Sedam Torcidaša na sudu u Malti dobilo godinu dana zatvora, uvjetno tri godine

SUD U Malti po hitnom je postupku osudilo sedam navijača Hajduka na zatvorsku kaznu od godinu dana, tri godine uvjetno. Naime, oni su danas na sudu priznali krivnju, a zatražena je hitna deportacija. Jedan od njih državljanin je Austrije zemlje članice Europske unije, pa neće biti deportiran. Navijači su osuđeni za izazivanje nereda za vrijeme utakmice Hajduk-Birkirkara na stadionu Ta'Qali, te za napad za policajce.

Izvještaj policije  

Još sinoć, dao se naslutiti današnji razvoj događaja, budući da je prema službenom policijskom izvješću policije s Malte, bilo razvidno kako je sedam hrvatskih navijača, zadržano u istražnom zatvoru, dok je ostatak navijača sa stadiona prepraćen u zračnu luku.

Incident se dogodio u 58. minuti utakmice UEFA cupa između Hajduka i Birkirkare, kada je netko od 150 pripadnika Torcide zapalio nekoliko bengalki ali sjedalice na stadionu Ta' Qali. Prigodom intervencije ozlijeđen je pomoćnik načelnika policije Josie Brincat, a stradao je i inspektor Mario Tonna,  oni su prema izvještaju policije, napadnuti od navijača, a nakon tog incidenta intervenirala i specijalna policija.

"Još nismo dobili izvještaj s utakmice"

Iz mase navijača privedena su sedmorica, a policija kaže kako je bilo ozlijeđenih i s hrvatske strane. Nakon završetka utakmice, hrvatski navijači su izolirani i pod policijskim nadzorom odvedeni u zračnu luku.

"Zasada nismo dobili izvještaj policije s Malte. Naime, prema konvenciji, oni su to dužni učiniti kada netko od naših pritvorenih državljana prijavi slučaj veleposlanstvu, odnosno u ovom slučaju konzulatu na Malti", rekli su nam iz Ministarstva vanjskih poslova dodajući kako je moguće da će danas u toku dana ipak dobiti izvještaj iz Malte.

"Incident se dogodio sinoć, pa je moguće da danas u toku dana dobijemo izvještaj", rečeno je iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova, koji će pričekati i službenu odluku suda sa zahtjevom za deportaciju.

"Navijači će danas biti pušteni"

Iz Torcide su nam jutros prije presude rekli da će navijači biti pušteni i da je sve riješeno sa vlastima na Malti.

"Da, sedmorica navijača su pritvorena, no to je riješeno i danas će biti pušteni", rekao nam Stipe Lekić, tajnik Torcide.

U Uefi još nisu primili prigovor Hajduka na ponašanje policije

Predsjednik Hajduka Mate Peroš jučer je najavio da će se žaliti Uefi zbog, po njemu, neprimjerenog postupanja policije s navijačima. Peroš smatra da nekoliko baklji nisu razlog da policija tako postupa, iako predsjednik ne opravdava ponašanje navijača. No, i Maltežani najavljuju da će Uefi prijaviti nerede koje su izazvali navijači Hajduka.

Kontaktirali smo Uefu no rekli su nam da je kod njih u Švicarskoj državni praznik te da rade samo zbog ždrijeba u Nyonu.

"Još nismo dobili nikakav prigovor s navedene utakmice. U ovom trenutku mi je teško govoriti o kaznama i sankcijama jer ne znam detalje", rekli su nam u Uefi.

I.Ć./M.Pa.
Foto:timesofmalta

Pročitajte više