smjene trenera top tema u kini

U nogometom zaluđenoj Kini zadnjih dana toptema nije smjena komunističkog čelnika Jiang Zemina drugom Hu Jintaom, nego je to smjena izbornika kineske reprezentacije, koju sada, umjesto ´Magic Milua´ (Srbina Bore Milutinovića), vodi

´Mr Ha-an´ (54-godišnji Nizozemac Arie Haan).

Milutinović je kao kineski izbornik zagovarao među reprezentativcima ´Happy Soccer´, igru koja će ih činiti sretnima i u kojoj će uživati, a treba reći i to da je kineske nogometaše, poslije 44-godišnjeg posta, doveo do prvog nastupa u završnici jednog SP-a (World Cup 2002. na kojemu Kinezi nisu osvojili ni bod).

Dobitnička formula novog šefa kineske reprezentacije Ariea Haana je ´Devil´s Soccer´ (pakleni nogomet), a njegov protagonist bit će momčad u kojoj će uz nekoliko veterana zaigrati i neka nova lica.

Prema pisanju najpoznatijeg kineskog nogometnog kolumnista Li Xianga, reprezentativci kažu da je Haan kao izbornik sušta suprotnost Milutinoviću, koji se volio šaliti s igračima i s njima na treninzima igrati nogo-tenis. Haan se, uz to, po preuzimanju momčadi i nakon što je pregledao video-kasete kineskih utakmica na prošlogodišnjem World Cupu, odrekao nekolicine dotad stalnih reprezentativaca, koje je ocijenio ´isluženima´ (među njima i braniča glasgowskog Rangersa Fan Zhiya, koji je bio njihov lider u zadnjih desetak godina).

Za pomlađeni sastav, u kojemu su najpoznatiji igrači, srednjak livepulskog Evertona Li Tie i branič Manchester Cityja Si Jihai, zatim su uslijedili naporni treninzi, jer Kineze već u srijedu čeka prijateljski ogled sa svjetskim prvacima, Brazilcima. Na treninzima se radi vrlo ozbiljno i iznimno mnogo trči. Poslije naizmjeničnih sprinteva i jogginga igrači su, onog dana kad su ih posjetili novinari, pretrčali još 7,5 km kroz šumu blizu koje je reprezentativni kamp. Iako su djelovali prilično svježe poslije Haanovog drila izbornik je izjavio ´da su još daleko od idealne tjelesne spreme´.

Kroničari tvrde da je Haanov pristup treninzima ´vrlo znanstven´, a hoće li biti uspješan i u praksi pokazat će vrijeme. Vrijeme paklenog nogometa...

Pročitajte više