Specijalcima koji su pretukli hrvatskog navijača prijeti pet godina zatvora

"SPOTAKNUO SE i pao na pod. Dok je ležao, specijalci su ga prvi puta udarili. Nakon toga, onaj drugi mladić je nogom udario policajca, nakon čega je nastao opći metež. Mog su klijenta okrivili za udarac, i trojica specijalaca su odvukla u WC gdje su ga počeli tuči" - prepričava za Index poznati sarajevski odvjetnik, Nikica Gržić, koji je preuzeo slučaj Milana Topalušića, pretučenog vojnika na prijateljskoj utakmici u Sarajevu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Tukli su ga pendrekom po leđima i stomaku, a imao je i ozljedu pored uha", priča odvjetnik. "Nije dugo trajalo, ubrzo su ga predali 'marici', kojom je prevezen u policijsku postaju. Od tog trenutka prema njemu se korektno postupalo, priveden je zbog napada na službenu osobu, a kada se sreo sa inspektorima, ovi su obavijestili hrvatsko veleposlanstvo, a poslan je i na pregled. Tužiteljstvo je zatim saslušalo vještake sudske medicine, koji su izvijestili o povredama koje su mu nanesene na stadionu, a ubrzo je i postalo jasno da on nije udario policajca i pušten je."

Topalušić specijalce može identificirati

"Topalušić je na sebi imao crnu kratku majicu i bijele tenisice, a na snimci koju su vidjeli inspektori  mladić koji udara policajca na sebi ima narančastu majicu, crnu šiltericu i crne tenisice", kaže Gržić, koji je u ime svog klijenta podnio prijavu protiv više pripadnika specijalne policije "zbog prekoračenja ovlasti uporabi sile". Iako su svi bili maskirani pa im se zasad ne znaju identiteti, Gržić kaže da neće biti teško saznati koji su to specijalci, jer se zna tko im je bio nadređen. Osim toga, Topalušić im je vidio lica i može ih identificirati, kaže njegov odvjetnik.

"Za laku tjelesnu ozljedu kakvu su ovi specijalci nanijeli mom klijentu, maksimalna je kazna pet godina zatvora. Moj klijent također ih tuži zbog pretrpljenog straha i bolova, ali tu odštete nisu tako visoke kao u Hrvatskoj, možda će dobiti tisuću ili dvije eura", kaže odvjetnik. Dodaje da u roku od šest mjeseci tužiteljstvo mora donijeti odluku o tome hoće li biti pokrenut postupak protiv specijalaca. To traje tako dugo jer se ne radi o žurnom predmetu, nego on ide u redovnu proceduru.

Vojnik je danas na poslu

Dvadesetdvogodišnji pripadnik mornarice Hrvatske vojske, najviše se uplašio da ne izgubi posao zbog ovoga, pa je zbog toga, čim je završio sa policijom otputovao kući i danas se uredno pojavio na svom radnom mjestu, kazao nam je Zlatko Tulić, dopisnik Slobodne Dalmacije u Sarajevu koji je pratio ovaj slučaj i bio u Centru urgentne medicine u kojemu je Topalušić bio na pregledu.

"Najviše mu je bilo stalo do vojske, gdje se nedavno zaposlio i zbog toga se bojao, pa se odbio slikati. Samo nam je pokazao modrice po leđima a imao je podljev ispod uha. Jutarnjim pregledom pronašli su mu i tekućinu u želucu", kaže Tulić.

Obitelj Topalušić je nedostupna na svojoj kućnoj adresi, gdje ih novinari nisu zatekli već danima, a isto toliko se ne javljaju ni na telefon registriran na Milanovog oca. Odvjetnik Gržić rekao nam je da je Milan u neredima na stadionu izgubio svoj mobitel, a sam je s njim kontaktirao preko njegovog prijatelja. Kontaktirati smo njegovu rodbinu, koja nam nije mogla pomoći da ga kontaktiramo.

A.B.
Foto: I.L.

Pročitajte više