LIGA PRVAKA

SCHALKE - MAN. CITY 2:3 Sane i Sterling spasili City s igračem manje

Foto: EPA

MANCHESTER CITY slavio je s 3:2 kod Schalkea u uzbudljivom prvom dvoboju osmine finala Lige prvaka. Engleski prvak je vodio, pa dopustio preokret Nijemcima iz dva penala za sedam minuta. Potom je momčad Pepa Guardiole ostala s igračem manje (isključen Otamendi), a onda u posljednjih pet minuta zabila dva gola preko Leroya Sanea i Raheema Sterlinga za veliku pobjedu. 

>>> ATLETICO - JUVENTUS 2:0 Atletico u pet minuta razbio Juventus

To je druga pobjeda engleskog kluba na Veltins Areni, a prva nakon 11 godina kada je slavio 0:2. 

Na samom startu večerašnje utakmice sve je krenulo bajkovito po City, koji je poveo već u 18. minuti. Nakon što mu je vratara Fahrmann dodao loptu, istu je izgubio Bruma, točnije oduzeo mu je David Silva i proigrao Sergija Aguera koji je s nekoliko metara ugurao loptu u mrežu za veliko vodstvo. Prethodno je Laporte u skoku srušio Bentaleba, a sudac Del Cerro nakon konzultacija s VAR sobom potvrdio da prekršaja nije bilo. 

Igrao je City, držao loptu, kontrolirao susret, a onda doživio block-out u sedam minuta. Prvo je Otamendija pogodila lopta u ruku na putu do gola poslije šuta Caligiurija, a španjolski sudac Del Cerro dosudio penal iz kojeg je Nabil Bentaleb rutinski zabio za 1:1. 

Nije su navijači Schalkea pošteni ni proslavili gol za izjednačenje, a već je njihova ekipa u transu dobila drugi penal. Fernandinho je neoprezno povukao braniča Sanea u šesnaestercu, a Bentaleb u 45. minuti pred odmor pogodio za preokret 2:1.

U drugom dijelu engleski prvak je krenuo po poravnanje, ali nije uspijevao stvoriti prave prilike za drugi gol. Vrijeme je prolazilo, nervoza je bila sve veća, a time i koncentracija sve manja, pa je Otamendi neopreznim prekršajem na sredini terena nad Burgstallerom dobio drugi žuti i ostavio svoju momčad s igračem manje. 

Schalke je kontrolirao meč, City izgubio svježinu i intenzitet te je polako klizio prema senzacionalnom porazu. Bili su Englezi jednostavno nemoćni. Sve do 85. minute i majstorije Leroya Sanea. Njemački reprezentativac ušao je u igru u 78, a sedam minuta kasnije zabio je golčinu iz slobodnjaka s 20 metara za 2:2. Posebno je domaće pristalice pogodio pogodak jer im ga je dao njihov bivši igrač. Dijete kluba. No, Sane i pored euforije nije zaboravio svoje početke te nije iz poštovanja proslavio pogodak.

Ali zato jeste Raheem Sterling u 90. minuti, kada je donio nevjerojatni preokret Cityju 2:3. Nakon duge lopte koju mu je poslao vratar Ederson uspio se osloboditi čuvara u duelu, primiti loptu i zabiti na suprotnoj strani za herojsku pobjedu.

Razočarani i šokirani Nijemci ostali su u čudu kako im je uspjelo da s igračem više prospu prednost 2:1 na pet minuta prije kraja, dok je City praktički završio posao jer je teško očekivati da 11 na 11 u uzvratu na Etihadu rival servira pobjedu od dva razlike. 

FC Schalke 04 - Manchester City Rezultati uživo

Jedini meč dva kluba igrala su 2008. godine u Europa ligi, kada je na istom mjestu City slavio s 0:2 golovima Benjanija Mwaruwarija u 32. i Stephena Irelanda u 66. minuti za laku pobjedu na Veltins Areni.

Trener njemačke momčadi Domenico Tedesco večeras zbog ozljeda ne može računati na Embola, Schopfa i Stamboulija, dok zbog kartona ne igra ni Marscarell. S druge strane, Pep Guardiola mora u borbu za četvrtfinale bez ozlijeđenih Brava, Delpha, Gabriela Jesusa, Mendyja i Stonesa.

Zanimljivo, od 2015. godine Schalke je samo jednom izgubio (kod Porta 3:1) u posljednjih sedam utakmica u Ligi prvaka, uz četiri pobjede i dva remija. Kada govorimo o ovom natjecanju, i City je u jako dobroj seriji. Momčad s Etihada nije doživjela poraz u posljednjih pet europskih utakmica, a ostvarila je također četiri pobjede, uz remi (2:2) kod Lyona u grupnoj fazi.

Na klupi Cityja je Leroy Sane, koji je profesionalnu nogometnu karijeru započeo baš u Schalkeu, za koji je u 47 utakmica zabio 11 golova, a 2016. pojačao engleski klub u transferu vrijednom 50,5 milijuna eura. 

Pročitajte više