Serie A se vraća u velikom stilu: Najbolji igrač na svijetu i 19 Hrvata

SERIE A godinama je bila najomiljenija, ali i najbolja europska nogometna liga. Taj renome držala je sve do kraja prvog desetljeća ovog milenija, kad je nepovratno počela tonuti u prosječnost.

Zadnji trzaj talijanske lige bio je Interovo osvajanje Lige prvaka 2010. godine, nakon čega je iz godine u godinu padala u zaborav. Otišle su velike zvijezde, najjači klubovi postali su sve slabiji, a puno je odmogla i strašna dominacija Juventusa koji godinama nije imao prave konkurente.

To se promijenilo prošle sezone kad je sjajni Sarrijev Napoli bio u igri praktički do zadnjih kola, a kompetitivnost je znatno podigla i UEFA-ina "milost" kad je Talijanima dala četiri mjesta izravno u skupinama Lige prvaka.

To je učinilo Lazio i Inter jačima, Roma je bila standardno dobra, a dugo nije bilo tako uzbudljive borbe za naslov. Bilo je i fantastičnih, nezaboravnih utakmica poput one Intera i Juventusa na San Siru, kad je branitelj naslova s dva gola u završnici praktički spasio obranu titule. Luda je bila i utakmica Lazija i Intera u zadnjem kolu, koja je direktno odlučivala o četvrtom putniku u Ligu prvaka, u kojoj su Perišić i Brozović izborili elitno natjecanje.

Mnogi su mislili da sljedeća sezona ne može biti jednako zanimljiva kao prošla, ali ako je suditi prema aktivnosti talijanskih klubova na tržištu, mogla bi biti najbolja dosad. Nama će biti itekako zanimljiva jer će ove sezone u talijanskom prvenstvu igrati čak 19 hrvatskih nogometaša.

Apsolutno najveća vijest, ne samo za Serie A nego i svjetski nogomet općenito, jest dolazak Cristiana Ronalda u Juventus. Iako su mu već 33 godine, Ronaldo je potpisao četverogodišnji ugovor, a njegovim dolaskom Juventus je, osim što je dobio najboljeg igrača na svijetu, dodatno mobilizirao sve ostale talijanske klubove koji su shvatili da bez pravih pojačanja neće moći ozbiljno konkurirati prvacima.

JUVENTUS

No nije Ronaldo jedini koji je došao u Juventus. Stara dama dovela je i Joaa Cancela iz Valencije, Emre Can stigao je iz Liverpoola, a od Genoe su kupili sjajnog golmana Mattiju Perrina. Šuška se da bi se u Torino mogao vratiti i Leonardo Bonucci, koji nije baš bio oduševljen odlaskom u Milan.

Buffon je otišao u PSG, Lichtsteiner je bez odštete otišao u Arsenal, a Kwadwo Asamoah prešao je u Inter.

NAPOLI

Najveće pojačanje svakako je Carlo Ancelotti, koji se vratio u Italiju nakon devet godina. Za 30 milijuna eura Napoli je doveo sjajnog mladog Betisova veznjaka Fabiana Ruiza (22), a 25 milijuna eura platili su Bologni za desno krilo Simonea Verdija. Za 22 milijuna eura stigao je i golman Alex Meret iz Udinesea te Vinicius Morais iz Portugala i Ornestis Karnezis, također golman iz Watforda.

Jorginho je za 57 milijuna eura otišao u Chelsea, Zapata je završio u Sampdoriji (17 milijuna eura), a Leonardo Pavoletti prešao je u Cagliari.

Iako o tome nitko javno ne priča, najveća želja Aurelija de Laurentisa je povratak Edinsona Cavanija. I klub i Ancelotti su rekli da od toga neće biti ništa, no Napolitanci će napraviti sve da vrate igrača koji je u 138 utakmica zabio 108 golova za Napoli.

ROMA

Rimljani su najveća nepoznanica. Mogli bi biti sjajna momčad, a moglo bi ih pojesti previše novih igrača u svlačionici. Roma je dovela čak deset novih igrača osam različitih nacionalnosti i veliko je pitanje kako će Eusebio di Francesco to sve uigrati. 

Najveće pojačanje je svakako Javier Pastore, koji je stigao iz PSG-a za 25 milijuna eura. Iz Ajaxa je došao Kluivertov sin Justin za 17,3 milijuna, a Sassuolu je plaćeno 15 milijuna eura za napadača Gregoirea Defrela. Patrick Shick je nakon posudbe otkupljen od Sampdorije, umjesto Alissona je stigao švedski golman Robin Olsen i njegova zamjena Antonio Mirante iz Bologne, a nakon višemjesečne trakavice Roma je kupila i Antu Ćorića iz Dinama.

Došao je i 18-godišnji stoper Wiliam Bianda iz francuske druge lige, a od Atalante je posuđen Bryan Cristante za pet milijuna eura s opcijom otkupa sljedeće sezone. Nema Alissona i Radje Nainggolana, stupova Romine igre, no Di Francesco u svlačionici ima strašno puno talenata koji bi mogli biti ubojiti ako se dobro poslože.

No to sigurno nije kraj prijelaznog roka za Romu. Na Olimpicu bi vrlo rado željeli Stevena N'Zonzija iz Seville, a dobro bi došao i još jedan krilni igrač. Prvi "pick" je Florian Thauvin iz Marseillea, razmatra se i Suso iz Milana, kao i Juan Cuadrado i Leon Bailey iz Leverkusena.

