Šest skijašica u uskom krugu favoritkinja za medalje u spustu

ZA SKIJAŠICE ZOI u Torinu počinju u srijedu, 15. veljače, kada se u San Sicariju vozi spust. U najuži krug favoritkinja za olimpijska odličja u spustu mogli bi uvrstiti šest skijašica Janicu Kostelić, Šveđanku Anju Paerson, Austrijanke Michaelu Dorfmeister, Renate Goetschl i Alexandru Meissnitzer, te Amerikanku Lindsey Kildow.

Prije četiri godine na Igrama u Salt Lake Cityu, gdje je osvojila tri zlata i srebro, Janica Kostelić nije nastupila u spustu. U Torino stiže kao jedna od favoritkinja. Janica je ove sezone pobjeđivala u svim disciplinama Svjetskog kupa, a premijernu pobjedu u spustu ostvarila je prije mjesec dana u Bad Kleinkirchheimu. Još tri puta ove sezone bila je među prvih pet u utrkama spusta. Također, ne treba zaboraviti da je Janica aktualna svjetska prvakinja u spustu. Prošle godine je u San Sicariju, gdje se vozi olimpijski spust, u utrci Svjetskog kupa bila druga.

Šveđanka Anja Paerson je, kao i Janica Kostelić, vrhunske rezultate u spustu počela ostvarivati u posljednje dvije godine. Ove sezone ima jednu pobjedu, iz Bad Kleinkirchheima. Ostali rezultati u spustu bili su daleko ispod njenih očekivanja. San Sicario će joj ostati u dobrom sjećanju, jer je prošle godine pobijedila, ispred Janice Kostelić.

Michaela Dorfmeister u Torino stiže kao vodeća spustašica u Svjetskom kupu. Prije tri tjedna slavila je u St. Moritzu, a još četiri puta bila je na postolju. Na prošlim olimpijskim igrama bila je deveta, dok sa svjetskih prvenstava ima zlato (St. Anton 2001.) i srebro (Vail 1999.)

Amerikanka Lindsey Kildow prošle je godine na SP u Santa Caterini zamalo ostala bez medalje u spustu, bila je četvrta. Na početku ove sezone je briljirala, ostvarivši dvije pobjede, u Lake Louiseu i Val dIsereu. No, nakon toga njezina forma je u silaznoj putanji.

Renate Goetschl je u Salt Lake Cityu bila brončana u spustu. Na početku ove sezone rezultati su joj bili katastrofalni, no kako su se približavale Igre u Torinu dizala se i njena forma. Na posljednja dva spusta bila je odlična, druga u St. Moritzu i prva u Cortini. Spust je njena paradna disciplina, ima čak 19 pobjeda u Svjetskom kupu. Bila je svjetska prvakinja 1999., a na posljednjem SP-u zauzela je treće mjesto.

Alexandra Meissnitzer ima 33 godine i ovo su njene posljednje olimpijske igre. Prije osam godina u Naganu je osvojila dvije medalje, srebro u veleslalomu i broncu u super-G. U Torinu najviše očekuje od spusta. Bila je odlična na početku sezone, dva puta treća, u Lake Louiseu i Val dIsereu.

Aktualna olimpijska prvakinja Francuskinja Carole Montillet-Carles ove je sezone izvan forme. Šesto mjesto u Val dIsereu njen je najbolji rezultat, a na četiri utrke nije bila ni među prvih 20. Za nju bi osvajanje medalje bila pravo čudo.

Domaće uzdanice su Lucia Recchia i 21-godišnja Elena Fanchini. Recchia je na posljednjem spustu, u Cortini, bila osma. Fanchini je aktualna svjetska viceprvakinja u spustu. U odličnoj formi bila je na početku sezone, kada je u Lake Louiseu upisala pobjedu i sedmo mjesto.

Pročitajte više