Sep o sramotnom suđenju u Riju: "Ako vas odluče pokrasti, onda će to i napraviti"

Foto: Hina

HRVOJE SEP vratio se u Hrvatsku. Još uvijek vidno razočaran, ovaj je hrvatski poluteškaš otputovao u Slavoniju gdje će u društvu prijatelja i obitelji odmoriti glavu i, koliko god to bilo teško, pokušati zaboraviti nepravdu koju je doživio na Olimpijskim igrama u Riju.

Hrvoje naravno neće ni propustiti nastup svog kolege Filipa Hrgovića kojeg će danas u ringu dočekati francuski borac i svjetski amaterski prvak – Tony Yoka.

"Osjećam se nikako", započeo je Sep za Fightsite nakon povratka u Hrvatsku, pa nastavio: "Bio sam ljut, pola na sebe što nisam još bolje radio, pola na suce što su mi priuštili ono što nisam zaslužio".

Ocjena nastupa bez obzira na nepravdu

"Nastup nije bio idealan. Taktički sam ga loše odradio jer sam htio čim prije pogoditi protivnika. Da sam više serijski radio puno bolje bih uvjerio sve oko sebe, no i ovako sam mislio da sam bio bolji. Ajde, prva runda je bila još tu negdje, no iz kuta sam dobio informaciju da ju gubim, ali iduće dvije sam sigurno bio bolji".

Na ovim se OI puno više priča o suđenju nego o samom boksu…

"Malo je vremena u tri runde, pogotovo protiv vrhunskih boksača i ako vas netko odluči pokrasti onda će to i napraviti. Meni je drago da se sve ovo događa. Ovo su dokazi da je korumpiranost u boksu aktualna. Neki su suci poslani kući pa me se upitalo ‘Što to meni znači?’… pa meni to apsolutno ništa ne znači, uopće me ne zanima što će biti s njima, oni moraju odgovarati za svoja djela. Ovakvih situacija ima puno, ali sad je iz nekog razloga to izašlo ovako na vidjelo. Vjerojatno zato što posljednjih godina sve instantno postaje viralno. Uvijek je bilo krađa… nekima se uzme na jednu stranu pa da na drugu. To je nevjerojatna trgovina".

I Hrgović se mogao naći u problemima zbog sudaca. Prvu rundu njegovog četvrtfinalnog nastupa su suci dodijelili Leineru Peri, iako je ona trebala otići na stranu hrvatskog borca. Srećom pa je Filip sve riješio tehničkim nokautom u drugoj rundi.

"Moram biti korektan i reći da ‘knockdowna’ u toj prvoj rundi zapravo i nije bilo. Kad boksaju dva suprotna garda onda noge često zapnu jedna za drugu. U trenutku kada je Hrgović bacio udarac Pero je zapeo za nogu i zbog toga je pao. No bez obzira na to, Filip je bacio nešto više udaraca, bio je agresivniji i trebala mu je pripasti ta runda. Srećom, uzeo je stvar u svoje ruke i okončao taj meč".

Prelazak u profesionalce?

"Ponuda ima, ali dosad su nam ove Igre bile prioritet. Odluka je takva da sada idem u profesionalce. Ovo je 100% bila ona kap koja je prelila čašu. Ove godine ću sigurno nastupiti kao profesionalni boksač".

Ostaje žal što nije došlo do borbe s La Cruzom, olimpijskom bi protivniku stvorio dosta problema. "Julio Cesar La Cruz je očekivano osvojio zlatnu medalju. On je najbolji u ovoj kategoriji i jako me poštuje. Došao je do mene par puta pa tako i poslije ovog meča. Imam osjećaj da mu je laknulo što se neće borit sa mnom jer zna da neću stat i kako bi do kraja meča išao na njega. On je i meni priznao da sam mu bio najteži protivnik. Žao mi je što nije došlo do te borbe".

Hrgović boksa danas u 20 sati, a za Sepa nema dvojbe: "Sve osim njegove pobjede, za mene će biti veliko iznenađenje".

"Filip je od preostale četvorice najkompletniji boksač. Vrlo je hrabar, a tu odliku nemaju ni Dychko, ni Yoka. S druge strane, Joyce je hrabar, ali je tehnički puno lošiji od Hrgovića. Što se tiče Yoke, njih su dvojica fizički istih predispozicija, ali Filip baca puno više udaraca. Tehnički su podjednako dobro potkovani, ali Francuz je taj koji se više brani, dok Hrgović više napada. Sve osim Filipove pobjede će za mene biti veliko iznenađenje. Yoka ga je u posljednjem meču pobijedio na svoj najbolji, a njegov najlošiji dan, a čak je i to bilo riješeno upitnom podijeljenom odlukom sudaca".

Od polufinalne četvorke Britanca vidi kao najopasnijeg za hrvatskog predstavnika.

"Svi protivnici su zanimljivi, ali mislim da je srčani Joyce za Filipa najteži protivnik. Iako je tehnički najlošiji boksač od njih četvorice, on će uvijek dati sve od sebe i konstantno ići naprijed u pokušaju da slomi protivnika".
 

Pročitajte više