesi

Tri godine kasnije osvojili su talijanski kup, a taj su uspjeh ponovili 1988. nakon što je poziciju glavnog trenera preuzeo Srbin Vujadin Boškov. Sljedeće sezone došli su do finala Kupa pobjednika kupova, gdje ih je porazila Barcelona. No, Sampdoria je obranila Talijanski kup i sezone 1989./90. ponovno došla do finala Kupa pobjednika kupova, koji je tada i osvojila pobjedom protiv Anderlechta u finalu.

Sezone 90./91. osvojili su svoj prvi i zasad jedini naslov prvaka Italije s pet bodova prednosti ispred drugoplasiranog Milana. Tada su u klubu nastupali Gianluca Pagliuca, Gianluca Vialli, Roberto Mancini, Toninho Cerezo i Attilio Lombardo te je Sampdoria postala jedan od najjačih klubova u Europi. Sljedeće sezone Boškov ih je odveo i do finala Lige prvaka, koje su na Wembleyju izgubili od Barcelone.

Prije 5 godina gotovo ispali u treću ligu


Kad je 1993. umro vlasnik kluba Paolo Mantovani, počeo je pad Sampdorie, koji je trajao desetak godina. Nekoliko godina držali su se u Serie A, da bi 1999. ispali u drugu talijansku ligu, a 2002. su jedva izbjegli pad u Serie C1.

Klub je tada preuzeo još jedan naftaš Riccardo Garrone, 2003. Sampdoria se vratila u Serie A, a već 2004./05. su završili na petom mjestu najjače talijanske lige.

Danas momčad Sampdorie nema zvučnih imena i velikih zvijezda poput Kake ili Ronaldinha, ali radi se o kompaktnoj i kvalitetnoj ekipi, koju predvodi iskusni kapetan Sergio Volpi. U klub je ovog ljeta došlo desetak novih igrača i momčad je dosta izmijenjena u odnosu na prošlu sezonu, a najviše se očekuje od bivšeg talijanskog reprezentativca Vincenza Montelle, koji je 1999. iz Sampdorije otišao u Romu, a ovog se ljeta vratio na posudbu.

Sampdoria domaće utakmice igra na stadionu Luigija Ferrarisa, kapaciteta preko 36.000 mjesta, koji je izgrađen za Svjetsko prvenstvo 1990. godine i nasljedio je upola manji istoimeni stadion sagrađen 1911. godine, a dijeli ga s gradskim rivalom Genoaom.

Pročitajte više