Euro 2020

Škotska na veliko natjecanje čeka 22 godine, Srbija samo dvije

Foto: Getty Images

SRBIJA i Škotska će 12. studenoga u Beogradu razigravati za mjesto na Europskom prvenstvu sljedeće godine. Jedna od te dvije reprezentacije će popuniti skupinu s Engleskom, Hrvatskom i Češkom.

Srbija je na putu do posljednje prepreke pobijedila Norvešku u Oslu nakon produžetaka, dok je Škotska na domaćem terenu nakon jedanaesteraca svladala Izrael ukupnim rezultatom 5:3.

Škoti su u devedesetima igrali na čak četiri velika natjecanja

Obje reprezentacije čekaju nastup na Europskom prvenstvu više od 20 godina, a Škotska toliko čeka i na nastup na velikom natjecanju. Naime, Škoti nisu bili na Svjetskom ili Europskom prvenstvu od 1998. godine i SP-a u Francuskoj.

Općenito su devedesete godine prošlog stoljeća za njih bile plodonosne jer su čak četiri puta bili na velikom natjecanju. Prvo 1990. godine na SP-u u Italiji, zatim dvije godine kasnije na EP-u u Švedskoj, a četverogodišnja stanka je prekinuta nastupom na još jednom EP-u, ovoga puta u Engleskoj.

Srbija je na Euru posljednji put bila prije 20 godina

Momčad Stevea Clarkea već pune 22 godine nije bila na velikom natjecanju, dok je kod Srbije situacija ipak malo bolja. Oni su posljednji put na europskoj smotri nastupili 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, a od tada su još tri puta igrali na Svjetskim prvenstvima.

Prvi put su nastupili u Njemačkoj 2006. kao Srbija i Crna Gora, a zatim kao Srbija na SP-u 2010. u Južnoj Africi i 2018. u Rusiji.

Pročitajte više