ŠARAPOVA OTVORILA DUŠU "Serena mi nikad neće oprostiti, a od Dimitrova bi mi se uvijek odsjekle noge"

Foto: Getty Images/Guliver Image

PETEROSTRUKA osvajačica Grand slamova i nekad prva tenisačica svijeta Marija Šarapova (30) 12. rujna objavit će autobiografiju "Unstoppable: My Life So Far" u kojoj govori o svojim teniskim počecima, odnosima s drugim igračicama i životu općenito.

Šarapova, kojoj je pravo ime zapravo Maša, sa šest godina otišla je s ocem Jurijem u Ameriku. Majku su ostavili kod kuće jer nisu imali novca za sve, a otac je s njom i 700 dolara krenuo na Floridu. Tamo je prvi put vidjela Serenu i Venus Williams u akademiji Nicka Bollettierija.

"Željela sam ih gledati dok treniraju, ali nisam željela da one vide mene. Onda mi je otac rekao da ih gledam kroz rupu u ogradi. Ta snaga, taj intenzitet treninga... Imala sam samo jedno na pameti: Želim ih pobijediti", piše Šarapova.

Prve godine su, kaže, bile teške, ali kako se uspinjala kroz renking i turnire, stvari su postajale bolje. Do 9. rođendana je bila među najbolje rangiranim igračicama u SAD-u do 12 godina, što joj je omogućilo i školarinu i dječju stipendiju.

"Odvajala sam se od svih. Bez emocija. Bez straha. Hladna kao led. Nisam željela imati prijateljice među drugim igračicama jer bi me to činilo mekšom i lakše pobjedivom. Mogle su to biti najdivnije osobe na svijetu, ali ja o tome nisam imala pojma, jer ih nisam željela ni upoznati", kaže Šarapova.

Svijetu se predstavila 2004. kad je sa 17 godina u finalu Wimbledona pobijedila upravo Serenu Williams.

"Kad sam ušla u klub nakon finala, vidjela sam je kako plače. Skužila je da je gledam i mislim da mi to nikada neće oprostiti. To što sam je vidjela tako ranjivu. Mislim da me je mrzila što sam bila ta mršava klinka koja ju je pobijedila u Wimbledonu protiv svake logike. Mrzila me jer sam joj uzela nešto što njoj pripada. No, najviše ju je boljelo što sam je vidjela u takvom stanju", piše Šarapova koja je puna hvale za veliku Serenu.

"Ona ne terenu izgleda puno opakije nego na televiziji. Ti mišići, ta zastrašujuća snaga, cijela njezina pojava, samopouzdanje, osobnost. Čak i danas me može natjerati da se osjećam kao klinka", piše Maša.

Jedinu ozbiljnu vezu imala je sa Sašom Vujačićem, no to je propalo. Nakon toga se zaljubila u Bugarina Grigora Dimitrova.

"Odsjekle bi mi se noge svaki put kad bih ga vidjela. Strašno sam flertovala s njim i onda je krenulo. No, shvatila sam da mi ta veza uzima previše vremena i da me udaljava od tenisa, iako sam stalno bila na njegovim mečevima. Morala sam se maknuti", piše.

Tenis joj je, naravno, promijenio život i zauvijek će mu biti zahvalna.

"Tenis nije igra. Tenis je test izdržljivosti i slagalica samog sebe. Testirat će te do kojih granica možeš ići da bi pobijedio. Tenis je moj prijatelj i neprijatelj, moja noćna mora i spas od nje. Ja želim pobijediti svakoga. Nije stvar samo u pobjeđivanju. Stvar je u tome da ne izgubiš. Trofeji i titule ostare, ali porazi traju. Mrzim ih. Strah od poraza je ono što me tjera naprijed sve ove godine", objavila je Šarapova u svojoj knjizi.

Pročitajte više