"Sarajlije nam nisu dali da platimo kavu i ćevape, a na tribinama sam očekivao da će biti još gore"

"SVE što se događalo među navijačima je bilo potpuno suprotno onom što smo mi doživjeli posjetom Baščaršiji i Markalama, gdje nam u tri lokala nisu dali da platimo ni kavu ni ćevape", komentirao je izbornik dojmove uz Sarajeva.

"Ljudi su se prema nama u gradu ponašali tako toplo, pristojno i uz onaj poznati bosanski štih, častili su nas na svakom koraku. Ugostili su nas onako kako samo Sarajevo zna i kako pamtim još prije rata", dodao je, a "razmjenu nježnosti" između navijača i policije je komentirao kako je očekivao još teže posljedice.

"Bilo je doista gadno u trenutku kada su navijači krenuli jedni prema drugima, tresti ogradu i kada su policajci naše navijače sabili na vrh tribine, ali iskreno, mislio sam da će biti još gore. Što se tiče ružnih skandiranja i dobacivanja na to se ne bih osvrtao jer tako nešto se može čuti i na našim utakmicama Hajduka i Dinama"

Zorislav Srebrić je odgovarajući strahuje li od posljedica nakon najozbiljnijih izgreda u koje su bili uključeni hrvatski navijači nakon Malte, rekao: "Situaciju svakako treba respektirati. Savez je u prilično nezgodnoj situaciji i moramo razmišljati o kazni"

"Bez dva najkreativnija igrača smo nadigrali protivnika"

Događaje na terenu je Bilić komentira slično kao i sinoć poslije meča: "Za detaljnu analizu utakmice čekam snimku. Maksimalno sam zadovoljan jakom provjerom protiv ozbiljnog suparnika iako smo igrali bez Modrića i Kranjčara, dva naša najkreativnija igrača"

"Bili smo odgovorni i plitki"

Izbornik je izrazio veliko zadovoljstvo igrom prema naprijed: "Naizgled lakim proigravanjima i dodavanjima smo napadače turali u šanse u kojima su se nalazili licem u lice sa protivničkom obranom, ali iza toga stoji pridržavanje zamisli o stajanju na terenu, a igrači su radili upravo to: bili smo odgovorni i plitki"

"Golove smo primili jeftino i zbog pada koncentracije"

Nije sve na terenu Koševa bilo bajno, svjestan je i Bilić: "Naravno da nas ne veseli što smo primili tri gola; dok se kod prvog još može govoriti o odbijancu, drugi je došao zbog pada koncentracije, jer ne smije nam se dogoditi da igrač stoji sa na par metara od gola, a kod trećeg smo jeftino izigrani".

Izbornik sve pogreške prebacuje neuigranosti: "Početak je sezone i još se nismo uigrali, ali usprkos minusima, generalno sam zadovoljan prikazanim"

Srni progledalo kurje oko

"Dario ima kurje oko na nozi koje dosta gadno izgleda i bilo je pitanje hoće li uopće nastupiti. Bio je dogovor da proba i probao je", otkrio je Bilić uz slavodobitni smiješak.

Asanović i Prosinečki hvale Budana

Nekadašnji i sadašnji Bilićevi "suigrači" naravno dijele šefovo mišljenje, Aljoša Asanović je ponovio da ovo nije bila običan susret: "Bila je to prilično nezahvalna prijateljska utakmica, znajući da je jednostavno moramo dobiti. Pogreške koje smo uočili ćemo svesti na minimum. Svi igrači koje smo koristili su pokazali da im je mjesto u momčadi, a posebno bih istakao Igora Budana, koji je potpuno iskoristio šansu. Bila je to dobra uvertira za utakmice koje nas očekuju"

Robert Prosinečki je istakao da golovi koje smo primili nisu stvarni pokazatelj vrijednosti obrane: "Došlo je do pada koncentracije i primili smo tri gola koja sigurno ne bi primili u kvalifikacijskoj utakmici. Dobiti BiH u Sarajevu nije mala stvar, a nama je to pred utakmicu s Estonijom i pripreme, koje su najvažnije, došlo kao dobar podstrek. Slažem se da je najveći dobitak ove utakmice Igor Budan"

Runje je bio siguran, Vranješ "dobar i manje dobar"

Komentirajući igru dvojice članova momčadi koji često ne nastupaju u prvoj momčadi, Bilić je pokazao da je Runjom zadovoljan, a Vranješom baš i ne: "Kod prvog gola BiH, lopta je zakačila Roberta Kovača, a drugi i treći su mi se udaljenom sa klupe činila neobranjivo. Runje je inače bio siguran. Lopte koje je možda mogao boksati je hrabro hvatao, a precizno je igračima dodavao za kontre"

"Kod Vranješa je bilo dobrih i manje dobrih stvari, ali imamo politiku da pojedinačne negativne stvari od nas nećete nikad čuti. Ovo je kolektiv i tako se ponašamo"

Srebrić: Nastavljamo ofenzivu u slučaju Rakitić

Glavni HNS-ov komandos, Zorislav Srebrić je otkrio "inovacije" kojima se služio iza Fifinih linija: "Pojačano nastavljamo ofenzivu u Rakitićevom slučaju. Pokušali smo inovacijama, ali Fifa striktno poštuje pravila", a iako prvotno nije htio reći o čemu se radi kako se tim trikom ne bio koristile i druge države, ipak je popustio: "Uputili smo zahtjev da se izda dozvola za privremeni nastup". Treba li uopće napominjati da ovakve fore ne prolaze kod Fife?

Tajnik će pokušati izboriti Andoru na Nou Campu

Srebrića čeka još jedan specijalan zadatak: sljedeći tjedan odlazi u inspekciju "livade" u Andori na kojoj bi skupe hrvatske reprezentativne noge nevoljko trebale istrčati u kvalifikacijskoj utakmici za Euro sljedeći mjesec, stoga će Zorko pokušati isposlovati da se utakmica odigra u kudikamo inspirativnijem okružju: Nou Campu u Barceloni.

Z.A.
Foto: G.V.

Pročitajte više