championship

Srbin i čovjek čudnog imena rasturaju Championship. Treneri u šoku: "To su životinje"

Foto: Profimedia

MNOGI trener koji su radili u Championshipu ili koji ga pozorno prate, reći će da je to možda i najteža liga u Europi. Brutalnih 46 kola plus doigravanje za ulazak u carstvo milijuna u Premier ligi iscijede zadnji atom energije iz svake momčadi, ali jedna ekipa se u zadnje vrijeme igra s protivnicima u drugoj engleskoj ligi.

Letimičan pogled na tablicu neće otkriti puno. Fulham je vodeći s pet bodova više od Bournemoutha i Blackburna što se manje-više predviđalo na početku sezone dok se ispod njih polako zahuktava strašna borba za ulazak u play-off. No, ako malo pozornije pogledate brojke, naići ćete na podatak koji bode u oči.

Vodeći Fulham je u 26 utakmica zabio nevjerojatnih 70 golova što je nerealni prosjek od 2.69 golova po utakmici, pritom je primio samo 23. Na Božić je sve bilo drukčije. Iako je bio vodeći na tablici, Fulham je polako padao u formi nakon odličnog prvog dijela sezone. No, padao je samo rezultatski iako je igrao solidno, ali lopta jednostavno nije željela u gol. 

Zabili 19 golova u tri utakmice

U pet utakmica uoči Božića, Fulham je odigrao četiri remija i izgubio je od Sheffielda. Momčad Marca Silve imala je pritom nevjerojatan peh. U dva od četiri remija je vodila, a u ostalim utakmicama promašivalo se nemoguće, pogađale su se stative, a protivnik je uglavnom iz jedne ili dvije šanse zabijao gol.

Tko je gledao Fulham, znao je da im se kad tad mora otvoriti, ali malo tko je očekivao da će ih ovako krenuti. Klub iz Londona je u zadnje tri utakmice zabio bizarnih 19 golova te je postao prvi klub u drugom razredu Engleskog nogometa nakon 1933. godine koji je u tri utakmice u nizu utrpao barem šest golova.

Sa 7:0 pregazili su Reading u gostima da bi u zadnje dvije utakmice s po 6:2 ispratili Bristol City i Birmingham. Sve ono što nije ulazilo oko Božića sad ulazi s kamatama, a koliko Fulham trenutačno dobro igra najbolje je opisao trener Birminghama Lee Bowyer.

"Što je najbolje, mi nismo previše griješili i nismo igrali tako loše. Ali protiv ovih nismo imali šanse. Što god su željeli im je polazilo za nogom, a snagu, moć i napad koji oni imaju jednostavno je nemoguće zaustaviti. To su životinje, kvalitetniji su u svakoj liniji i koliko god se moji igrači trudili, nisu im mogli prići. Što reći, lijevi bek zabije golčinu s 25 metara", kukao je Bowyer.

Mitrović zabio više od devet momčadi

Od Silvinih "životinja" posebno iskače nevjerojatni Aleksandar Mitrović koji je u 26 kola zabio 27 golova što je jednako ili više od onoga što je zabilo devet momčadi iz donjeg dijela tablice. Sjajni srpski napadač već sad je nadmašio svoj rekord iz Championshipa iz sezone 2019./2020. kad je s 26 golova bio prvi strijelac lige, a golovima je ove sezone dodao i sedam asistencija.

Tu je i čovjek čudnog imena Neeskens Kebano, koji je ime dobio po legendarnom nizozemskom veznjaku Johanu Neeskensu koji je bio omiljeni igrač njegova oca Nestora. Lijevo krilo reprezentacije DR Konga nije se pretjerano iskazalo ove sezone, ali je Kebano eksplodirao u zadnje tri utakmice u koje je zabio četiri gola.

Na drugom krilu, desnom, briljira Harry Wilson koji je ljetos stigao iz Liverpoola za 14 milijuna eura i bio je jedini veliki transfer Fulhama. Odlični 24-godišnji Velšanin je u 24 nastupa upisao devet golova i 11 asistencija. U sredini igrom dirigira 19-godišnji Fabio Carvalho koji je na radaru svih velikih engleskih klubova i koji je zabio sedam golova uz dvije asistencije.

Spoj mladosti i iskustva

Portugalca s engleskim državljanstvom je u prvu momčad pred kraj prošle otpisane sezone gurnuo Scott Parker, a novi trener Marco Silva nije previše prtljao po postavi nego mu je dao istu ulogu kakvu je imao i prošle sezone. Iako mu statistika možda nije ubojita, Carvalho je igrač nevjerojatnih trkačkih sposobnosti, strahovito puno radi za momčad i svi stručnjaci predviđaju mu veliku karijeru.

Lijevi bek je 24-godišnji američki reprezentativac Antonee Robinson, a do njega stopera igra njegov deset godina stariji sunarodnjak i također reprezentativac Tim Ream koji je za Fulham od 2015. odigrao 235 utakmica. Na drugoj strani je Tosin Adarabioyo, Englez nigerijskih korijena, a desnog beka igra stari dobri Denis Odoi koji je tu od 2016., ali i on i Ream ove sezone igraju kao preporođeni. 

Čudo bi se moralo dogoditi da ovakav Fulham s ovakvim Aleksandrom Mitrovićem ne odjuri u Premier ligu, ali čudo će se morati dogoditi da u njoj i ostane. Fulham od 2017. ulazi i ispada iz Premier lige, a prošle sezone bio je daleko najlošiji. No, Marco Silva, bivši trener Watforda i Evertona, stvorio je kemiju i zajedništvo među igračima koje bi mu mogla donijeti mirniji život među elitom.

Zadrži li glavne igrače i dovede još nekog novog, Fulham bi sljedeće sezone mogao biti zanimljiva ekipa u Premier ligi. To je, naravno, još jako daleko jer pet bodova ispred drugog mjesta ništa ne znači, ali forma i način na koji Fulham igra nogomet jamčit će, ako ništa drugo, spektakl.

Pročitajte više