INTER

Nerazzuri nisu previše trgovali, ali su doveli dva jako dobra igrača. Radja Nainggolan je "španer" kakav Interu fali već godinama, uz dužno poštovanje Everu Banegi i Borji Valeru. Nainggolana je Inter platio 38 milijuna eura, a 16 je dao za strašnog mladog Argentinca Lautara Martineza (20), odličnog Icardijeva prijatelja, koji je prošle sezone u 27 nastupa za Racing utrpao 18 golova, a bilo bi ih i više da nije propustio prvih šest utakmica zbog loma metatarzalne kosti.

Strašna pojačanja su i Stefan de Vrij, koji je iz Lazija došao kao slobodan igrač, te Kwadwo Asamoah iz Juventusa. On i Federico Dimarco (Soin, 7 mil. eura) napokon će zaliječiti lijevi bok, kroničnu Interovu bolest. 

Zadrži li Inter Perišića i(li) Brozovića i uspije dovesti jednu od dvije velike želje, a to su Arturo Vidal i Šime Vrsaljko, Inter bi odjednom mogao biti možda i najveća konkurencija Juventusu u borbi za titulu. Riješio se Spaletti "škarta" u vidu Kondogbije, Santona, Edera i još nekoliko nezadovoljnih igrača i uspije li potisnuti svoj luzerski mentalitet, Inter bi mogao biti jako, jako dobar.

MILAN

Nakon prošlosezonskog debakla za koji je potrošeno više od 200 milijuna eura, u Milanu su vrlo oprezni. Klubu je ukinuta suspenzija iz europskih natjecanja, a otišao je i taj čudan Kinez Yonghong Li. Milan je preuzela strašna američka korporacija Elliott Management, teška 34 milijarde dolara, a od 1. rujna financije će nadzirati Ivan Gazidis, siva eminencija londonskog Arsenala. Ako ništa drugo, divljanja s financijama više sigurno neće biti.

Prvi potez nove uprave bilo je vraćanje Leonarda na mjesto sportskog direktora, a uskoro bi se struci trebao pridružiti i Paolo Maldini. U takvom ozračju velikih transfera nije bilo, iako će ih gotovo sigurno biti do kraja prijelaznog roka.

Bez odštete su stigli Pepe Reina iz Napolija, Alen Halilović iz HSV-a i Ivan Strinić. No na korak do Milana je Gonzalo Higuain, koji ne bi najbolje podnio sjedenje na klupi iza Ronalda, a pregovara se i oko Andree Caldare te Bernarda, koji bi iz Šahtara također mogao stići kao slobodan igrač.

M'Baye Niang završio je u Torinu za 12, a Lapadula u Genoi za 11 milijuna eura.

LAZIO

Glavna tema u plavom dijelu Rima je Sergej Milinković-Savić, koji se prije SP-a spominjao u kontekstu od 170 milijuna eura, no nakon što se praktički nije pojavio u Rusiji, cijena mu je drastično pala. Osim ako završi u Premiershipu u kojem cijene suludo divljaju.

Želi ga Juventus, ali najozbiljnije su zagrizli Manchester United i Chelsea, iako Simone Inzaghi uvjerava navijače da će Sergej ostati u Rimu. Transferna politika Lazija temeljit će se na njegovom eventualnom transferu ili ostanku pa je zasad doveden tek Francesco Acerbi iz Sassuola za 10 milijuna eura i on bi trebao popuniti rupu u obrani nastalu odlaskom De Vrija.

Stigao je i Valon Beriša iz Salzburga za 7,5 te Riza Durmisi iz Betisa za 6,5 milijuna eura, dok je bez odštete doveden golman Silvio Proto (35) iz Olympiakosa. Tek ćemo vidjeti kako će se nadomjestiti odlazak Felipea Andersona, koji je otišao u West Ham za 38 milijuna eura, te spomenutog De Vrija u Inter. No ode li SMS zaista u Premiership, Lazio će do vrha napuniti blagajnu i imati jako puno sredstava za nekog novog Andersona ili Milinković-Savića.

A Hrvati?

Slobodno možemo reći da ih u Italiji nikad nije bilo više. Mandžukić i Pjaca su u Juventusu, iako se potonji vjerojatno seli u Fiorentinu. U Milanu su Strinić i Halilović te Nikola Kalinić koji je navodno blizu Atletica, ali nije nemoguće da ostane u Milanu.

Uz Perišića i Brozovića, u Interu bi vrlo lako mogao zaigrati i Šime Vrsaljko, Ćorić je u Romi, Vargić u Laziju, a pridružit će mu se, možda već večeras, i Milan Badelj. U Udineseu je Andrija Balić te Stipe Perica koji u svakom trenutku može biti pozvan s posudbe iz Frosinonea (Serie B). Sampdoria pod ugovorom ima Antu Budimira i Lorenca Šimića koji su prošle sezone bili na posudbi u Crotoneu, odnosno SPAL-u. U Napoliju su Marko Rog i Milić, dok Darijo Srna karijeru nastavlja u Cagliariju. Na korak do Cagliarija je i Filip Bradarić.

Uz sve to, u Serie A se nakon tri godine vratila Parma. Ludnica u Italiji počinje 18. kolovoza...

Pročitajte više