Španjolci opet razbili Rusiju i plasirali se u finale

PO DRUGI put na ovom Europskom prvenstvu Španjolci su razbili Rusiju i zasluženo slavili 3:0. Španjolska se tako plasirala u finale gdje će se s Njemačkom boriti za naslov europskog prvaka.

> Tijek susreta

Rusi su večeras bili gotovo nevidljivi. Ona momčad koju smo gledali i divili joj se u proteklim utakmicama nije se večeras pojavila na terenu. Bokovi Anjukov i Žirkov nisu se mogli probiti do španjolskog gola, a posebno je zakazao Andrej Aršavin. Igrač kojem su svih nogometnih stručnjaka bila puna usta proteklih dana protiv Španjolske nije pokazao gotovo ništa, a bez njegovog doprinosa Rusi su bili vidno hendikepirani.

Kiša uskratila atraktivnost

Nije to u prvih 45 minuta bila utakmica koju smo očekivali. Obilna je kiša natopila teren i gotovo sasvim onemogućila kombiniranje, igru s puno pasova kakva karakterizira obje momčadi, te se sve svelo na duge lopte, centaršuteve i nekoliko udaraca iz daljine.

Otvaranje utakmice pripalo je Španjolcima, koji su opasno prijetili preko Fernanda Torresa i Davida Ville. Na samom početku susreta Villa je primio jednu dugu loptu na rubu kaznenog prostora i proigrao svog napadačkog kolegu, a Torres se zagradio i pucao iz okreta, no izvrsno je bio postavljen Akinfejev koji zaustavlja njegov udarac. Nekoliko minuta kasnije Villa je okušao svoj udarac s gotovo 25 metara, ali kao pobjednik iz tog ogleda opet je izašao ruski vratar.

Pavljučenko jedini prijetio Španjolcima

Najbolji španjolski strijelac utakmicu je morao napustiti već nakon pola sata igre. David Villa ozlijedio se prilikom izvođenja slobodnog udarca i umjesto njega je na teren ušao Cesc Fabregas. Rusi su se malo opustili kad je izašao napadač koji im je u prošlom susretu utrpao hat-trick i napokon krenuli u napad.

Dvije velike prilike imao je Roman Pavljučenko. Robusni je ruski napadač najprije pucao sa 17 metara nakon što je Aršavin iščeprkao loptu od Marchene, a zatim je primio dugu loptu na petercu, ali ga je Marchena ovoga puta blokirao u posljednji tren, prije nego je Pavljučenko uspio ugurati loptu u mrežu.

Još su nekoliko puta Španjolci pokušali udarcima iz daljine, u napad se često uključivao i Sergio Ramos, ali ruski vratar Akinfejev u svakoj je situaciji bio na pravom mjestu. Rusima je zakazalo najopasnije oružje, prodori po bokovima jer Žirkov i Anjukov nisu mogli iskontrolirati loptu na mokrom terenu.

Barcelonina veza načela oprezne Ruse

Španjolci su u 50. minuti napokon uspjeli izigrati danas izuzetno oprezne Ruse, a sav je posao obavila Barcelonina veza. Loptu je na centru osvojio Xavi i dodao Inesti koji se izvlači na lijevi kut ruskog šesnaesterca i ubacuje oštru, prizemnu loptu na koju je natrčao opet Xavi i poslao je kroz noge Akinfejeva za vodstvo Španjolske 1:0. Španjolci su u naredne dvije minute još dvaput probili lijevu stranu i stvorili izgledne prilike, ali sreća je bila na strani Rusa.

Guus Hiddink uvidio je da nešto mora mijenjati; u igru su ušli Biljaletdinov i Sičev umjesto Šemsova i Saenka. No, ništa nije pomoglo; Španjolci su se još više razgoropadili. Krenuo je prepoznatljiv španjolski nogomet s puno brzih paseva, a čak ni kiša im u tome nije smetala. Nekoliko puta su Španjolci uspjeli provozati ruske braniče, ali lopta je uvijek izbijana iz opasne zone u posljednji tren, prije nego bi Španjolci stigli pucati na gol. U 60. i 62. minuti dvaput je pucao Fernando Torres. Najprije je iz okreta pucao pored gola, a zatim je na ubačaj Sergia Ramosa loptu u gol-aut odbio koljenom. No, bio je to samo početak El Ninovih prodora u ruski kazneni prostor. Rusi su imali sreće što je svoju večer imao Berezucki, koji se izvrsno nosio s robusnim napadačem Liverpoola i nekoliko puta ga zaustavio u vrlo izglednim situacijama za gol.

Fabregasove majstorije za konačni potop Zbornaje

Već u 69. minuti je Luis Aragones počeo odmarati svoje glavne igrače. U igru su ušli Xabi Alonso i Guiza, a izašli Xavi i Torres. Pokazalo se to kao ispravna odluka. Niti pet minuta kasnije Guiza je povisio španjolsko vodstvo na 2:0 i sve je bilo gotovo. Veći dio posla odradio je Cesc Fabregas koji je prebacio rusku obranu fantastičnom loptom, a zakazao je dotad izvrsni Berezucki koji je pustio Guizu da prođe kraj njega. Najbolji strijelac Primere s lakoćom je prebacio Akinfejeva za povećanje vodstva.

Sedam minuta kasnije Španjolci su zadali Rusima i posljednji udarac. Opet je glavninu posla obavio fantastični Cesc Fabregas koji je preciznim pasom s s lijeve strane uposlio Davida Silvu, koji nije mogao promašiti za 3:0. Rusi su i definitivno bačeni na koljena, po drugi put na ovom turniru Španjolska je razbila Hiddinkovu Zbornaju komandu.

Petar Vidov
Foto: AFP

Pročitajte više